Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Slimme tips om direct je energierekening te drukken

Een lagere energierekening: wie wil dat nou niet? Nu we midden in een gascrisis zitten, letten we bijna allemaal op ons energieverbruik. Vief geeft je 7 simpele - en soms ook verrassende - bespaartips, waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Gebruik je gordijnen slim(mer)
Wist je dat je gordijnen als isolatie kunt gebruiken? Gordijnen (en dan met name dubbele plooigordijnen) houden de kou buiten. Met goede raambekleding die je dicht doet zodra het donker wordt, kun je in een vrijstaand huis jaarlijks tot wel 270 m3 gas besparen. Dat is € 270 per jaar: mooi meegenomen, toch? Let er wel op dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen of direct erboven. Je wilt immers dat de warmte vrijuit de kamer in kan gaan. Ook is het handig om gordijnen voor je deuren te hangen; zo houd je tocht tegen.

2. Maak vaker eenpansgerechten
Als je eten maakt op het gasfornuis op de kookplaat, kook je vaak op 3 of 4 pitten tegelijk: één voor vlees, één voor groente, één voor rijst of aardappelen, etc. Bereid daarom vaker een eenpansgerecht, waarbij alles in één pan gaat en je dus gas of elektriciteit bespaart. Ditzelfde effect bereik je ook met een ovenschotel: hup, alles in één keer klaar. Google ‘eenpansgerecht’ of ‘ovenschotel’ voor talloze gezonde, lekkere en goedkope recepten.

3. Deksel op de pan
Veel mensen houden de deksel van de pan als ze water aan de kook brengen. Doe dit niet: hierdoor ontsnapt er veel warmte en duurt het langer voordat het water kookt. Je fornuis verbruikt zelfs 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Dus: de deksel op de pan om gas te besparen. Dit geldt natuurlijk ook als je andere gerechten kookt.

4. Dé grote vriezer-tip
Dit zou je misschien niet verwachten, maar een volle vriezer verbruikt minder energie dan een lege vriezer. Wanneer je vriezer volledig vol is, hoeft er namelijk minder lucht gekoeld te worden en hoeft de vriezer dus minder hard te werken. Ook houden ingevroren broden, gehakt en diepvriesfruit (of wat je verder nog allemaal in je vriezer bewaart) koude lucht vast. Zo hoeft de vriezer minder vaak aan te slaan. Maar let op: stop de vriezer niet té vol, anders circuleert de lucht niet voldoende.

5. Doe maar een duurzaam elektrisch dekentje
Avondje bankhangen? Zet de verwarming lager (of helemaal uit, als dat kan) en ga onder een elektrische deken liggen. Dit is een simpele, goedkope én effectieve manier om energie te besparen. En het scheelt echt: een elektrische deken verbruikt zo'n 50 watt per uur. Voor een 1 kWh betaal je nu € 0,58 cent. Dat betekent dat je voor een uurtje onder een elektrische deken maar 2,9 cent betaalt. Werk je thuis? Ook dan kan de verwarming in je werkkamer uit en kun je een elektrisch deken over je benen leggen.

6. Afwassen met de hand (en een teil)
Deze tip om gas te besparen is vooral bedoeld voor koppels en alleenstaanden: gebruik je vaatwasser niet (altijd) meer, maar was gewoon met de hand af. Laat hierbij de warme kraan niet lopen (je verspilt zo alsnog veel water), maar gebruik een afwasteil of doe de stop in de gootsteen. Extra tips: gebruik niet meer water dan nodig, was af met koud water en spoel niet voor. Deze manier van afwassen kan je per jaar zo’n 45 euro schelen.

7. Met de (oven)deur in huis
Heb je een heerlijke quiche of appeltaart afgebakken? Zet na gebruik de oven dan helemaal open. In plaats van dat de warmte wegvloeit langs het roostertje aan de achterkant, blijft deze nu binnenshuis. Gratis extra restwarme om het huis mee op te warmen!

Met deze makkelijke en duurzame tips bespaar je toch heel eenvoudig weer een paar tientjes tot een paar honderd euro op je energierekening!

Vaker handige tips ontvangen om kosten te besparen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen