Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Groene kriebels? 5 tips om te blijven tuinieren

Het voorjaar barst los en dat betekent: tijd voor de tuin! Vief weet als geen ander hoe ontspannend het kan zijn om met de (groene) vingers in de aarde te duiken. Met je handen werken, een fris briesje en verder niks aan je hoofd. Tuinieren is niet voor niets een van de meest geliefde hobby’s. Maar hoe blijf je lekker tuinieren als je (tijdelijk) minder mobiel bent? Vief verzamelde 5 praktische tips.

1. Plant slimmer 

Wanneer je planten in je tuin zet die minder zorg nodig hebben, kost het jou ook minder moeite om ze te verzorgen. Ga op zoek naar planten die resistent zijn tegen onkruid, die niet te vaak gesnoeid moeten worden en die -laten we eerlijk zijn- een beetje tegen verwaarlozing kunnen. Denk aan:

  • Kalimeris incisa (Japanse aster): deze plant bloeit probleemloos van augustus tot oktober en er komt geen onkruid doorheen.
  • Leliegras: Een late bloeier die voor kleur zorgt.
  • Schoenlappersplant: geeft kleurrijke bloemen én behoudt haar groene blad in de winter.

2. De hoogte in

Heb je last van gewrichtspijn of rugpijn, dan kan in de aarde wroeten al snel oncomfortabel voelen. Oplossing: de hoogte in! Zo kun je je gebruik maken van verhoogde plantenbakken of planten die groeien op houtwerk (tomaten, druiven etc). Op deze manier oefen je minder druk uit op je knieën en ruggengraat. Jij blij én je planten blij. 

3. Goed gereedschap is het halve werk

Een andere oplossing om zere knieen te voorkomen is een tuinkrukje op wieltjes, waarin je je ook gereedschap op kunt bergen. Als je  merkt dat je sneller dan vroeger pijn in je handen krijgt tijdens het tuinieren, zoek dan fijn en goed gereedschap. Zorg ervoor dat je ergonomische snoeischaren en handgereedschap gebruikt en kies handschoenen die zowel comfortabel zitten als voldoende huidbescherming bieden. Via Medipoint vind je aangepast tuingereedschap en handige hulpmiddelen.

4. Blijf de hitte de baas

In de volle zon zitten op het heetst van de dag is voor niemand goed. Neem dus altijd de goede voorzorgsmaatregelen als je naar buiten gaat tijdens de volle zomermaanden. Ook wanneer je gaat tuinieren. Ga je de tuin in? Doe het dan 's ochtends, voordat het te warm wordt. Als je naar buiten gaat, draag dan lichtgewicht, lichtgekleurde kleding met lange mouwen, voldoende zonnebrandcrème en een schaduwrijke hoed. Drink altijd veel water voor, tijdens en na het tuinieren en neem pauzes in de schaduw als je langer dan 15 minuten aan het werk bent. 

5. Doe het samen

Ben je bang om te vallen als je in de tuin aan de slag bent? Doe het dan samen! Ga bijvoorbeeld met je buuf, partner, kinderen of kleinkinderen de tuin in. Zorg dat je iemand bij je hebt waarmee je het leuk vindt om in de tuin te werken, zodat je je op je gemak voelt om te blijven doen wat je graag doet. Je kletst lekker bij terwijl je tuin of balkon zienderogen opknapt! 

Vaker tips voor in de tuin ontvangen?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Vief tipt

Heb je wel een mooie tuin maar kun je deze zelf niet (meer) onderhouden? Laten verslonzen is natuurlijk geen optie. Gelukkig zijn er tal van organisaties waar je makkelijk assistentie kunt regelen voor huishoudelijke klusjes. Dus ook voor tuinieren. Vief-partner UwAssistent is een goede en laagdrempelige manier om wat extra (groene) handjes in de tuin te hebben. Op deze manier kun je van je tuin blijven genieten. 


Meest gelezen