Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Eenzaamheid onder ouderen: je staat er niet alleen voor!

Eenzaamheid bij ouderen in Nederland: je staat er niet alleen voor.

Eenzaamheid onder ouderen in Nederland is een groeiend probleem dat dringend aandacht verdient. In ons welvarende land met uitstekende gezondheidszorg kennen we een schrijnend cijfer: maar liefst 40% van de Nederlandse ouderen boven de 65 jaar ervaart eenzaamheid. Weet dat je er niet alleen voor staat. 

Eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid is geen nieuw fenomeen, maar het komt in de loop der jaren steeds vaker voor. Vooral onder ouderen is het een veel voorkomend en vaak vergeten probleem. Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben: 

  • Naarmate we ouder worden, kunnen fysieke beperkingen ons belemmeren om deel te nemen aan sociale activiteiten. Ruim 33% van de ouderen boven de 75 jaar in Nederland heeft te maken met een vorm van fysieke beperking.
  • Jaarlijks overlijden er gemiddeld 143.000 Nederlanders. Het verlies van vrienden en familieleden kan eenzaamheid verergeren. 
  • Ongeveer 30% van de Nederlandse ouderen boven de 65 jaar heeft geen toegang tot het internet. Die digitale kloof maakt contact via online platforms onmogelijk en kan daarmee eenzaamheid verergeren. 

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Onthoud dat eenzaamheid een veel voorkomend gevoel is waar je wel wat aan kunt doen. Alleen vergt het vaak tijd en inspanning om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Dus wees geduldig met jezelf. 

Hier zijn vijf tips om eenzaamheid aan te pakken:

1.   Onderzoek toont aan dat ouderen die regelmatig sociaal contact hebben, 25% minder kans hebben op eenzaamheid. Probeer dus bewust sociaal contact te zoeken. Dit kan betekenen dat je de telefoon oppakt en een vriend of familielid belt, een oude vriend uitnodigt voor koffie of je inschrijft voor een lokale activiteit of cursus waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten.

2.   Een studie toonde aan dat het onderhouden van sterke relaties met vrienden en familie het gevoel van eenzaamheid met wel 76% kan verminderen. Neem daarom de tijd om in contact te blijven met vrienden en familie, zelfs als ze ver weg wonen. Stuur regelmatig berichtjes of e-mails, plan periodieke bijeenkomsten of uitjes, en organiseer reünies om herinneringen op te halen.

3.   Het aangaan van nieuwe interesses en hobby's kan je wereld verbreden en nieuwe sociale mogelijkheden opleveren. Sluit je aan bij een club, vereniging of online gemeenschap die je interesse heeft. Dit geeft je de kans om je passie te delen en nieuwe vrienden te maken.

Vaker inspirerende tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

4.    Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk bij lokale organisaties of goede doelen niet alleen een gevoel van voldoening kan geven. Je vergroot ook je sociale netwerk en je leert nieuwe mensen kennen. Overweeg bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij de plaatselijke dierenopvang, voedselbank, of bij een educatieve organisatie.

5.   Onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap, kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Plan dagelijkse wandelingen in de buitenlucht, bereid gezonde maaltijden met veel groenten en fruit, en zorg voor een regelmatig slaapschema.

Ben je benieuwd hoe anderen de draad weer oppakken?

Zo deelde Arie zijn verhaal met Vief. Erg inspirerend en wellicht kan Arie ook jou steun bieden. Vief is een plek waar ook jij je verhaal kwijt kan. Deel ook jouw verhaal met Vief en vertel ons vooral hoe jij de draad weer hebt opgepakt.


Meest gelezen