Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Zo navigeer je door de digitale wereld

Van sociaal contact tot slimme apps

De digitale ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Ieder jaar komen er nieuwe apparaten bij en zijn er nieuwe apps en oplossingen die beloven je leven makkelijker te maken. Vief baande zich een weg door het digitale oerwoud en geeft je tips om digitaal vaardiger te worden. Ga je mee op reis in de online wereld?

Digitale vaardigheid kan je leven verrijken. Het helpt je om makkelijker contact te houden met familie, vrienden en kennissen. Om nieuwe sociale contacten te leggen. Bijvoorbeeld met anderen die jouw hobby’s en interesses delen. Om te communiceren met de overheid of de gemeente. Om je huis veiliger te maken, en het bedienen van apparaten makkelijker. Sta je ervoor open om je er in te verdiepen? Dan kan digitale wereld jouw leven een heel stuk makkelijker maken. En leuker! 

De eerste stappen

Voor je eerste stappen in de digitale wereld is Seniorweb misschien wel de beste gids. Zij bieden cursussen en workshops op locatie aan. Deze zijn kleinschalig, goed betaalbaar en de vrijwillige docenten zijn zelf ook senior. Het cursusseizoen begint over het algemeen in januari en september. Meestal is er wel een leslocatie bij jou in de buurt. Lees meer en bekijk hier de video over de leslocaties.

Internet

Een van de makkelijkste manieren om kennis te maken met het internet is de cursus ‘welkom online’ van het Nationale Ouderenfonds. Bedoeld voor iedereen die z’n eerste stappen online wil zetten. Het is wel een -oh ironie- online cursus dus handig als je iemand vraagt dit voor je op te zetten. Dat kan iemand uit je eigen omgeving zijn of bijvoorbeeld een vrijwilliger van het ouderfonds. Lees hier meer.

Mobiele telefoon

We kunnen vandaag de dag niet meer zonder onze mobieltjes. Anders dan met de telefoon van vroeger lijkt ‘bellen’ tegenwoordig echter een van minst belangrijke functies op die apparaten. Gelukkig zijn er genoeg cursussen om te leren werken met een mobiele telefoon. Hoe installeer je een app? Hoe kun je beeldbellen? En wat is WhatsApp nou precies? Via deze eenvoudige online cursus leer je dat allemaal, en meer!

De bieb

In de bibliotheek worden vaak verschillende manieren aangeboden om (kort) les te krijgen over het gebruik van digitale apparaten. Om te ontdekken of jouw bieb ook een cursusaanbod heeft, kun je het beste direct contact opnemen met je bibliotheek of het ter plekke aan een medewerker vragen. 

Nog even de voordelen van digitaal vaardig zijn op een rijtje: 

  • makkelijker contacten leggen én onderhouden;
  • zaken sneller regelen met de gemeente of andere instanties;
  • zelf bankzaken regelen via internetbankieren; 
  • beeldbellen: anderen zien zonder de deur uit te hoeven.

Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.