Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom het slim is om niet te lang te wachten met het doen van een hoortest

Heb je weleens onenigheid over het volume van de televisie? Vraag je je vaak of iemand zijn woorden wil herhalen, of zeggen mensen regelmatig dat je dingen niet meer zo goed hoort? Troost je: je bent niet de enige - én je kunt er iets aan doen.

Gehoorschade bij ouderen

Even terug naar de feiten. Uit onderzoek kwam naar voren dat in 2020 naar schatting 13 procent van de veertigplussers in Nederland gehoorschade heeft - met alle gevolgen van dien. Want een feestje met veel mensen en geroezemoes, die mijd je liever. Of je zorgt ervoor dat je niet meer op drukke verkeerspunten komt, omdat je de geluiden niet meer goed hoort en onveilige situaties vreest.

Kom op tijd in actie

Het is allemaal heel begrijpelijk, maar je kunt er ook van in een isolement raken. Daarom is het slim om op tijd actie te ondernemen. Want zoals we allemaal weten, gaat je gehoor achteruit naarmate je ouder wordt. Die achteruitgang gaat minder snel als je cognitief bezig blijft. Anders gezegd: als je mee blijft doen aan het sociale leven en activiteiten – en je niet afzondert.

Waarom wachten?

Je kunt je afvragen: waarom wachten mensen zo lang? Want hoe fijn is het als je weer beter kunt deelnemen aan gesprekken, je niet meer hoeft te vragen of iemand zijn vraag wil herhalen en je begrijpt wat je brabbelende kleinkind bedoelt met zijn eerste woordjes? En, ook niet onbelangrijk: je omgeving. Die wordt ook gelukkig als je minder vaak om herhaling hoeft te vragen. Want dat kan soms tot irritaties leiden. Kortom: wacht dus niet te lang en doe een hoortest voordat je helemaal niets meer hoort.

Er zijn veel vooroordelen

Wanneer is het het juiste moment voor een (online) hoortest? Die vraag legden we voor aan ervaren Oorwerk-audicien Miranda Bartels-Troost. “Als je directe omgeving aangeeft dat je dingen niet meer zo goed hoort - ook al denk je zelf dat je alles prima kan verstaan. Of als er onenigheid is over het volume van de tv. Dat is het moment om die eerste stap te zetten. ”Een hoortest hoeft overigens niet te betekenen dat je meteen hoortoestellen nodig hebt. Veel mensen zien daar toch tegenop, veelal vanwege de vooroordelen: groot, zichtbaar, niet werkend, enzovoort. Probeer daar overheen te stappen. Hoortoestellen zijn tegenwoordig veel kleiner dan vroeger en kunnen zelfs verbonden worden met je telefoon en tv. Stel dat uit de hoortest komt dat je hoorapparaten nodig hebt, dan neemt je persoonlijke Oorwerk-audiciën de tijd om naar je vragen, wensen en verwachtingen te luisteren, om zo met een persoonlijk advies - en een apparaat - op maat te komen.

Nauwelijks zichtbaar

Miranda: “Bij Oorwerk kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende hoortoestellen van de topmerken. Van eenvoudig tot uitgebreid, afhankelijk van je wensen, verwachtingen en financiën. Er zijn zelfs toestellen die nauwelijks zichtbaar zijn in het oor of die eruitzien als earbuds. En, ook heel fijn: bij Oorwerk mag je hoortoestellen gratis enkele weken uitproberen. Zo weet je precies of ze bij je passen. En bevallen ze niet, dan kijk je met je audicien - wat beter werkt of past – net zo lang tot je tevreden bent. Dat klinkt als muziek in de oren, niet?

In de winkel, of thuis

Dus: heb je soms moeite mensen goed te verstaan, hoor je de deurbel (te) vaak niet of merk je irritatie bij je directe omgeving over je gehoor, stap dan eens binnen bij een Oorwerk-vestiging bij jou in de buurt. En ben je niet in staat om naar de winkel te komen, dan komt de Oorwerk-audicien gewoon bij je thuis. Dat is pas service!

Gratis online hoortest!

Heb je soms het gevoel dat ook jouw gehoor (iets) achteruit gaat? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Het is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Maar wat als we je vertellen dat je er iets aan kunt doen? Het begint allemaal met één simpele stap: een snelle, gemakkelijke gehoortest.

Houd je oortjes of koptelefoon bij de hand en test je gehoor via de gratis online hoortest van Oorwerk-audicien.


Meest gelezen