Dat we moeten bewegen om fit te blijven is geen nieuws. Dat het ook goed is voor je brein wel. Lees hier hoe dat precies zit.
We zouden allemaal zo’n 2,5 uur matig intensief moeten bewegen in een week. Waarbij matig intensief betekent dat je hartslag iets versnelt en je misschien zelfs een beetje transpireert. Eigenlijk is het goed zodra je voelt dat je lichaam aan het werk is. Slechts 44% van alle Nederlanders haalt dit. En meer dan een derde van ons beweegt niet alleen te weinig maar zit ook meer dan 7,5 uur per dag. Het goede nieuws is wel dat het nadeel van veel stilzitten teniet wordt gedaan door veel te bewegen. Dat alleen al zou reden moeten zijn om even een flinke wandeling te maken. Maar er is meer: wandelen is ook goed voor ons brein: het verbetert ook ons langetermijngeheugen. En het heeft een positief effect op hoe je in je vel zit: even flink doorstappen en je negatieve gedachten waaien weg! :)
Positief effect op je brein
Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat heeft een positief effect op de verbindingen in je hersenen. Er komen allerlei stoffen en hormonen vrij. Daardoor functioneert ons brein beter. En dan met name op het terrein van initiatief nemen, gemotiveerd zijn etc. Gelukkig zijn er zat mogelijkheden om te bewegen: van een lidmaatschap bij de sportclub tot de kleine stapjes zoals een bushalte eerder uitstappen of de trap nemen in plaats van de lift.
Wat gebeurt er precies in je brein als je beweegt?
Als we bewegen, worden meer neuronen aangemaakt in onze hersenen. Eén van de twee gebieden waar dat gebeurt, is de hippocampus. En die hippocampus is dus heel belangrijk voor alles wat met leren en ons geheugen te maken heeft. Daarnaast komt er een stofje vrij met de naam BDNF (Brain Derived Neurotrofic Factor) en dat stofje speelt een belangrijke rol bij het herstelproces van je hersenen. En alsof dat nog niet genoeg is, worden er ook nog eens geluksstofjes zoals endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt.
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Hoe lang moet je wandelen tot je er iets van merkt?
Helaas valt dit niet echt te meten. Het hangt ook af van je doel. Wil je herstellen van een burn-out klachten en stress, dan is het slim om langere tijd stevig door te wandelen. Wil je juist tot rust komen en het piekeren stoppen, kun je juist beter op je gemak wandelen en goed om je heen kijken.
Bewegen ook goed voor je humeur
Een ander voordeel van bewegen en wandelen is dat het goed is voor je humeur. Je wordt er meteen een stuk vrolijker van en dat is fijn voor jezelf en voor mensen om je heen. Zeker als je het ook nog verbindt met een gezellig uitje samen. Sommige mensen vinden het natuurlijk fijn om alleen op pad te gaan, maar anderen doen dit liever samen.
Hoe zorg ik ervoor dat ik ook echt ga wandelen?
Maak voor jezelf een planning zodat je er ook echt voor gaat. Vaak is bewegen het eerste wat er bij inschiet als je druk bent. Terwijl het juist kan helpen om er ook even tussenuit te gaan. Meestal is het geen gebrek aan wilskracht, maar een gebrek aan een plan. Bedenk een doelstelling: waarom wil ik wandelen? Is het om fitter te worden, of om stress te verminderen? Op die manier kun je bepalen hoeveel en wat voor soort beweging voor jou geschikt is. Op de website van Bewegen voor je Brein kan je gemakkelijk een plan van aanpak maken. Het kan ook helpen om een wandelbuddy te zoeken. Wanneer je samen afspraken maakt, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat wandelen. Meer tips vind je op de pagina van de Beweegalliantie!