Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Ook in de winter lekker naar buiten!

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer we geneigd zijn lekker warm binnen te blijven. Logisch, maar niet heel gezond. Naar buiten gaan is namelijk hartstikke goed voor je. Vief onderzocht hoe we – ook als het koud en guur is – fijn en veilig naar buiten gaan.

De voordelen van een blokje om zijn niet mis: buiten (in de natuur) zijn verbetert je kortetermijngeheugen, verhoogt je mentale energie en verlaagt het ‘stresshormoon’ cortisol. Zelfs angst, depressie en andere psychische problemen kunnen verlicht worden door tijd door te brengen in de vrije natuur. Helemaal als dat gecombineerd wordt met lichaamsbeweging. Lekker en gezond dus, even een frisse neus halen.

Een blokje om of een blokje in de open haard?

Maar als de temperaturen dalen wordt het idee van een blokje om een stuk minder aantrekkelijk. Zeker als we wat ouder worden, want dan hebben we het een stuk sneller koud. Wist je dat dat komt doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich daardoor minder goed kunnen aanpassen, en je dus minder goed warmte vasthoudt? Andere oorzaken zijn de afname van je spiermassa (vanaf je dertigste) en minder bruin vet. Warmte wordt namelijk door spieren en bruin vet geproduceerd.

Lekker én veilig naar buiten gaan in de winter

Dat ons bruin vet en onze spiermassa afnemen als we ouder worden is een gegeven. Je kunt dit proces vertragen (daarover weet Wies Verbeek van ’n Beetje Leuk Ouder Worden veel te vertellen), maar vooral belangrijk is hoe je je voorbereidt op lekker én veilig naar buiten gaan in de winter. Dit kun je doen:

  • Kleed je op het weer.
    Via je hoofd en handen verlies je de meeste warmte. Pak ze dus goed in met lekkere handschoenen en een fijne muts. En vergeet ook die goed gevoerde jas, een sjaal, dikke sokken en warme schoenen niet. Ook goed om te weten: met meerdere dunne lagen hou je jezelf beter warm dan met één dikke laag.
  • Veilig lopen.
    Gladde straten, door sneeuw onzichtbare stoepjes of uitstekende tegels ... in de winter is een valpartij is zo gemaakt. Goede schoenen (met stroeve zolen en lage hakken) die goed aansluiten maken een groot verschil. Sta je toch niet stevig in je schoenen, kies dan voor een loophulpmiddel zoals een rollator, looprek of een mooie wandelstok.
  • Wintertenen en -handen voorkomen. Jeukende en pijnlijke voeten en handen zijn onschuldig maar absoluut geen pretje. Bescherm je handen en voeten goed tegen kou en vocht en voorkom grote temperatuurverschillen. Actief in beweging blijven helpt ook, net zoals niet krabben - hoe verleidelijk dat soms ook is. Roken en het gebruik van bètablokkers kunnen wintertenen en -handen verergeren.

Gebruik je je auto vaak? Helemaal als het koud en guur is zit je niet op pech te wachten. Dus breng je auto ieder najaar naar de garage voor een uitgebreide wintercheck. Zo kom je veilig aan op je bestemming.

Tips voor leuke uitjes ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Wat te doen bij gladheid?

Door sneeuw en ijzel kan het in de winter nog wel eens glad zijn. Gladheid is echt heel gevaarlijk, dus tenzij je ijzers onder je schoenen kunt binden luidt ons advies: blijf lekker binnen. Moet je echt naar buiten, neem dan je telefoon mee en laat mensen weten dat je naar buiten bent. Wel zo aardig: laat het ze ook weten als je weer veilig thuis bent.

Geef je immuunsysteem een boost

In ons koude kikkerlandje hebben we een behoorlijk lang griepseizoen, dat doorgaans begint in oktober en pas eindigt in april. Wist je dat de wetenschappelijke naam van griep ‘influenza’ is, wat komt van het Italiaanse influenza di freddo, dat ‘de invloed van de kou’ betekent? Al worden we natuurlijk niet ziek van de kou, maar van het griepvirus. En dat virus verspreidt zich sneller als het koud en droog is. In de wintermaanden dus.

Griep gaat (vaak) vanzelf over maar leuk is het niet. Vooral mensen met minder weerstand (onder de risicogroep vallen: jonge kinderen, ouderen, zwangeren en immuungecompromitteerden) worden sneller ziek en hebben meer klachten. We kunnen ons immuunsysteem een handje helpen, bijvoorbeeld door te zorgen dat we genoeg vitamine D binnenkrijgen. De belangrijkste bronnen van vitamine D zijn voeding en zonlicht, ga dus ook als het koud is lekker naar buiten en vang die zonnestralen op – eventueel een half uurtje zonder zonnebrandcrème. En gezond eten is natuurlijk altijd een goed idee. 65-plussers wordt aangeraden om het jaar door vitamine D te suppleren. Dat is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar het helpt indirect ook je botten in goede conditie te houden.

Vief tipt:

Een tekort aan vitamine D leidt tot een heleboel klachten zoals vermoeidheid, bloedend tandvlees, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten. Maar je kunt ook zonder deze symptomen een vitamine D-tekort hebben. Wil je weten hoe jouw vitamine D-gehalte is? Dat kun je bij de huisarts gratis laten testen.


Meest gelezen