De zomer is voor de meesten van ons een heerlijke tijd. Lekkere lange dagen met hogere temperaturen, waarop je geniet van een vakantie of leuke uitstapjes samen. Maar voor veel mensen is de zomer juist een periode van méér eenzaamheid. Vief zocht uit wat zomereenzaamheid veroorzaakt en natuurlijk wat je eraan kunt doen.
Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Vanaf 65 jaar kampt zelfs 44 procent met gevoelens van eenzaamheid. Deze kunnen de kop opsteken als je een dierbare verliest of als je minder mobiel bent. Eenzaamheid betekent eigenlijk dat je je niet verbonden voelt met de mensen om je heen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen, of hebt minder contact met anderen dan je graag zou willen. En dat is niet niks: gevoelens van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten kunnen het gevolg zijn. De ‘winterdepressie’ kennen we allemaal. Maar zomereenzaamheid?
Wat veroorzaakt zomereenzaamheid
Je zou juist denken dat eenzaamheid in de zomer minder voorkomt. Het is tenslotte lekker weer, er zijn veel mensen buiten, dus genoeg mogelijkheden om een praatje aan te knopen of bekenden tegen te komen. Gek genoeg is zomereenzaamheid juist een groeiend probleem. In de vakantieperiode is er namelijk minder bezoek van bijvoorbeeld familie, het verenigingsleven valt stil en veel dagactiviteiten worden een paar maanden stilgelegd. Zonder de vaste structuur van deze sociale activiteiten, kunnen gevoelens van eenzaamheid sterker worden of opnieuw tevoorschijn komen. Dus voel je je eenzaam? Kom dan in actie, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Vief helpt je op weg.
Wat kun je zelf doen?
Nou, best veel. Sterker nog; eenzaamheid is een probleem dat anderen eigenlijk niet voor je kunnen oplossen. Je zult dus in actie moeten komen. Bijvoorbeeld door naar plekken te gaan waar je mensen vindt met dezelfde interesses. Hou je van lezen? Ga dan naar de bieb! Wandel je graag? Maak eens wat vaker een rondje in het park. Tijdens de zomervakantie is het daar wellicht wat rustiger. Maar als je in herfst begint, pluk je er volgende zomer vast de vruchten van. Een beetje voorwerk is sowieso slim. Dus pak je agenda, breng de periode waarin je minder te doen hebt vooraf in kaart en vul deze alvast met sociale contacten of activiteiten. De structurele activiteiten stoppen dan misschien wel, maar er zijn ook vaak veel leuke zomeractiviteiten. Bedenk dan direct met wie je waar naartoe zou willen en nodig diegene vast uit.
Praat erover
En tot slot: praat erover! Geef – hoe moeilijk je dat ook vindt – van tevoren aan dat je in de zomer contact mist en je vaak alleen voelt. Dan kan je omgeving daarop inspelen. Krijg je normaal gesproken bezoek van mensen die in de zomer op vakantie zijn? Zelfs als ze aan de andere kant van de wereld zijn is het mogelijk ze te spreken. Hoe leuk is het om eens met ze te videobellen? Vinden zij vast ook. Vraag ze voordat ze vertrekken om je uit te leggen hoe videobellen werkt, als je dat nog niet weet. Verder kun je eens door je contactenlijst gaan om te kijken welke bestaande contacten je kunt verbeteren. Spreek met ze af voor een wandeling, of gewoon een kopje koffie. Door slim vooruit te plannen kun je de zomereenzaamheid een stuk minder maken.
Je bent niet alleen
Er zijn in Nederland heel veel organisaties die uitjes en activiteiten organiseren om eenzaamheid tegen te gaan. Vief zocht er een paar voor je uit:
· Nationaal Ouderenfonds
· Nationale Vereniging de Zonnebloem
· Vereniging Humanitas
· Stichting Vier het leven
· Omroep Max
· Stichting Eet Mee
Vief tipt: Week tegen Eenzaamheid
Van 29 september t/m 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Er worden dan honderden activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Ontmoeting en verbinding staan centraal. Kijk op Een tegen Eenzaamheid voor meer informatie.
Meer tips tegen eenzaamheid?
Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.