Dat bewegen essentieel is om gezond te blijven, weten we allemaal. Maar voldoende bewegen is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld als je (tijdelijk) minder mobiel bent of gewoon omdat je ouder wordt. Hoe zorg je dat je dagelijks genoeg beweegt? En net zo belangrijk: dat je het volhoudt? Chiropractor en fysiotherapeut Dirk-Jan Sikking van Chiropractie Utrechtse Heuvelrug in Driebergen heeft een even simpele als effectieve tip.
“Het blijven prikkelen van het zenuwstelsel is een essentieel onderdeel van goed oud worden,” aldus Dirk-Jan. Zitten is inderdaad het nieuwe roken en zeker als je ouder wordt kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Eén van de grootste struikelblokken is vallen. Een fysiotherapeut kan je helpen met het testen van jouw valrisico en je gerichte oefeningen geven om een gevaarlijk val te vermijden. Dirk-Jan: “De fysiotherapeut zal onder andere kijken hoe snel je opstaat en hoe snel je loopt, aan de hand daarvan zal er uitspraak worden gedaan over jouw valrisico. Als je het dus fijn vindt om dat te weten van jezelf kun je altijd bij je fysiotherapeut terecht.”
Wanneer je een verhoogd valrisico hebt zal er gekeken worden naar manieren om jou beter te leren vallen. Maar ook om je spieren te trainen om juist sterker te worden. Coördinatie, rug, buik, en je bil. Goede oefeningen die je valrisico verkleinen vind je hier.
Lichamelijk en mentaal
Waar het volgens Dirk-Jan om draait is het ook écht blijven bewegen. Wanneer je ouder wordt is het doel niet om de wedstrijd te winnen. Het doel is fit blijven. Omdat je, zodra je minder fit wordt, ook echt ouder begint te worden. Dat heeft dus niet alleen met uiterlijk ouder worden te maken maar ook mentaal door het gebrek aan prikkels. Onze hersenen hebben prikkels nodig om gezond te blijven. En door te bewegen geef je niet alleen je lijf een oppepper; ook je grijze massa wordt getraind. Dirk-Jan: “Jouw lichamelijke fitheid kan direct te maken hebben met jouw mentale fitheid.”
Wanneer je je vingers beweegt, komt dat door verschillende gebieden in jouw hersenen. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Die gebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan je spieren. Om dus goed te kunnen bewegen, werken je hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. Daarom heeft jouw lichamelijke fitheid direct effect heeft op jouw mentale fitheid.
De gouden tip
Dirk-Jan geeft aan dat er niet één gouden tip is. Want geen mens is hetzelfde. Wat hij in alle gevallen een goed idee vindt, is groepjes mensen te vinden die dezelfde uitdagingen hebben. “Ga bewegen in groepjes en klasjes. Zorg dat je juist in die leuke groepjes komt. Je maakt het niet alleen gezelliger voor jezelf, je komt ook onder de mensen. Denk hierbij aan: yoga, aquajoggen, zwemles of een wandelgroep.”
Fifty-fifty
Daarnaast is het belangrijk om zo actief mogelijk te zijn en blijven in het dagelijks leven. “Ideaal is vijftig procent van je dag besteden aan beweging ten opzichte van iets passiefs. Daarbij hoef je dus niet meteen in de ringen te hangen. Kijk naar wat wel kan. Even ieder uur opstaan om een glas water te drinken. Als je nog kunt fietsen, neem dan de fiets naar de winkel of ga een stukje lopen.” Je hebt ook tal van apps die je hierbij kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld ommetje van de Hersenstichting die - zoals de naam al doet vermoeden - je stimuleert om een ommetje te maken.
Plezier centraal
Bewegen doet bewegen, weet Dirk-Jan uit de ervaringen in zijn praktijk. Het belangrijkste is volgens hem dat je het plezier in bewegen terug moet vinden. En vast moet houden. “Als je plezier krijgt in bewegen, dan zit je in een opwaartse spiraal,” volgens Dirk-Jan. “Maak het daarom in de eerste plaats makkelijk en leuk voor jezelf. Begin klein, bouw het op. Zoek een buddy om samen mee te wandelen, maak het laagdrempelig voor jezelf. Het belang van bewegen is zo groot op je fysieke en mentale gezondheid dat het dé manier is om een langer en gezond leven te houden.”
Plezier krijgen in bewegen door het makkelijk en gezellig te maken dus. Toch nog een gouden tip!
Vief tipt:
Ben je op zoek naar een sport- en beweegaanbod dat bij jou past? In vrijwel alle Nederlandse gemeenten werken buurtsportcoaches aan de verbinding van sport en bewegen. Ben je op zoek naar naar een beweegaanbod om in groepsverband mee te doen in jouw buurt, kijk dan eens op de site van OldStars.nl of van GoldenSports.
Meer inspiratie om thuis meer te bewegen?
Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.