Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom sociale contacten van levensbelang zijn

En hoe je (weer) onder de mensen komt

Mensen zijn sociale dieren. Zonder voldoende contact met anderen kwijnen we letterlijk weg. Vief onderzocht hoe vaak eenzaamheid voorkomt en wat het met je doet. Daar schrokken we behoorlijk van. Dus zetten we direct ook acht tips voor je op een rij om je sociale leven op peil te brengen of te houden. 

We kunnen letterlijk niet zonder anderen om ons heen. Ons zelfvertrouwen groeit en we ervaren minder stress als we hechte sociale contacten hebben. Volgens wetenschappers is een vriendengroep net zo belangrijk als gezonde voeding en regelmatig bewegen. We zouden dankzij een stabiele vriendenkring zo’n 6 à 7 jaar langer leven. Een snelle blik op de statistieken over eenzaamheid en je beseft dat we hier te maken hebben met een enorme epidemie. 

In 2020 gaf maar liefst 46% van de volwassen Nederlanders aan zich eenzaam te voelen, blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Dat gaat dus om bijna 7 miljoen mensen. Onder ouderen ligt dat percentage weliswaar hoger maar ook in de groep 18-65 zien we dat rond de 45% zich regelmatig eenzaam voelt. En dit is niet alleen heel erg verdrietig maar ook ronduit een gevaar voor de volksgezondheid. 

Gevaren van eenzaamheid

Om te beginnen kan eenzaamheid tot een depressie leiden. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Het gaat hierbij om studies die mensen gedurende enkele jaren volgden en waaruit blijkt dat mensen met eenzaamheidsgevoelens vaker een depressie krijgen. Er zijn ook aanwijzingen dat eenzaamheid het risico op hartaandoeningen, slaapproblemen, stress en ontstekingen vergroot. En uiteindelijk kan leiden tot vroegtijdig overlijden. En dat is ongelooflijk verdrietig want als we ergens gezond en gelukkig van worden, dan zijn het onze sociale banden.

Oke, dus eenzaamheid is erg ongezond voor zowel lichaam als geest. Maar wat kun je doen om minder eenzaam te zijn? Of om je minder eenzaam te voelen? Hieronder tien tips:

  1. Stel je open. Maak eens praatjes met vreemden. Kleine kinderen zijn niet kieskeurig en leggen continue nieuwe contacten. Het hoeft niet in één keer raak te zijn. Oefen, ontdek, maak lol en leer elkaar kennen. Als het toch niet klikt; op naar de volgende! 
  1. Een goed buur ... vrienden heb je het liefste in de buurt, want juist regelmatig afspreken verdiept de band. Spit de wijkkrant eens door of er sociale bijeenkomsten zijn waar je heen kunt gaan. 
  1. Zeg vaker ja. Eenzaamheid leidt vaak tot nog meer eenzaamheid. Soms is het makkelijk jezelf zo te verliezen in je bezigheden dat je makkelijk sociale activiteiten als een verjaardag afwijst. Zeg eens wat vaker ja en maak dit soort uitnodigingen belangrijk in je leven. 
  1. Word huisdierenoppas. Ben je een dierenliefhebber? Via stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) pas je op een huisdier en helpt zo het dier, de baasjes én jezelf. Je doet nieuwe contacten op en bent ook nog eens buiten en in beweging voor een wandeling met de hond. De stichting organiseert ook regelmatig leuke sociale activiteiten voor de OOPOEH’s. Klik hier voor meer informatie.
  1. Zoek een vereniging of club. Meld je aan voor een schildercursus, word lid van de tennisvereniging of kijk welk vrijwilligerswerk er te doen is in de buurt. Van buurtmoestuin tot bibliotheek, als je iets doet wat je zelf leuk vind is de kans groot dat je gelijkgestemden tegenkomt. 
  1. Ga voorlezen bij jonge gezinnen. Via de VoorleesExpress lees je een half jaar voor aan kinderen met een taalachterstand. Je komt bij het gezin thuis of je ziet elkaar online of op een openbare plek. Wie weet welke bijzondere banden eruit ontstaan. Hier lees je er meer over.
  1. Vertel anderen dat u op zoek bent. Het is helemaal niet gek dat u graag nieuwe mensen wilt ontmoeten. Laat dat weten aan uw omgeving. Zij zullen eerder aan u denken als er een sociale activiteit is. We zijn tenslotte op de wereld om elkaar te helpen. 

En tot slot: neem initiatief

Wacht niet op de ander om met een voorstel te komen. Als het mooi weer is, stel eens aan een buurtgenoot voor om te gaan wandelen. Is er een leuke expositie, ga dan niet alleen maar vraag of iemand meegaat. Bij het maken van nieuwe vrienden geldt net als bij andere zaken in het leven: als u niets doet, verandert er ook niets. 

Tip van Vief

Ga aan de slag als vrijwilliger! NLvoorelkaar biedt en levendig online platform waar uiteenlopend vrijwilligerswerk wordt gezocht en aangeboden door heel Nederland. Van wandelmaatjes, vrijwilligers voor spelletjesmiddagen tot tuinhulp. Vul uw postcode in op de site en bekijk de bonte verzameling van oproepen.

Meer tips voor meer sociaal contact?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen