Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Slim besparen op (dagelijkse) uitgaven

Alles wordt duurder. En de inkomsten stijgen bij de meesten van ons niet zo hard meer. Dus moeten we slimmer met ons geld omgaan. Dat dubbeltje net een keer vaker omdraaien dan je misschien gewend was. Klinkt als strafwerk, tot je ontdekt hoe leuk het is als je elke maand meer geld overhoudt. Vief telde haar knopen en zette een paar slimme bespaartips op een rij. 

Slim geld besparen kan zowel op grote zaken als op kleine dagelijkse uitgaven. We bespreken hier vooral de tips waar je direct mee aan de slag kunt. Toch stippen we graag de grotere besparingen even aan. Om te onthouden of zelf verder te onderzoeken. 

Huis en hypotheek

Heb je een eigen huis, dan kun je nog eens nagaan of het zinvol is extra af te lossen op je hypotheek. Dat kan via je adviseur bij de bank of een onafhankelijke partij. Ook is het slim om te onderzoeken of het rendabel is in je huis te investeren, bijvoorbeeld met energiezuinige maatregelen als spouwmuur- dak- of vloerisolatie, waar je ook nog vaak subsidie op kunt krijgen via de overheid. Op de website ‘verbeter je huis’ van de rijksoverheid lees je er meer over. 

Verzekeringen en belastingen

Elk jaar alle verzekeringen nog eens tegen het licht houden kan ook veel geld opleveren. Op verschillende websites kunt je premies en voorwaarden met elkaar vergelijken. Overstappen kan honderden euro’s opleveren. Ook slim: controleren of je wellicht oververzekerd of zelfs dubbel verzekerd bent. Je hebt dan twee verzekeringen die allebei hetzelfde dekken. Dit kun je vrij simpel controleren door je maandelijks vaste afschrijvingen te checken. Bekijk ook hoeveel je verzekerde zaken waard zijn: als je weinig tot niets uitbetaald krijgt kun je de verzekering beter opzeggen. 

Voor de belastingaangifte geldt: zorg dat je alle aftrekposten kent en indien van toepassing ook aanvinkt. Aftrekbare zorgkosten die vaak vergeten worden zijn bijvoorbeeld:

  • Extra gezinshulp bij ziekte: schoonmaak en boodschappenhulp.
  • Extra kosten voor kleding en beddengoed bij ziekte.
  • Aftrekbare vervoerskosten voor ziekenbezoek.
  • Vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en artsen.
  • Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte.

Op de website van de consumentenbond vind je hierover heel veel handige informatie. 

Tot zover de ‘grote’ posten. Zin om vandaag al te beginnen met slim besparen? Met deze tips kun je direct aan de slag! 

Bukken in de buurtsuper

Boodschappen doen we bijna elke dag, dus dat is iets waar je direct op kunt besparen. De eerste tip is even simpel al effectief. Loop je in supermarkt, buk dan eens wat vaker. In het onderste schap liggen namelijk de huismerken. Die zijn altijd goedkoper en meestal net zo goed als de A-merken op ooghoogte. 

Plan je boodschappen slim 

Aan het einde van de dag krijg je vaak korting op versproducten. Over vers gesproken: kies groente en fruit van het seizoen. Aardbeien zijn in de winter veel minder lekker én veel duurder. Ga voor goedkopere boodschappen naar de markt. Ook hier geldt: aan het eind van de dag kun je flink besparen, alles moet immers weg!

Maak altijd een boodschappenlijstje

Voorbereiding is het halve werk. Maak van tevoren een boodschappenlijstje, dan kom je minder in de verleiding om impulsaankopen te doen en weet je ook zeker dat je geen dingen koopt die je thuis nog gewoon in de kast hebt staan. Er zijn handige websites en apps zoals reclamefolder.nl. Op supermarktscanner.nl kun je producten vergelijken en zie  direct waar de pindakaas deze week het goedkoopst is. 

Schoonmaken voor ‘n prikkie

Ook slim: houd het geld voor dure schoonmaakmiddelen in je portemonnee. Een zakje soda, groene zeep en huishoudazijn kosten bij elkaar iets van 3 euro en je krijgt er werkelijk alles mee schoon. 

Ruilen en delen

Hoeveel spullen heb je in huis die je niet of nooit meer gebruikt? Verkoop ze via Marktplaats of ruil ze met buurtbewoners tegen zaken die je wél vaak nodig hebt. Samen delen is steeds gebruikelijker. Denk bijvoorbeeld aan het delen van gereedschap met buren of familie, het onderling ruilen van producten (zoals kledingruil) of deelsystemen voor auto’s en boeken. Dat kan bijvoorbeeld met de app van Peerby. Daarmee zie je direct wie bij jou in buurt iets te leen of te huur aanbiedt. Ook kun je hier zelf spullen die weinig gebruikt aanbieden, gratis of tegen een kleine vergoeding.

Een heleboel kleine acties leveren zo uiteindelijk een fikse besparing per jaar op!

Vief tipt

Weet je niet hoe of waarmee je moet beginnen? Inzicht in waar en wanneer je je geld uitgeeft maakt al veel duidelijk. Wil je serieus werk maken van besparen op je uitgaven? Ga dan naar de website van het Nibud

Meer tips om te besparen?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen