Er zijn weinig dingen fijner dan er lekker op uit trekken, in de tuin werken of een wandeling maken nu het zonnetje zo uitbundig schijnt. En waar we bij warm weer meestal wél denken aan voldoende water drinken, wordt je huid beschermen tegen de zon nog (te) vaak vergeten - en dat kan grote gevolgen hebben.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In 2021 kregen meer dan 80.000 mensen deze diagnose. En daarom geeft Vief je tips om veiliger te genieten van de zon.
Vroeger was alles… anders
Waar tegenwoordig gevraagd wordt om (klein)kinderen al ingesmeerd naar school of de dagopvang te brengen, was de kennis over de schadelijke invloed van de zon en huidkanker vroeger veel kleiner. Er leek weinig mis met eindeloos bakken in de zon. Nu is de relatie tussen blootstelling aan schadelijke ultraviolette (uv-)straling en huidkanker veel bekender en wordt jezelf beschermen in de zon steeds meer benadrukt.
Ook overheid investeert in huidkankerpreventie
De overheid doet er alles aan om mensen bewust te maken van de schadelijke invloed van de zon. De afgelopen tien jaar is volgens het KWF het aantal mensen met huidkanker verdubbeld - en honderden mensen per jaar sterven aan deze ziekte. Om het snel stijgende aantal gevallen van huidkanker tegen te gaan, investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de komende jaren in een grote publiekscampagne op het gebied van huidkankerpreventie. Het Huidfonds zal de campagne uitvoeren.
Smeren, kleren, weren
Dit betekent niet dat je de hele zomer binnen moet blijven zitten. Wat het wél betekent, is dat je je beter bewust kunt zijn van de risico’s. Wat je vooral moet onthouden, is: ‘smeren, kleren, weren’ - daarvoor hebben we een paar handige tips.
- Smeren: smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème. Hoe vaak je moet smeren, heeft te maken met je huidtype, de zonkracht en met wat je in de zon doet. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren, óók als er ‘waterbestendig’ op het flesje staat. Goed te weten: een goedkoop zonnebrandmiddel werkt net zo goed als een dure variant. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. Het verschil in prijs zit ‘m vaak in de extra’s eromheen zoals de verpakking, de geur of smeerbaarheid.
- Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen, of draag - net als je (klein)kinderen uv-werende kleding. Die beschermt net zo goed als een zonnebrandmiddel met factor 50.
- Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur. Dan is de zonkracht namelijk het sterkst. De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht is.
Vaker leuke tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Smeren, maar ook: cóntroleren
Naast een goede bescherming tegen de zon, is het - zeker als je wat ouder bent - heel belangrijk om je huid te controleren. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, heb je meer kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is het heel belangrijk om je huid goed te checken op verdachte plekjes. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
Zo check je zelf je huid. Het KWF geeft de volgende tips voor het controleren van je huid.
- Ga voor de spiegel staan, zorg voor voldoende licht.
- Let extra goed op de plekken waar de zon veel op schijnt.
- Kijk rustig naar je huid. Begin boven en werk naar beneden. Scan langs je gezicht, je hals, de schouders, je armen, je handen, borstkas, buik, rug, benen en voeten.
- Kijk of je moedervlekken zijn veranderd: is een plekje ineens ruwer geworden of verkleurd?
- Kun je het zelf niet zien? Pak dan een handspiegel of vraag je partner of kinderen om hiernaar te kijken.
- Let op moedervlekken die anders zijn dan normaal en op plekjes die niet genezen, jeuken of bloeden.
- Maak je je zorgen? Ga dan naar de huisarts.
- Zorg dat je je lichaam goed kent en wees alert op veranderingen.
Tip van Vief
Smeren, kleren, weren: zo geniet je veilig van de zomer. Op de site van het KWF vind je meer tips over de zonkracht, bescherming tegen de zon en feiten en fabels over de werking van zonnebrand.