Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

De dag na de diagnose

Tips om de draad weer op te pakken

Het is een angst die we allemaal kennen. Dat het grootste goed wat een mens heeft je in de steek laat: je gezondheid. Na een zware diagnose van bijvoorbeeld COPD, diabetes, dementie of kanker de draad weer oppakken is moeilijk. Je leven staat totaal op z’n kop en je zit met duizenden twijfels en vragen. Vief helpt je die eerste stap te zetten in je leven na de diagnose. 

Vlak na de diagnose ben je vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren. Welke behandelingen zijn mogelijk? Welke testen moeten afgenomen worden? Je gaat misschien voor vervolgonderzoek naar het ziekenhuis. Je moet razendsnel nieuwe informatie verwerken en vrijwel meteen belangrijke beslissingen nemen. Je kunt het gevoel krijgen dat alles je overkomt. Alsof je in een trein met onbekende bestemming zit. Hij stopt niet, je kunt er niet uit niet uit en niemand lijkt je te kunnen vertellen hoe je de draad van het leven weer oppakt. 

Tijdens en na de behandeling

Vaak gaat door de ziekte of juist door de behandeling je conditie ook achteruit. Daardoor kun je klachten ervaren en dat kan weer zorgen voor stemmingswisselingen.

Je kunt bijvoorbeeld erg angstig, onzeker en vermoeid zijn. Of pijn hebben en je minder goed kunnen concentreren. Pas na een paar weken of zelfs maanden heb je eigenlijk echt tijd om alles te laten bezinken. Je bewust te zijn van wat je allemaal hebt meegemaakt. De achtbaan aan emoties komt misschien even tot stilstand. Maar juist daardoor kunnen er ook weer allerlei emoties loskomen. Wat kan helpen om je emoties te verwerken is het bijhouden van een dagboek. Dat kan op verschillende manieren. Ouderwets met pen en papier of via verschillende apps. 

Vief Check

Ruim 20.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

Hulp of begeleiding zoeken

Het is niet altijd makkelijk om hulp of begeleiding te zoeken. Omdat je niet weet bij wie je terecht kunt, of gewoon omdat je andere mensen niet wilt belasten. Toch zijn er wel degelijk stappen die je zelf kunt zetten na een zware diagnose. Hieronder vijf tips. 

  1. Overleg met je behandelend arts, verpleegkunde of huisarts. Er zijn tal van specialisten die je kunnen helpen om tijdens of na je behandeling hulp en/of begeleiding te krijgen, om klachten te voorkomen of te verminderen.
  2. Weet dat je niet alleen bent. Initiatieven als buddyhuis.nl. brengen patiënten samen om ervaringen te delen of gewoon te praten. Sinds 2021 hebben zij ook een app waar je in contact kunt komen met andere mensen die ziek zijn. 
  1. Een fysiotherapeut of leefstijlcoach kan helpen om fysiek (en daardoor mentaal) fit te blijven. Blijven bewegen of meer bewegen is bijna altijd een goed idee. Maar zorg wel dat je het onder professionele begeleiding doet. Dat weet je zeker dat je in het juiste tempo traint en optimaal fit wordt, of blijft. 
  1. Om een goed overzicht te krijgen van je eigen situatie heeft mijnkwaliteitvanleven.nl een vragenlijst ontwikkeld voor leven met een chronische aandoening of beperking. Zo krijg je helder in beeld wat goed gaat en wat beter kan. Bijvoorbeeld of je verwacht dat je gezondheid zal veranderen de komende periode en wat je dan zou kunnen doen. Ook wordt duidelijk over welke hulp en ondersteuning je tevreden bent, en wat je misschien extra nodig hebt. Zo ben je altijd goed voorbereid om in gesprek te gaan met familie, zorgverlener of de gemeente een help je met het verbeteren van de zorg. 

Meer inspiratie om de draad weer op te pakken?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Tip van Vief

Vief begrijpt hoe ingrijpend het is om van de één op de andere dag geconfronteerd te worden met een heftige diagnose. Je verhaal delen is natuurlijk niet dé oplossing. Maar het helpt wel. Om je emoties te verwerken een om anderen die misschien in dezelfde situatie zitten een steuntje in de rug te geven.


Meest gelezen