Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Nieuwe liefde na de rouw

Van online daten naar de eerste echte afspraak

Na het verlies van je partner ga je door een periode van rouw. Een zware tijd en een belangrijk proces dat iedereen anders beleeft. Wat voor iedereen hetzelfde is: op een gegeven moment moet je door. Je leven weer oppakken. Nieuwe mensen ontmoeten hoort daarbij. En als je eraan toe bent misschien zelfs een nieuwe liefde. Maar hoe pak je dat aan? Vief neemt je mee door de wereld van het online daten. 

Om te beginnen: neem genoeg tijd om te rouwen. Geef je eraan over. Je staat na de dood van een dierbare als het ware met je ene been in de wereld van verlies en met je andere been in de wereld die gewoon doordraait. Onderga de verschillende rouwstadia en probeer het rouwproces niet te versnellen. Dat krijg je altijd later dubbel en dwars terug. En zelfs als je weer licht ziet aan het eind van de tunnel en voelt dat je zin krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten, neem er dan ook de tijd voor. Heb je echt het gevoel dat je er klaar voor bent?

Dan heeft Vief heeft een paar tips en aandachtspunten, zodat jij goed voorbereid begint aan het nieuwe avontuur dat (online) daten heet. 

Betrouwbare website

Grote kans dat de laatste keer dat je een afspraakje hebt gehad lang geleden is, en zelfs als dat niet zo is, kun je er nog steeds behoorlijk zenuwachtig van worden. Om te beginnen is het bij online daten belangrijk om een betrouwbare website uit te zoeken. Websites als Lexa.nl, Parship.nl en 50plusmatch.nl zijn betrouwbaar en makkelijk in het gebruik. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en de profielen worden gecontroleerd op echtheid. 

Profiel aanmaken

Over die profielen gesproken, dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Voor velen wellicht voor de hand liggend, maar voor wie die compleet nieuw is in het spel van de online liefde niet. Wanneer je online gaat daten moet je een profiel aanmaken. In dat profiel omschrijf jij wie jij bent, waar je van houdt, wat je vreselijk vindt en nog veel meer. 

Ga er even goed voor zitten. Wees jezelf. Want alleen op die manier krijg je natuurlijk de juiste matches. Vind je het nu echt erg moeilijk om jezelf goed te omschrijven? Vraag een goede vriend of vriendin om je te helpen, of iemand anders die jou goed kent. 

Veilig afspreken 

Nadat je je profiel gepubliceerd hebt, kunnen anderen reageren op jouw profiel en jij op dat van anderen. Heb je contact gelegd, een tijdje gechat en voel je een klik, of zelfs vlinders in je buik? Dan kan het tijd zijn om elkaar ook eens in het echt te ontmoeten. Wees daar slim in. Spreek altijd eerst af op een openbare plek. Een cafe in de buurt of een lunchroom. Stuur nooit zomaar je gegevens naar iemand op. Vraagt iemand online om iets te betalen? Klik het dan meteen weg. Je bent op zoek naar iemand om leuke dingen mee te doen, niet om voor de gek gehouden te worden. 

Koffie, en dan?

Zo’n eerste keer koffie kan best spannend zijn. Waar ga je het over hebben? Wees eerlijk, wees open. Er is niets mis mee als je gewoon zegt waar het op staat. Iedereen is zenuwachtig tijdens een eerste afspraakje. Dat is helemaal niet gek. Om je zenuwen wat te drukken kan het helpen van tevoren vast een lijstje te maken van gespreksonderwerpen. Zo is het altijd leuk om te vertellen waar jij nu echt blij van wordt en wat jouw passies in het leven zijn. Waar jij erg hard om moet lachen of wie de mensen zijn die het dichts bij je staan. Denk je bij jezelf: “Dit is hartstikke gezellig maar één kopje koffie is genoeg”? Probeer dan niets te forceren. Je hebt in ieder geval een leuke middag gehad. 

Haal de druk eraf

Niet ieder afspraakje hoeft de ‘ware’ te zijn, als je daar überhaupt al naar op zoek bent. Wees niet bang om te genieten van wat meer kortstondige contacten. Soms is het ook gewoon erg gezellig om nieuwe mensen te leren kennen. De ene middag drink je een kop koffie en de andere middag maak je een stadswandeling. Net zolang tot je iemand tegenkomt met wie je graag koffie, ontbijt, lunch én het avondeten deelt. Misschien kom je die wel nooit tegen. En dat is ook prima. Je bent eruit, je hebt de eerste stappen gezet en je hebt jezelf opengesteld. Meer kan een mens niet doen. Je mag trots op jezelf zijn! 

Schuldgevoel 

Het kan zomaar zijn dat het proces van afspreken met een mogelijke nieuwe liefde, gevoelens van schuld oproept. Weet dat dit erg normaal is en veel voorkomt. Zeker na het verlies van een partner. Je kunt je schuldig voelen naar de overleden partner toe, of misschien naar jullie kinderen toe. Ga bij jezelf na dat ook jouw partner jou graag gelukkig had willen zien. Net zoals jouw kinderen je graag gelukkig zien. Je mag voor jouw eigen geluk kiezen. Het is jouw leven. 

Tip van Vief

Krijg je vlinders in je buik bij het idee van online daten? Hier vind je de top 10 best gewaardeerde datingsites van Nederland.

Meer tips voor geluk op leeftijd?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen