Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Uitvaartverzorger Jacqueline: "Soms moet je er zelf een draai aan geven"

We spraken Jacqueline Reijers over haar werk als uitvaartverzorger: “Ik heb de mooiste baan die er is”, roept Jacqueline enthousiast. Een opmerkelijke uitspraak.

“Het is dankbaar werk om dit voor iemand te mogen doen. Samen met de familie probeer ik iedere afscheid een persoonlijke touch te geven. Zodat er recht wordt gedaan aan iemands persoonlijkheid. Mijn opdracht is geslaagd als familie en vrienden denken: ja, zó was hij of zij."

Bijzondere motivatie

"Toen mijn ouders redelijk snel achter elkaar overleden, werd ik voor het eerst geconfronteerd met een uitvaartverzorger. Ik dacht: wat is dit een mooi beroep. Toen de emoties een plek hadden gekregen en ik weer helder kon denken, besloot ik er serieus werk van te maken.” Jacqueline was 42 toen ze voor het eerst als gastdame ging werken. Omdat ze meer hield van organiseren, stapte ze over op uitvaartverzorger. En toen ze de kans kreeg om voor Monuta aan de slag te gaan, greep ze die met beide handen aan.

Warm afscheid

Sinds corona is er volgens Jacqueline ook in de uitvaartbranche een en ander verschoven. Steeds vaker blijft men weg bij het crematorium en kiest men zelf een locatie. Van een grote groep anonieme mensen naar een warm afscheid met intimi. Veel mensen voelen de behoefte om er hun eigen draai aan te geven. En Jacqueline denkt graag met ze mee: “Zo sprak ik onlangs met een vrouw die het eng vond om haar man in de woonkamer op te baren. Ze vertelde dat hij altijd in de garage had zitten klussen. Toen stelde ik voor om daar eerst een beetje op te ruimen en hem dan daar tussen al zijn gereedschap op te baren. Dat vond ze prachtig. Of het gaat om een uitvaart in een paardenstal met allemaal hooibalen of op een tennisbaan omdat iemand daar veel gelukkige uren doorbracht - als het bijdraagt aan een warm en fijn afscheid, is tegenwoordig heel veel mogelijk.”

Smaken verschillen

Op de vraag of ze weleens tegen moeilijke situaties aanloopt, vertelt Jacqueline dat het voor familie niet altijd meevalt om zelf te beslissen wat de overledene graag had gewild. “Zo kwam ik ooit bij een gezin waar de dochter een andere geloofsovertuiging had. Volgens die richtlijnen moest haar moeder in bed blijven liggen tot haar ziel was opgestegen. Daar moet je dan toch een draai aan geven. Soms heb je ook te maken met generatieverschillen: moeder ging elke zondag naar de kerk, maar de kinderen geloven al lang niet meer. Hoe ga je daar dan mee om? Tóch een kerkelijk afscheid, ook al is het in strijd met je eigen overtuiging? En wat doe je als vader zegt: doe maar gewoon straks; ik wil geen poespas. En als het zo ver is, wordt er alsnog alles uit de kast gehaald, want: wat zouden de buren er anders wel niet van zeggen?!”

Duidelijke wensen

Volgens Jacqueline helpt het als je van tevoren een beetje nadenkt over je eigen afscheid. “Vorige week mocht ik de uitvaart verzorgen van een jonge man. Hij liet een vrouw achter met twee jonge kinderen. Vóór zijn dood had hij alles tot in de puntjes vastgelegd. Dat gaf de familie veel houvast. Na afloop zei zijn vrouw trots tegen me: ‘Alles is precies gegaan zoals hij dat graag wilde. Ik denk dat hij er heel blij mee was geweest.’ Eigenlijk is het best vreemd dat we een verjaardag of bruiloft ver van tevoren minutieus plannen, maar dat we dat laatste bijzondere moment geheel aan anderen overlaten. Mijn ervaring is dat het voor naasten heel fijn kan zijn als alles geregeld is. Het maakt ruimte voor het echte rouwproces. Je kunt zonder een greintje twijfel uitvoeren wat je dierbare had gewild. Bijna alsof hij of zij er nog deel van uitmaakt.”

Heb jij al nagedacht hoe je afscheid eruit moet zien?

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met een uitvaart. Een onderwerp waar we niet dagelijks bij stil staan. Toch is het wel verstandig om erover na te denken en een en ander vast te leggen. Zo voorkom je dat je nabestaanden achterblijven met lastige vragen.

Ruim 150.000 mensen gingen je voor met het invullen van hun uitvaartwensen bij uitvaartverzorger Monuta.


Meest gelezen