Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Puzzelpraat 3: Wat doet puzzelen met ons brein?

Voor onze rubriek PuzzelPraat duikt Vief in de wereld van het puzzelen. Zo spraken we puzzelredacteur Iolanda Lorrai over haar werk bij Denksport, en vertelt puzzelfanaat Paul Karelse wat er gebeurt als de puzzelboekjes bij hem en zijn vrouw op de mat vallen. Deze week duiken we in de zin en onzin van het effect van puzzelen op je brein.

Over puzzelen en (mentale) gezondheid wordt veel gezegd en geschreven. Je hebt vast ook weleens horen zeggen dat Sudoku’s helpen om Alzheimer tegen te gaan, en dat puzzelen goed is voor je geheugen. Wat is daar nu eigenlijk van waar? 

Uitdaging

Volgens hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder is er voor beide beweringen geen wetenschappelijk bewijs, maar dat betekent niet dat er helemaal geen effect is. Puzzelen draagt volgens hem wel degelijk bij aan een fitter brein, en het sleutelwoord daarbij is: uitdaging. 

Door jezelf bijvoorbeeld uit te dagen met de verschillende puzzelniveaus die er zijn binnen het puzzelen (een keer vier sterren proberen in plaats van drie), wordt je brein echt aan het werk gezet. De fysieke reactie van je lichaam is gunstig voor het aantal verbindingen in je hersenen. Dat komt goed uit, want de kwaliteit van je brein neemt in theorie vanaf je dertigste af. Scherder raadt het maken van puzzels dan ook absoluut aan, want te weinig inzet van de hersenen is sowieso slecht voor het brein.

Gratis puzzelen

Speciaal voor Vief-ers heeft Denksport een toffe online puzzel gemaakt.

Doe de gratis puzzel voor 9 juni en maak kans op een puzzelboek naar keuze.

Bescherming tegen Alzheimer?

Lekker in beweging brengen dus, die bovenkamer. Want ondanks dat het (nog) niet bewezen is dat ‘braintraining’ de kans op dementie verkleint, komt uit onderzoek wel naar voren dat het belangrijk is om je hersenen actief te houden om de kans op dementie te verkleinen - en je er wellicht een beetje tegen kan beschermen. 

“Er is toenemend bewijs dat je hersenen blijven prikkelen, enige mate van bescherming biedt tegen de ziekte van Alzheimer”, zegt prof. dr. Philip Scheltens, neuroloog en directeur bij het Alzheimercentrum Amsterdam. 

Een, twee in de maat

Hoe je dat doet, die hersenen prikkelen? Onder andere met lezen, schrijven, handwerken, spelletjes, vrijwilligerswerk én met puzzelen dus, schrijft Alzheimer Nederland. Twee tips:

  • Puzzelboekjes
    Van Sudoku tot Zweedse puzzels en cryptogram tot kruiswoordpuzzel: puzzels komen in vele vormen en vragen allemaal iets anders van je brein. Maak het je brein eens moeilijk(er) door meerdere vormen van puzzels te maken, of een vriend, buur of kleinkind te vragen mee te denken bij puzzels die je lastig vindt. Zo leer jij nieuwe dingen - maar je brein ook.
  • Legpuzzels
    Ook hier is het leuk jezelf uit te dagen met de moeilijkheid. Probeer eens een puzzel van 1000 stukjes. Niet alleen een uitdaging voor jezelf, maar ook voor een ander. Zo’n grote puzzel leent zich uitstekend om met meerdere mensen aan te werken. Dat is niet alleen gezellig, je kunt er ook prijzen mee winnen. Er is namelijk een heus Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen.

Enthousiast geworden? Begrijpelijk. Speciaal voor Vief heeft Denksport een kleine puzzel gemaakt. Kom jij eruit?

Gratis puzzelen

Speciaal voor Vief-ers heeft Denksport een toffe online puzzel gemaakt.

Doe de gratis puzzel voor 9 juni en maak kans op een puzzelboek naar keuze.

Meer weten over puzzelen, en hoe ze gemaakt worden? Hier lees je het interview met puzzelredacteur Iolanda terug, en hier het interview met puzzelaar Paul.


Meest gelezen