Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Als van A naar B een opgave wordt

Zo behoud je je bewegingsvrijheid

Of het nou is om sociale contacten te onderhouden of om je dagelijkse boodschappen te kunnen doen; mobiel zijn is een voorwaarde om goed te leven. Maar wat als je door omstandigheden minder mobiel bent? Wat zijn je mogelijkheden? Kun je hulp krijgen? Vief zocht het voor je uit. 

Zolang je mobiel bent, kun je deelnemen aan het maatschappelijke leven. En dat is belangrijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Onder mobiliteit verstaan we alles wat te maken heeft met bewegen en vervoer. Je bent verminderd mobiel als je niet meer dan 400 meter zelfstandig kunt lopen, een tas van een kilo of vijf niet over een afstand van meer dan 10 meter kunt dragen of problemen ervaart bij het bukken, bijvoorbeeld om iets van de grond op te rapen. 

We ontdekten al snel dat er online eigenlijk al verrassend veel informatie te vinden is over mobiliteit en hulpmiddelen om je veilig in het verkeer te bewegen. 

Autorijden

Als je autorijden lastig vindt worden, zijn er genoeg hulpmiddelen die je in je eigen auto kunt gebruiken. Denk aan dodehoekspiegels, achteruitrijsensoren, stuur- en remaanpassingen en extra armsteunen. Hier vind je een handig overzicht. Verloopt je rijbewijs op of na je 75ste? Dan moet je voor het verlengen een gezondheidsverklaring invullen. Op de website van het CBR vind je alle informatie en een handig filmpje waarin de stappen duidelijk worden uitgelegd. Gebruik je medicijnen die je rijvaardigheid kunne beïnvloeden? Hier ontdek je direct of je mag rijden met jouw medicijn.

Fietsen

Voel je niet meer zo zelfverzekerd op de fiets? Heel begrijpelijk. Het programma Doortrappen, een initiatief van de Rijksoverheid, de Fietsersbond en vele anderen, helpt je veilig blijven fietsen. Je vindt er ongelofelijk veel tips en informatie, van een keuzehulp voor elektrische fietsen tot tips voor de beste verlichting en het goed afstellen van je zadel. Alle 12 provincies hebben zich al aangesloten bij Doortrappen en ruim 150 gemeenten zijn actief. Op deze kaart vind je een overzicht van de gemeenten die meedoen en welke initiatieven er ontplooid zijn (en worden). Kun je wel wat meer hulp gebruiken? De Fietsschool van de Fietsersbond organiseert regelmatig activiteiten gericht op veilig blijven fietsen. Lekker op de pedalen dus!

Openbaar vervoer

Natuurlijk kun je ook vrijwel overal komen met het openbaar vervoer. Dat is in ons kikkerlandje ongelofelijk goed geregeld. Met de NS reisplanner kun je heel makkelijk je treinreis plannen. Wil je echt van weten hoe je precies van deur tot deur komt? Dan biedt de website of (nog handiger) de mobiele app van 9292 uitkomst. Daarin plan je je reis met bus én trein, inclusief overstappen, wachttijden en de looptijden van deur naar station. Je kunt met een OV-chipkaart reizen per trein, bus, tram en metro. Jouw kaart is direct actief en je kunt reizen met NS in de 2e klas mits je saldo op je kaart hebt gezet. Saldo zet je op jouw kaart bij de NS-kaartautomaat. Meer informatie over de OV chipkaart vind je op de website van de NS

De benenwagen

Mobiliteit begint natuurlijk met je meest natuurlijke ‘vervoermiddel’; jouw eigen lichaam. Voldoende blijven bewegen en op de juiste manier bewegen, daar begint mobiliteit nog altijd mee. En geen zorgen, daarvoor hoef je heus niet drie keer per week naar de sportschool. Hier vind je een paar tips voor effectieve oefeningen doe je gewoon thuis kunt doen. 

Tip van Vief

Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans (in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vind je de meest uiteenlopende informatie over hulpmiddelen toegespitst op vrijwel iedere situatie. Van dementie tot diabetes en van COPD tot spierziekte.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.