Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Dit moet je weten over (het herkennen van) een hartaanval bij vrouwen

Men zegt wel eens: vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars. Of dat klopt, daarover valt te twisten, maar op het gebied van hart- en vaatziekten valt er wel degelijk wat voor te zeggen. Zo zijn de signalen van een hartinfarct bij vrouwen minder duidelijk dan bij mannen. En ook spelen hormonen bij vrouwen een andere rol. 

Hormonen

Daarover meteen goed nieuws. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen) hebben invloed op diverse stofwisselingsfactoren, zoals cholesterolwaarden, ontstekingswaarden en bloedstolling. Hierdoor krijgen vrouwen - ten opzichte van mannen - vaak pas op latere leeftijd last van hart- en vaatziektes. 

Helaas kunnen hormonen ook een minder positief effect hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een hoog gehalte aan oestrogenen het risico op bloedstolsels verhoogt (bijvoorbeeld bij het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens een zwangerschap) en daarmee de kans op hartklachten juist weer vergroot.

Onderzoek

Hoe de hormoonhuishouding van vrouwen exact gekoppeld kan worden aan hartziektes, is helaas nog niet volledig duidelijk. Dit wordt wel onderzocht. Zo doet onder andere De Hartstichting groot landelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen. Dit specifieke onderzoek onder vrouwen is nodig, want de wetenschap hield lange tijd geen rekening met verschillen tussen mannen en vrouwen.

De feiten

Er zijn dus nog veel vragen over de relatie tussen hormonen en hartziektes bij vrouwen. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen wél duidelijk. Drie feiten op een rij:

  • de signalen bij een hartinfarct zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen, maar zijn er wel. Daar vertelt Vief hieronder meer over.
  • vrouwen die tijdens hun zwangerschap problemen als een hoge bloeddruk en diabetes ervaren, lopen later een hoger risico op hartklachten.
  • vrouwen krijgen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.

Nu is natuurlijk vooral het eerste punt zorgwekkend. Bij een hartinfarct is het namelijk belangrijk dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt. Doordat een bloedvat van het hart plotseling verstopt raakt, raakt een deel van het hart beschadigd. Hoe eerder het bloedvat weer open is, des te minder kans op blijvende schade. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig handige tips en inspiratie rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Signalen hartinfarct (hartaanval)

Maar ja - de signalen zijn bij vrouwen dus minder duidelijk dan bij mannen. Daarom is het goed om in ieder geval heel scherp voor ogen te hebben wat die signalen zijn. Al helemaal als je weet dat je - of iemand anders in je omgeving - binnen de risicogroep valt. Ook als dat niet het geval is trouwens. Kennis is in dit geval immers gezondheid. De signalen: 

  • een drukkende pijn op de borst: dit is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Je kunt dit gevoel vergelijken met iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten en gaat vaak samen met
  • uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
  • zweten 
  • misselijkheid of overgeven. 

Duren deze klachten langer dan vijf minuten? Bel dan direct 112

Vief tipt:

Wil je meer weten over hart- en vaatziekten - bij zowel mannen als vrouwen - kijk dan zeker even op de website van Hartstichting


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.