Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Vitamine G(roen) slik je in de volkstuin

Heb jij ‘m al? Een volkstuintje waar je je eigen onbespoten groentes en kruiden kweekt, waar je lekker met je handen in de aarde kunt wroeten en misschien zelfs wel een leuk tuinhuisje hebt staan? Zo’n tuintje is hartstikke goed voor lichaam en geest, blijkt uit onderzoek! Vief ging graven en ontdekte de vele voordelen van een volkstuintje.

Middenin onze drukke, grote, snelle en veelal online wereld groeit de populariteit van volkstuintjes gestaag. Volkstuintjes (of stadstuintjes) zijn meerdere tuintjes bij elkaar op één groot stuk grond. Je huurt zo’n tuintje tegen een bepaald bedrag per jaar. Dat bedrag varieert van € 50 tot € 700, afhankelijk van waar je tuintje ligt. Je mag er vervolgens je gang gaan maar moet je wel aan de regels van de volkstuinvereniging houden. Zo mag je in sommige tuinparken een huisje in je tuintje plaatsen maar is dat bij andere parken verboden.

Voor iedereen een tuintje

De populariteit groeit niet alleen onder mensen die zelf geen tuin hebben en hun groene vingers noodgedwongen elders kwijt moeten. Jonge gezinnen, gepensioneerde ouderen, stedelingen met alleen een balkon, maar ook mensen die zelf een tuin hebben en voor de gezelligheid een volkstuin hebben; het ledenbestand van de gemiddelde volkstuinvereniging ziet er gevarieerder uit dan ooit.

Gezond

Steeds meer mensen ontdekken dus de voordelen van zo’n tuintje. Maar wat zijn die voordelen eigenlijk precies? In 2010 concludeerde het Wageningse instituut Alterra in het Vitamine G(Groen)-onderzoek dat stedelingen met een volkstuin gezonder zijn dan stedelingen zonder. Ze bewegen meer en dat heeft vooral voor ouderen een heel positief effect op de gezondheid. Zij brengen minder vaak een bezoek aan de huisarts, stelt het onderzoek.

Mindful wroeten tegen eenzaamheid

Voor wie het nog niet wist: met je handen in de aarde wroeten is ronduit mindful. Je bent ook nog eens lekker in de buitenlucht en - als je gewassen het goed doen - maak je van je eigen gezonde (onbespoten) oogst tomatensoep, een smoothie of een kruidige pasta. Voor vooral de oudere doelgroep speelt de sociale factor van een volkstuintje op gezamenlijke grond ook een rol. Samen schoffelen, samen de gemeenschappelijke paden onderhouden en misschien gezellig samen barbecuen aan het einde van de dag. Dit geeft meteen aan dat het hebben van een volkstuin ook verplichtingen met zich meebrengt. Er wordt van je verwacht dat je actief lid bent en dat betekent dat je regelmatig moet planten, zaaien, onkruid wieden, spitten, snoeien en bladeren harken. Vaak zijn er verplichte tuinbeurten om het gezamenlijke groen bij te houden.

Beter dan de kroeg

Volkstuintjes worden beheerd door tuinverenigingen. Die verenigingen kwamen op rond de Eerste Wereldoorlog, toen voedsel in stedelijke gebieden schaars was. De elite kwam op het idee om de arbeiders kleine tuintjes te geven; beter dan dat ze in de kroeg gingen zitten. Zo ontstonden dus de volkstuintjes. Het is tegenwoordig niet meer voedselschaarste maar wel vaak de onvrede met de agrarische industrie die mensen de volkstuin in drijft.

Vaker Groene tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Wachtlijsten

Het aanbod van volkstuintjes groeit helaas niet mee met de toenemende vraag. Sterker nog, sommige verenigingen hebben moeite om hun tuintjes overeind te houden tegenover bestemmingsplannen die iets anders willen met de kostbare grond. Dat betekent: fikse wachtlijsten. Hoe maak je toch kans op een felbegeerd stukje groen?

  • Ga op onderzoek uit. Waar zijn er in jouw omgeving volkstuintjes en hoe liggen die erbij? Zijn ze netjes aangeharkt of zijn het wat wildere natuurtuinen? Kijk naar wat bij jou past. Win ook informatie in over wat er van huurders verwacht wordt.
  • Schrijf je in. Dat doe je bij de vereniging of direct bij het tuinpark. En dan...wachten maar...
  • Struin ook Marktplaats eens af. Soms kun je daar een volkstuin scoren. Reken dan wel op hogere kosten (tussen 15.000 en 20.000 euro) dan wanneer je het via een vereniging doet.

Vief tipt!

De Amsterdammers Suzanne de Boer en Marieke de Geus zijn trotse en gelukkige volkstuinders en schreven een boek over hun belevenissen in hun volkstuin en op het tuinpark: Volkstuinverhalen.


Meest gelezen