Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Een beetje leuk ouder worden. Hoe doe je dat?

Wijsheid komt met de jaren. En geluk ook, zo blijkt uit onderzoek. Vooral omdat we minder stress en bezorgdheid ervaren. Maar laten we eerlijk zijn: ouder worden kent ook minder leuke kanten. Hoe zorgen we ervoor dat oud worden wel een beetje leuk blijft? Vief vroeg het aan Wies Verbeek, oprichter van de website ’n Beetje Leuk Ouder Worden. “Je hebt zelf echt wel wat in de melk te brokkelen.

Je bent eigenaar en oprichter van de website ’n Beetje Leuk Ouder Worden. Hoe ontstond het idee voor deze website?

De website (www.blow.nl) is ontstaan toen ik zelf begin vijftig was. Een leeftijd waarop je nog fit en actief bent, en ook meer levenservaring hebt opgedaan. Ik dacht: ik sta nog middenin het leven, ik wil nu niet opeens te maken krijgen met allerlei ouderdomskwalen. Ik wil wel een beetje léuk ouder worden. Zo ben ik geïnteresseerd geraakt in tips die me daarbij kunnen helpen.

Op je website vind je al bloggend en vloggend antwoord op heel veel vragen die te maken hebben met leuk ouder worden. Hoe kom je op al die vragen? En voor wie beantwoord je ze?

De vragen die ik onderzoek ontstaan bij mezelf. Tot je veertigste ben je niet zo met ouder worden bezig. Je zit dan nog een beetje in de jonge helft van je leven. Maar zodra je de veertig gepasseerd bent en je eerste rimpels komen ga je beseffen dat er dingen aan zitten te komen die wel echt met ouder worden te maken hebben. Je ogen gaan bijvoorbeeld achteruit. Ik wil dan weten of daar iets aan te doen is, en of het goed is om vroeg met een leesbril te starten – of juist niet. Om antwoord te vinden op mijn vragen ga ik in gesprek met wetenschappers die experts zijn op dat gebied. Alle vragen komen bij mezelf op. Ik richt me daarom op mensen van mijn leeftijd (58), maar ik heb gemerkt ook jongere en oudere mensen ook belangstelling hebben in wat ik doe.

Ik bedoel dus niet dat je de hele dag in de sportschool bent, alleen maar sla eet en om acht uur naar bed gaat

Wat houdt ’n beetje leuk ouder worden voor jou in?

Voor mij betekent een beetje leuk ouder worden dat je goed in je vel zit en dat je de dingen die je leuk en belangrijk vindt kunt blijven doen. Daarmee bedoel ik dus niet dat je de hele dag in de sportschool bent, alleen maar sla eet en om acht uur naar bed gaat. Het moet wel een beetje léuk blijven. Ik vind werken bijvoorbeeld heel leuk. Ik zou het echt jammer vinden als ik dat door fysieke dan wel mentale achteruitgang niet meer kan doen.

Op 25 oktober is je boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden uitgekomen.

Door mijn website word ik gezien als een soort journalist die gespecialiseerd is in ‘leuk ouder worden’. Ik word ook door bladen en kranten gevraagd om over dit onderwerp te schrijven. Steeds vaker vroegen ze om artikelen met bijvoorbeeld de tien beste tips. En toen dacht ik, ik ga zelf een boek schrijven met de 101 beste tips en wetenswaardigheden die ik de laatste jaren ben tegengekomen. Alles is zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd. Het is niet een boek dat je in één ruk moet uitlezen: kies een tip uit, maak hem je eigen en kies dan weer een nieuwe. Succes gaat in kleine stapjes. Het zijn allemaal leuke, makkelijke en soms verrassende tips die je kunt doen zonder dat het veel tijd of moeite kost. Daardoor is het heel toegankelijk en ook leuk om cadeau te geven.

Wat is een voorbeeld van zo’n verrassende tip?

De verwarming lager zetten. Door je regelmatig bloot te stellen aan lagere temperaturen produceer je namelijk meer bruin vet, dat is het gezonde vet dat zich rondom belangrijke plekken in je lichaam bevindt – zoals het hart, de slagaders en het zenuwstelsel. Het af en toe koud hebben is dus heel goed voor je gezondheid en je gewicht.

Je moet jezelf soms een schop onder je kont geven

Wat is voor jou hét geheim van een beetje leuk ouder worden?

Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je open blijft staan voor nieuwe dingen. Dat je blijft ontdekken en niet wegloopt van nieuwigheden. Soms ergens moeite voor doen. Je moet jezelf soms een schop onder je kont geven om actief te blijven en je hersenen scherp te houden. Zo lang mogelijk deel uitmaken van de maatschappij is persoonlijk heel belangrijk voor mij. Een van mijn tips is ook: ga niet met pensioen.

Niet met pensioen gaan? Waarom?

Mensen die nu met pensioen gaan op hun 67e zijn vaak nog heel actief, fit en vitaal. We noemen ze zelfs wel de YEP (Young Elderly People). In Japan – onze voorloper als het gaat om vergrijzing – zijn er voor hen vanuit de overheid allerlei dingen georganiseerd. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de 80 en 90-plussers. Niet fulltime, maar op hun eigen tempo en niet teveel. Dat is niet alleen zinvol en nuttig voor de maatschappij, maar ook voor jezelf. Het geeft je het gevoel dat je nuttig bent. Mensen die na hun pensioen niet meer echt werken worden minder gezond en leven minder lang. Je kunt dat ondervangen door vrijwilligerswerk te gaan doen. Een doel hebben in je leven, jezelf blijven uitdagen. En nee: iedere dag golfen is geen serieus doel.

Wat zou je nog meer van Japan willen overnemen?

In Nederland besteden we heel veel geld aan het verplegen en beter maken van zieke mensen, in Japan is gezondheid al van jongs af aan een belangrijk onderwerp. Zo is voeding en gezondheid een vak op school. Dat zou in Nederland ook zo moeten zijn. Wat ik ook mooi vind, is dat je in Japan in buurten met een hogere gemiddelde leeftijd in supermarkten je bloeddruk of cholesterol kunt laten meten, gebruik kunt maken van een fitness apparaat of je kunt laten adviseren door een ‘groente consulent’.

Er zijn steeds minder jongere mensen die voor een steeds grotere groep oudere mensen moeten gaan zorgen. Daar moeten we als samenleving over na gaan denken, want dat wordt straks echt een probleem. We zullen bijvoorbeeld langer zelfstandig moeten zijn. Daarom is het extra belangrijk om een beetje te letten op onze leefstijl, want die is voor zo’n 70 procent verantwoordelijk voor hoe gezond je bent en hoe oud je wordt. Dat is natuurlijk niet compleet maakbaar, maar je hebt zelf echt wel wat in de melk te brokkelen.

Vief tipt:

Wil jij ook een beetje leuk ouder worden? Twee verrassende tips uit BLOW: Adem door je neus, dat levert heel veel gezondheidsvoordelen op. En schep wat vaker witlof op. Hartstikke goed voor je darmbacteriën. Meer over het waarom van deze tips en 99 andere tips lees je zelf in het boek van Wies Verbeek. ’n Beetje Leuk Ouder Worden is nu te koop in de boekwinkels en via Boekenwereld.com en Bol.com.

Copyright beeld header: Petra Hoogerbrug


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.