Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom sociale contacten zo belangrijk zijn

Mensen zijn sociale dieren. Zonder voldoende contact met anderen kwijnen we letterlijk weg. Vief zet acht tips voor je op een rij om je sociale leven op peil te brengen of te houden. 

We kunnen letterlijk niet zonder anderen om ons heen. Ons zelfvertrouwen groeit en we ervaren minder stress als we hechte sociale contacten hebben. Volgens wetenschappers is een vriendengroep net zo belangrijk als gezonde voeding en regelmatig bewegen. We zouden dankzij een stabiele vriendenkring zo’n 6 à 7 jaar langer leven.

Verleg je grenzen

Het is niet leuk en soms ook behoorlijk eenzaam als je niemand om je heen hebt. Je kunt er zelfs depressief van worden. En dat geldt voor alle leeftijden. Alhoewel we 'alleen' ook niet moeten verwarren met 'eenzaam'. Veel mensen zijn alleen, maar voelen zich niet per definitie eenzaam. Wat is hun geheim? Een goed sociaal netwerk. Zodat je - als je daar zin in hebt - gezelschap kunt opzoeken. Maar soms verwateren je contacten en stel je vast dat je kringetje wel wat klein is geworden. Wat kun je doen om dat sociale netwerk van je een beetje op te krikken? Hieronder tien tips:

  1. Stel je open. Maak eens praatjes met vreemden. Kleine kinderen zijn niet kieskeurig en leggen continue nieuwe contacten. Het hoeft niet in één keer raak te zijn. Oefen, ontdek, maak lol en leer elkaar kennen. Als het toch niet klikt; op naar de volgende! 
  1. Een goede buur ... vrienden heb je het liefste in de buurt, want juist regelmatig afspreken verdiept de band. Misschien kun je je buren eens verleiden tot een wat langer praatje? Spit anders de wijkkrant eens door of er sociale bijeenkomsten zijn waar je heen kunt gaan. 
  1. Zeg vaker ja. Soms is het makkelijk jezelf zo te verliezen in je bezigheden dat je makkelijk sociale activiteiten als een verjaardag afwijst. Zeg eens wat vaker ja en maak dit soort uitnodigingen belangrijk in je leven. 
  1. Word huisdierenoppas. Ben je een dierenliefhebber? Via stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) pas je op een huisdier. Erg leuk, want het werkt aan alle kanten: je helpt een dier, de baasjes én jezelf. Je doet nieuwe contacten op en bent ook nog eens buiten en in beweging voor een wandeling met de hond. De stichting organiseert ook regelmatig leuke sociale activiteiten voor de OOPOEH’s. Klik hier voor meer informatie.
  1. Zoek een vereniging of club. Meld je aan voor een schildercursus, word lid van de tennisvereniging of kijk welk vrijwilligerswerk er te doen is in de buurt. Van buurtmoestuin tot bibliotheek, als je iets doet wat je zelf leuk vind is de kans groot dat je gelijkgestemden tegenkomt. 
  1. Ga voorlezen bij jonge gezinnen. Via de VoorleesExpress lees je een half jaar voor aan kinderen met een taalachterstand. Je komt bij het gezin thuis of je ziet elkaar online of op een openbare plek. Wie weet welke bijzondere banden eruit ontstaan. Hier lees je er meer over.
  1. Vertel anderen dat u op zoek bent. Het is helemaal niet gek dat u graag nieuwe mensen wilt ontmoeten. Laat dat weten aan uw omgeving. Zij zullen eerder aan u denken als er een sociale activiteit is. We zijn tenslotte op de wereld om elkaar te helpen. 

En tot slot: neem initiatief

Wacht niet op de ander om met een voorstel te komen. Als het mooi weer is, stel eens aan een buurtgenoot voor om te gaan wandelen. Is er een leuke expositie, ga dan niet alleen maar vraag of iemand meegaat. Bij het maken van nieuwe vrienden geldt net als bij andere zaken in het leven: als u niets doet, verandert er ook niets. 

Tip van Vief

Ga aan de slag als vrijwilliger! NLvoorelkaar biedt en levendig online platform waar uiteenlopend vrijwilligerswerk wordt gezocht en aangeboden door heel Nederland. Van wandelmaatjes, vrijwilligers voor spelletjesmiddagen tot tuinhulp. Vul uw postcode in op de site en bekijk de bonte verzameling van oproepen.

Meer tips voor meer sociaal contact?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen