Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Vijf typische mannenkwalen op latere leeftijd

Overgang, urineweginfecties, verzakkingen: dit zijn een paar bekende kwalen waar ouder wordende vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Maar óók mannen kunnen last krijgen van typische kwalen. Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten bij ouder wordende mannen? En wat kun je er zoal tegen doen? Vief zocht het uit. 

Dat mannen anders oud worden dan vrouwen, is een feit. Alleen al het verschil in levensverwachting is veelzeggend. Zo worden Nederlandse mannen gemiddeld 79,7 jaar, terwijl bij vrouwen de levensverwachting 83,0 jaar is. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit waarom dit precies zo is, maar genetische aanleg en gedrag spelen zeker een rol. Zo zou de productie van het hormoon oestrogeen vrouwenlichamen in betere conditie houden. Daarnaast nemen vrouwen door een lager testosterongehalte minder risico’s; ze hebben bijvoorbeeld minder vaak gevaarlijke beroepen. Ook rijden mannen meer en harder auto en roken en drinken ze meer. Dit verschil in genetische aanleg en levensstijl, leidt er ook toe dat mannen op latere leeftijd (meer) last kunnen krijgen van specifieke kwalen. 

1. Penopauze

Je hoort er minder vaak over, maar toch raken ook mannen in de overgang. Tijdens deze ‘penopauze’ word je niet onvruchtbaar, maar je hormoonhuishouding verandert wel. Als je ouder wordt – vanaf je 40e levensjaar -, neemt je testosterongehalte namelijk af. Dit kan voor een aantal problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een afname van je libido (zin in seks), somberheid, slaapproblemen, vermindering van spierkracht en toename van buikvet, met een bierbuik als gevolg. Heb je last van deze aandoeningen én ben je tussen de 45 en 70 jaar? Laat je dan bij de huisarts testen op een testosterontekort. Als het nodig is, kan je testosterongehalte genormaliseerd worden met hulp van medicatie.

2. Prostaatproblemen

Bij de meeste mannen boven de 45 jaar neemt de prostaat in grootte toe. Dit kan op latere leeftijd de plasbuis gaan beknellen. En dit kan dan weer leiden tot plasproblemen, bijvoorbeeld moeite met plassen of nadruppelen. Heb je hier last van? Neem tijdens het plassend een zittende houding aan, zodat je beter kunt uitplassen. Ook kun je medicatie nemen om de bekkenbodemspieren te ontspannen en meer ruimte te geven aan de plasbuis. Soms is prostaatkanker de oorzaak van deze problemen. Prostaatkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen 10.000 mannen in Nederland de diagnose; ruim 70% is ouder dan 70 jaar. Mannen die roken, overgewicht hebben of een erfelijke aanleg, lopen extra risico. Heb je erfelijke aanleg? Laat je prostaat dan twee keer per jaar checken. 

Veel mannen denken: hoe eerder ik weet dat ik prostaatkanker heb, hoe beter. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het heeft voor- en nadelen om te weten of je prostaatkanker heeft. Want ook al heb je een verhoogd PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) of daadwerkelijk prostaatkanker, dan is de kans groot dat je daar nooit last van gaat krijgen. Toch kun je je dan onnodig ongerust gaan maken. Aan de andere kant kan de PSA test prostaatkanker helpen opsporen, voordat je misschien klachten krijgt. Als de prostaatkanker snel groeiend is, is dat natuurlijk wel goed om te weten. Dan kan directe behandeling namelijk nodig zijn.

Kortom, best een ingewikkelde keuze of je je wel of niet laat testen. De keuzehulp van Thuisarts.nl helpt je hierbij. 

3. Erectiestoornissen

Mannen van elke leeftijd kunnen last krijgen van erectiestoornissen. Toch komt het vaker voor op latere leeftijd, meestal vanaf een jaar of 50. Een penis wordt dan minder stijf bij opwinding en er is meer tijd en prikkeling nodig om een stijve penis te krijgen. Ook blijft de penis minder lang stijf. De dalende testosterongehalte is hiervoor wederom de boosdoener. Ook onderliggende kwalen, zoals aderverkalking en diabetes, kunnen een erectie moeilijker maken. Ben je er erg onzeker over? Ga het gesprek aan met je huisarts, deze kan een erectiepil voorschrijven. Dat kan zeker de moeite zijn; immers, mensen die tot op latere leeftijd een actief seksleven hebben, halen daar zowel mentale als fysieke gezondheidsvoordelen uit. 

4. Hart- en vaatziekten

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hartfalen. Mannen krijgen niet alleen vaker hartfalen met een verminderde pompfunctie van het hart dan vrouwen; ook ontwikkelt dit hartfalen zich bij hen op jongere leeftijd. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op waarschuwingssignalen, zoals aanhoudende pijn op de borst en steken tussen je schouderbladen. Je kunt gelukkig zelf veel doen om je hart gezond te houden. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, niet te roken, te minderen met alcohol en regelmatig je bloeddruk en alcoholgehalte te laten checken, houd je je hart gezond. Op de website van de Hartstichting vind je meer informatie en tips. 

5. Verminderd gehoor

Wist je dan een derde van de mannen boven de 75 een gehoorapparaat heeft? Vanaf je 30e gaat je gehoor langzaam achteruit en bij mannen gebeurt dit ook nog eens sneller dan bij vrouwen. Dit kan te maken hebben met hun werk (bijvoorbeeld in de bouw) of met het luisteren naar te harde muziek. Maar ook ongezond eten, alcohol en roken hebben invloed op je gehoor. De gevolgen van slecht horen voor het dagelijkse functioneren zijn groot. Van een irritante piep in je oor tot anderen niet meer kunnen verstaan: slecht horen is zeker geen pretje en kan zelfs leiden tot (gevoelens van) eenzaamheid. De audiometrie is de betrouwbaarste hoortest. Deze test kun je doen bij een audicien of bij je huisarts.

Gaat je gehoor ook achteruit? Wacht niet langer en doe de gratis hoortest!

Meer gezondheidstips ontvangen?

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gezond ouder worden als man: een paar tips

Hoe je als man ouder wordt, wordt voor een deel natuurlijk bepaald door je genen, maar gelukkig heb je zelf ook best wat invloed op. Door vanaf je 45e à 50e levensjaar gericht bepaalde levensstijlkeuzes te maken, kun je sommige ‘mannenkwalen’ voorkomen ofwel verminderen. Zo kan een tip bij prostaatproblemen zijn om veel (water) te drinken. Dit helpt om je blaas en andere urinewegen goed schoon te houden. Bij testosterontekort – en alle problemen die daaruit voortvloeien – helpt het om op je voeding te letten. Overgewicht zorgt namelijk voor een (snellere) afname van testosteron. Laat suikerrijke en zoute snacks dus links liggen en kies vaker voor tonijn en broccoli. Ga ook aan krachtsport doen, dit heeft een positief effect op je testosteronproductie. Maar alleen al 15 tot 30 minuten actief bewegen per dag vertraagt het verouderingsproces. Twijfel je over een klacht? Uit onderzoek blijkt dat mannen minder vaak naar een zorgverlener gaan met hun kwaaltjes. Schroom niet en doe dit tóch; meestal kan er iets aan je klachten gedaan worden. 


Meest gelezen