Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Sportschool in je woonkamer

Zes manieren om fit te blijven zonder de deur uit te gaan

We weten allemaal hoe belangrijk het is om fit te blijven. Maar Vief heeft niet altijd zin om in een volle sportschool aan allerlei apparaten te moeten trekken. Dus houden we het dichterbij huis. En we ontdekten dat je door anders naar je huis te kijken verrassend veel mogelijkheden hebt om fit te blijven, zonder de deur uit te hoeven!

Dat het belangrijk is om voldoende te bewegen, dat weten we ondertussen wel. De Gezondheidsraad geeft als richtlijn om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen, zoals stevig doortrappen op de fiets of een fikse wandeling maken. En minimaal tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ben je al over de tweede helft van je leven? Dan is het ook belangrijk om aan je balans te werken.

Als we maar regelmatig fietsen, hardlopen, zwemmen of een andere sport beoefenen, kunnen we het risico op ziektes enorm verminderen. Daarnaast houden we ook onze geest gezond met een actieve leefstijl. Je spieren blijven krachtig, je gewrichten blijven soepel en je hart en longen sterk. Wat wil je nog meer? Maar niet iedereen wil of kan de deur uit om te sporten. Gelukkig is dat ook niet nodig. Want je eigen huis is al een sportschool! Vief vond zes oefeningen die je gewoon in je huiskamer kunt doen. 

 1. Opdrukken tegen de muur
  Liggend opdrukken, dat mag zeker, als je nog fit genoeg bent. Maar ook wij begrijpen dat dat misschien iets te veel gevraagd is. Wanneer je je opdrukt tegen de muur, worden worden arm-, schouder en borstspieren ook flink getraind. Ga met de neus naar de muur een armlengte van de muur afstaan. Plaats je handen recht vooruit, op schouderhoogte tegen de muur en buig je armen. Zorg dat jouw rug recht blijft en dat je de voeten plat op de grond laat staan. Nadat je jezelf terug in positie hebt gedrukt, begin je weer van voorafaan. Herhaling: 15 keer.
 2. Koord-wandelen met ceintuur
  Leg een ceintuur van een badjas op de grond en probeer over het koord te lopen. Deze oefening is heel goed om de balans te trainen en ondertussen gebruik je dus verschillende spieren. Niet alleen beenspieren, maar ook de buik- en rugspieren helpen balans te houden. Herhaal een keer of zes.
 3. Benen trainen op de trap
  Ga voor de trap staan en zet de rechtervoet op de onderste traptrede. Zet de linkervoet erbij en zet de rechtervoet weer op de grond en vervolgens ook de linkervoet weer op de grond. Probeer zoveel mogelijk zelf de balans te houden maar houdt de leuning vast waar nodig. Een andere variant: tik om en om met de voeten de onderste trede aan. Probeer dit zo snel mogelijk te doen. Geen trap? Gebruik een drempel of dik boek. Herhaling: 15 keer.
 4. Zonder handen opstaan uit een stoel
  Een betere balans én sterkere beenspieren. Daar is deze oefening perfect voor. Ga zitten op een stoel en sta op zonder je handen te gebruiken. Blijf even staan en ga weer zitten, ook weer zonder je handen te gebruiken. Herhaling: 5 keer.
 5. Op één been staan aan het aanrecht
  Sta je toch even in de keuken? Maak dan meteen gebruik van dit moment om op één been te gaan staan. Houd beide knieën bij elkaar en breng je voet naar achter of trek juist je knie omhoog. Toch graag wat ondersteuning bij deze balansoefening? Houdt dan het aanrecht even vast. Blijf telkens 10 seconden staan en wissel van been. Herhaling: 5 a 10 keer.
 6. Schouderdrukken met boeken
  Zet je voeten iets uit elkaar. Neem in elke hand een boek of een klein flesje water en houdt deze boven je schouders naast je oren. Met de handpalmen naar voren gericht, strek je je armen rustig naar boven en weer naar beneden. Herhaling: 10 keer. 

Zie je wel? Een stoel, het aanrecht of de muur kunnen veel meer voor je doen dan je denkt. Wie voldoende wil bewegen hoeft namelijk niet perse naar de sportschool. Je hoeft niet eens je huis uit. Alledaagse voorwerpen kunnen evengoed je fitnessapparaten zijn.

Meer tips om weer fit te worden?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen