Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Welk vrijwilligerswerk past bij jou?

Taalmaatje, dierenbuddy, budgetcoach; vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Gemene deler is dat al deze varianten van vrijwillige inzet iets goeds met je doen. Vrijwilligerswerk draagt bij aan welzijn, gezondheid en zingeving. Maar hoe vind je in het enorme aanbod het vrijwilligerswerk dat bij je past? Lees dit artikel, doe de test én profiteer van de tips van Yvonne Snelders van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)!

Vrijwilligerswerk is razend populair. In 2020 gaf 44% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet te hebben voor een organisatie of vereniging. Dat was iets minder dan het jaar ervoor (49% in 2019) en dat zal alles te maken hebben gehad met Corona.

Vief Check

Ruim 20.000 mensen gingen je voor.

Maak kennis met de Vief Check, dé oplossing die jou ondersteunt bij het vinden van de juiste hulpmiddelen, zorg en ondersteuning in Nederland.

Toch waren er - terwijl het land delen van het jaar nagenoeg plat lag - alsnog ontzettend veel Nederlanders die aan de slag gingen als vrijwilliger bij sportverenigingen, scholen, jeugdwerk, zorg en welzijn en levensbeschouwelijke organisaties. Gemiddeld deden ze dat rond de 4 uur per week.

Voor elk wat wils

Logisch dat vrijwilligerswerk bij zoveel mensen geliefd is. De redenen om onbetaald aan de slag te gaan zijn gevarieerd en zo past vrijwilligerswerk eigenlijk wel in ieders straatje. En wist je dat vrijwilligerswerk zelfs in verband wordt gebracht met gezondheid? Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter, blijkt uit onderzoek. Sommige gezondheidsexperts gaan zo ver, dat ze stellen dat artsen naast sporten en gezond eten ook vrijwilligerswerk moeten aanraden.

Je netwerk uitbreiden (of aan je carrière werken)

Vrijwilligerswerk is dé manier om je netwerk uit te breiden met mensen met dezelfde interesses of juist met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Voor de nog werkenden onder ons: vrijwilligerswerk staat goed op je cv. Je kunt er ervaring mee opdoen in de richting van je droombaan en zo de weg voor jezelf plaveien. Voor wie juist al met pensioen is: vrijwilligerswerk is een mooie manier om actief te blijven, iets nuttigs te doen en betrokken te blijven bij de maatschappij. Als je slim kiest, misschien zelfs wel vanuit je eigen (voormalige) vakgebied!

Iets voor een ander doen

Met vrijwilligerswerk kun je iets betekenen voor een ander en in veel gevallen écht een verschil maken voor iemand. Dat doe je op een manier die je zelf kiest en die je - als je de juiste vorm kiest - kunt inplannen op de momenten dat het jou uitkomt. Voor een bepaalde periode of structureel en van een uurtje tot een dag per week - of meer.

Nieuwkomers

Vrijwilligerswerk is er niet alleen in allerlei soorten en maten maar richt zich ook op verschillende doelgroepen. Voor wie ga jij de handen uit de mouwen steken? Je kunt je inzetten voor nieuwkomers, bijvoorbeeld als Kletsmaatje (1 uur per week online kletsen), taalmaatje/taalcoach, met juridische ondersteuning in een AZC, met maatschappelijke begeleiding of als job- of budgetcoach.

Oud of jong

Ouderen vormen ook een dankbare doelgroep voor vrijwilligerswerk. Klop eens aan bij het lokale verzorgingstehuis of meld je bij het Nationaal Ouderenfonds. Werk je graag met kinderen? Ook daarin is meer dan genoeg vrijwilligerswerk te vinden. Bijvoorbeeld voor kinderen met een beperking, pleegkinderen of kwetsbare kinderen.

Viervoeters

Heb je meer met dieren dan met mensen? Geen probleem, ook voor jou is vrijwilligerswerk te vinden. Ga eens langs bij een asiel in jouw buurt, neem contact op met de dierenambulance of ga samen met anderen dieren beschermen via het WWF. Je kunt je ook aanmelden als Dierenbuddy. Of struin hier eens rond in het aanbod.

Op zoek naar vrijwilligerswerk

Enthousiast? Je vindt het aanbod bij lokale vrijwilligersorganisaties (Google maar eens op ‘vrijwilligerswerk’ in combinatie met jouw woonplaats of gemeente) of via landelijke punten. Zoals Platform voor Vrijwillige Inzet NOV, dat een overzicht van alle lokale vrijwilligerscentrales laat zien op een handige kaart. Ook NL Voor Elkaar en het Oranje Fonds zijn handige zoekbronnen.

Doe de test!

Maar wat past nu het beste bij jou? Je staat er niet alleen voor in de keuze voor passend vrijwilligerswerk. Er zijn verschillende tests die je kunt doen om te ontdekken waar jij blij van wordt. Zoals deze van het Platform Vrijwilliger Inzet NOV, waarbij je jouw vrijwilligerskracht ontdekt. En deze van de Stichting Het Begint met Taal.

Doe de Vief Check

Ruim 10.000 mensen gingen je voor.

Vul de gratis Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

5 tips van Yvonne

De test van het NOV is gemaakt door communicatieadviseur Yvonne Snelders. “Het zijn veelgestelde vragen: wat kan ik, wat vind ik leuk? Om mensen te helpen met het vinden van een antwoord, ontwikkelden we de test. Het mooie bij vrijwilligerswerk is dat er altijd wel iets te vinden is dat past bij waar je goed in bent en wat je leuk vindt.” Yvonne deelt tot slot graag nog vijf tips voor Vief-lezers die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk:

Tip 1: Kies iets wat energie geeft

Ga niet iets doen waar je niet blij van wordt. Vroeg of laat gaan beide partijen dat voelen; de ‘ontvanger’ van het vrijwilligerswerk en jijzelf. En dan wordt het een energielek. Zonde!

Tip 2: Vraag hulp

Vraag eens aan vrienden of familie: waar vind jij dat ik goed in ben? Dat kan heel verrassende en helpende informatie opleveren. En neem contact op met de lokale vrijwilligerscentrale om te ontdekken wat bij jou past.

Tip 3: Proef

Vrijwilligerswerk starten kan spannend zijn, helemaal als het buiten je eigen ‘comfort zone’ is. Vraag of je een keer mee mag draaien zodat je de organisatie en sfeer kan proeven en kan ervaren of het past.

Tip 4: Ga voor wederkerigheid

Waar vrijwilligerswerk voorheen gezien werd als puur altruïsme, zeggen we nu: ga iets doen waar je zelf ook voldoening uit haalt. Anders gaat het je teveel energie kosten en dat is niet nodig. Het mag best hard werken zijn maar het moet niet alleen de ‘ontvanger’ maar ook jouzelf iets opleveren.

Tip 5: Stel grenzen

Verlies jezelf niet in vrijwilligerswerk. Zeker in de zorg kan het soms intensief zijn. Maak goede afspraken met de Coördinator Vrijwilligerswerk zodat iedereen weet wat verwacht mag worden. Zo houd je het langer vol.

Vief tipt: de Vrijwilligersacademie

Ook als vrijwilliger kun je je verder ontwikkelen en bijscholen. Er bestaat een heuse vrijwilligersacademie, waar je je kosteloos kunt laten bijspijkeren op het gebied van informele zorg of welzijn.

Meer tips voor meer zingeving?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen