Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

10x tips voor thuisblijvers

Tijdens de zomervakantie trekken veel gezinnen met kinderen er een tijdje op uit. Zij zijn immers gebonden aan de schoolvakantie. Dat is hartstikke leuk voor hen natuurlijk, maar voor jou soms best ongezellig - het is rustiger op straat en in de winkels, en je ziet je kinderen en kleinkinderen immers een tijdje niet. Toch biedt deze periode veel kansen om zelf, of met andere thuisblijvers in je buurt, iets te ondernemen. Vief geeft je hieronder een aantal tips voor een zomer vol (nieuwe) activiteiten.

1. Puzzelen is een goede manier om je brein fit te houden. Wie daar alles vanaf weet, is Paul. Hij en zijn vrouw zijn fanatieke puzzelaars. Zodra er eentje op de mat ploft, maken ze er bijna ruzie over wie welke puzzel krijgt. En als je wil weten hoe die puzzels gemaakt worden: we interviewden Denksport-redacteur Iolanda over haar leuke baan. Er zijn verschillende soorten puzzels en niveaus. Probeer ze eens uit! Het is een leuke manier om je geest actief te houden.

2. Maak een fotoboek. Dit is de uitgelezen kans om al die foto’s die je door het jaar heen maakt, een keer te ordenen en er een boek van te maken. Naast dat je creatief bezig bent, is het ook leuk om weer eens terug te gaan naar de gebeurtenissen waar je die foto’s gemaakt hebt.

3. Ga op ontdekkingsreis in je eigen stad/dorp/omgeving. Vaak zijn we een beetje blind voor schoonheid dichtbij. Je hoeft niet naar Verweggistan om blij te worden van een leuke gevel, een kat die ligt te doezelen op een vensterbank of een mooi vergezicht. Ga eens op pad zonder duidelijk doel en sla wegen in die je niet eerder hebt genomen. Laat je verrassen. Misschien neem je wel je telefoon mee om foto’s te maken van alle leuke dingen die je tegenkomt.

4. Trek de natuur in. Schijnt het zonnetje en is de temperatuur aangenaam? Maak een mooie wandeling. Het is een geweldige manier om te ontspannen, te genieten van de frisse lucht en te profiteren van de voordelen van lichaamsbeweging. Wandel je graag samen? Nodig iemand uit de buurt uit om mee te gaan. Zo kom je ook nog eens op plekken die je wellicht nog niet kende.

5. Doe vrijwilligerswerk. Zeker in de zomer hebben veel organisaties, die afhankelijk zijn van vrijwilligers, moeite om de roosters rond te krijgen. Kijk in de buurt eens rond of er organisaties zijn die aansluiten bij jouw interesses. Denk aan dierenasiels, fietsmaatjes of het buurthuis. Veel organisaties verwelkomen vrijwilligers van alle leeftijden en je kunt waardevolle bijdragen leveren aan je gemeenschap. Ontdek wat bij jou past.

6. Probeer nieuwe recepten uit. Ben je je eigen menu een beetje zat? Dit is de tijd om nieuwe recepten uit te proberen en je culinaire vaardigheden te verbeteren. Kies gerechten uit verschillende keukens en geniet van het experimenteren in de keuken. Misschien kun je met je nieuwe gerecht een buur of familielid blij maken; samen eten is tenslotte gezelliger dan alleen.

7. Begin een leesclubje. Houd je van lezen? Misschien ben je niet de enige. Steeds vaker vind je op straat kleine buurtbibliotheekjes waar je boeken kunt plaatsen of lenen. Je kunt hier een briefje achterlaten en kijken of je met een andere fanatieke lezer een zomerboekenclubje kunt oprichten. Zo kunnen jullie een boek kiezen en daarna bijeenkomen om over de boeken te praten en ideeën voor nieuwe boeken uit te wisselen.

8. Blijf bewegen. We weten allemaal: regelmatig bewegen is gezond voor lichaam en geest. Kijk eens rond in de buurt wat er bij jou aan sportactiviteiten wordt georganiseerd. Misschien is er een jeu de boules-baan waar regelmatig wordt gespeeld. Niet alleen gezond, maar ook gezellig. Maar je kunt ook kiezen voor een wandeling, een baantje trekken in het zwembad of voor een georganiseerde les zoals yoga of tai chi, afhankelijk van je mogelijkheden en interesses. Met deze tips blijf je actief, zelfs in je eigen woonkamer.

9. Verken culturele activiteiten. Bezoek lokale musea, kunstgalerij of tentoonstellingen. Veel culturele instellingen bieden speciale programma's en evenementen voor oudere volwassenen, zoals lezingen, rondleidingen of workshops. Bekijk deze verrassende musea.

10. Vergeet jezelf niet. Maak tijd voor ontspanning en zelfzorg. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je leuk vindt. Dit kan van alles zijn: luisteren naar muziek, het bijhouden van een dagboek, tuinieren of gewoon genieten van een kopje thee in alle rust.

Vaker leuke tips ontvangen?

Altijd op de hoogte blijven van handige (reis & dagjes uit) tips? Schrijf je dan gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Tip van Vief
Onthoud dat het vooral belangrijk is om activiteiten te kiezen die passen bij jouw interesses en mogelijkheden. Dit kan natuurlijk ook op een georganiseerde manier.

Deze organisaties geven veel informatie over uitjes en activiteiten:
Nationaal Ouderenfonds
Nationale Vereniging de Zonnebloem
Vereniging Humanitas
Stichting Vier het leven
Omroep Max
Stichting Eet Mee

Namens Vief zeggen we: geniet van deze zomerweken en maak er iets bijzonders van. Voor je het weet is iedereen weer thuis - al ben je daar dan misschien wel véél te druk voor geworden.


Meest gelezen