Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom tai chi zo goed is voor ouderen

Dat bewegen goed is voor je, hoeven we niemand meer te vertellen. Maar waar je als jongere eindeloos kon rennen en vliegen, ben je - naarmate je ouder wordt - toch íets minder soepel. Is je in het zweet werken dan dé manier om fit te blijven? Nee, zegt tai-chi-leraar Sergio Pascal Iadarola. Integendeel.

Sergio woonde jaren in China en Taiwan, waar hij de kunst van tai chi van de grote meesters leerde. Tegenwoordig pendelt hij heen en weer tussen zijn woonplaats op Madeira en zijn eigen sportschool in Amsterdam - en geeft hij ons een totaal andere blik op bewegen en gezondheid.

Wat is ‘gezond’?

“Het hele idee van gezondheid in het westen is heel anders dan in het oosten”, begint hij. “Hier denken we: we beoefenen een sport voor onze gezondheid. En hoe meer we zweten en hijgen, hoe beter het is. Maar dat is niet helemaal waar.” Hij legt uit waarom: “Als jij gaat rennen, dan ga je harder ademen, zweten, het stoom komt uit je oren. Tai Chi zegt: als je auto oververhit is, dan stop je, en ga je naar de garage om ‘m te repareren. Als jij tegen een muur staat uit te hijgen, zegt je lichaam eigenlijk tegen je: wat je aan het doen bent, is niet oké. Je bent jezelf aan het beschadigen. En dan kun je je natuurlijk afvragen of dat gezond is."

Hond versus schildpad

Hij geeft nog een voorbeeld. “Als je kijkt naar hoe een hond ademt, gaat dat heel hectisch. Zijn tong hangt uit zijn bek. En als je kijkt naar de levensverwachting van een hond, dan wordt-ie dertien, of vijftien. Maar kijk eens naar een schildpad, die heel langzaam beweegt en een laag hartritme heeft; die wordt 150. Snap je?” Het uitgangspunt bij bij tai chi is dus heel anders dan we gewend zijn. “Bij tai chi gaat je hartslag juist omlaag. Het lichaam beweegt langzaam, je bloed gaat beter stromen.” Ook wordt met de oefeningen een verbinding gemaakt tussen je lichaam en je geest. En dit heeft positieve gevolgen voor je gezondheid. “Er is een man hier in Taiwan van 109 jaar oud, die beweegt alsof hij zestig is.”

Voordelen tai chi voor ouderen

Tai chi heeft aantoonbare voordelen voor je fysieke gesteldheid. “Je botten worden sterker, want het bottenmerg wordt dikker. Dus als je valt, is de kans dat je iets breekt, minder groot. De kans dát je valt is ook minder groot, omdat je door de oefeningen van tai chi meer controle krijgt over je balans - waardoor je steviger staat. ”Naast fysieke voordelen heeft tai chi ook een sociale component, merkt Sergio in zijn sportschool. “Dat gaat hand in hand. Er is een goede sfeer en fijne vibe in de school. Mensen die zich wat eenzaam voelen, leren nieuwe mensen kennen en krijgen zo een gezamenlijke hobby.” Dat contact is belangrijk, zegt Sergio: “Ik denk dat veel ouderen zich een beetje verloren voelen in deze tijd. Iedereen zit op zijn telefoon, er is nauwelijks oogcontact. Veel ouderen vinden dat jammer; die zeggen dan: ‘Toen ik jong was, praatten we nog met elkaar.’"

Vaker inspirerende tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Tips van Vief

Ouderen met interesse in tai chi kunnen in Amsterdam terecht bij Sergio’s eigen tai chi school, maar je kunt ook in je eigen buurt kijken of er lessen worden georganiseerd. Sergio heeft daarbij nog wel een goede tip. “Let vooral goed op de achtergrond van de leraar. Heeft die ook echt in Azië gestudeerd? Je moet niet iemand hebben die naast het bezorgen van de post in zijn vrije tijd ook nog wat lesjes geeft.” Even goed googelen dus, en anders een keer een lesje proberen in Amsterdam.


Meest gelezen