Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Verras je kleinkinderen met deze 8 thuisactiviteiten

Een vaste oppasdag bij de kleinkinderen: het lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Ben jij ook zo’n sociale, actieve en betrokken grootouder? Dan weet je vast ook dat het soms even zoeken is: wat gaan we vandaag weer doen? Er altijd maar op uit gaan kost veel energie én geld. En het is eigenlijk helemaal niet nodig. In en om huis is er genoeg te bedenken. Vief helpt je met 8 educatieve, actieve en culinaire tips.

Van alle landen in de EU worden kleine kinderen in Nederland het meest opgevangen door hun grootouders, blijkt uit een rapport van Eurostat. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau wordt maar liefst 60% van de kinderen tot 4 jaar op vaste dagen door hun grootouders vermaakt. Ook de helft van de schoolgaande kinderen in ons land wordt regelmatig door opa en oma opgevangen.

1. Maak een moestuin
Duik de tuin in en voorkom dat je kleinkinderen denken dat sla in de fabriek gemaakt wordt. Ook in kleine tuintjes is altijd wel een hoekje waar ruimte is voor een moestuintje. Zoek samen uit in welk seizoen je welke groente en kruiden moet zaaien en oogsten en volg de groei van week tot week. Oogsttijd? Dan ga je de opbrengst natuurlijk samen verwerken in een lekker hapje.

2. Bewegen met Nijntje
Veel en gevarieerd bewegen is belangrijk voor opgroeiende kinderen - en natuurlijk ook voor onszelf. Met de leuke Nijntje beweegtips van Dutch Gymnastics ga je samen thuis bewegen. Je komt in de lijst met tips een paar gouwe ouwe tegen die je vast en zeker kent uit je eigen jeugd, zoals Jonassen, beker (blik) gooien en krantentikkertje.

3. Héél even op ‘t scherm...
Je krijgt geheid instructies van papa en mama over schermtijd voor je kleinkinderen, maar voor educatief gebruik van de iPad mag je best een uitzondering maken. Kun je zelf ook even bijkomen na de actieve tip hierboven. Zappelin (van de NPO) heeft een leuke gratis app waar je spelletjes, kleurplaten en ander leuk vermaak vindt. Ook de Nijntje app is gegarandeerd een hit. Heel leuk maar wat kostbaarder is Squla, dat verantwoorde en educatieve spelletjes, oefeningen en lesjes biedt voor peuters, kleuters en schoolgangers tot en met groep 8. Je kunt Squla ontdekken via deze demo.

4. ... en dan weer lekker op papier!
Een echte evergreen: het doe-boek. Je hebt ze in alle soorten en maten en voor verschillende leeftijden. Elk populair kinderfiguur heeft tegenwoordig wel een eigen doe-boek, van Brandweerman Sam tot Barbie en alles daar tussenin. Kruip lekker samen op de bank en ga aan de slag met de puzzels, doolhoven, strips, rebussen en moppentrommels. Kijk bijvoorbeeld op Bol.com voor de leukste doe-boeken.

5. Hooggeëerd publiek!
Daag je kleinkinderen uit een voorstelling voor te bereiden. Alles mag: dansen, zingen, toneelspelen. Natuurlijk horen hier verkleed-kleren bij en je scoort extra punten als je schmink in je tas hebt. Jullie zijn het publiek, dat natuurlijk op de juiste momenten klapt en juicht. Is het een succes? Dan gaat de voorstelling in reprise als papa en mama thuiskomen.

6. Speurtocht in en om het huis
Het is even werk maar daarna kun je rustig koffie drinken: zet een speurtocht uit in en om het huis. Natuurlijk met wat op te lossen raadsels en uitdagingen waardoor de kids niet binnen 10 minuten klaar zijn. En met een beloning als prijs (en dat mag best wat lekkers zijn).

7. Wat eten we vandaag?
Duik de keuken in! Kies samen een lekker en gezond recept, maak een boodschappenlijstje en doe inkopen. Daarna samen alles snijden en voorbereiden. Al bijna einde van de dag? Waarom niet direct al koken! Als papa en mama thuiskomen, kunnen jullie meteen aan tafel. Iedereen blij!

8. Bak ze bruin
Stof je bakvaardigheden af en deel je bakgeheimen met de volgende generatie. Leuk om je eigen herinneringen bij de baksels te vertellen aan de kinderen. Hier vind je kindvriendelijke recepten voor koekjes, cakes en andere baksels.

Vief tipt
Behoefte aan meer tips? Dit boek is speciaal gemaakt voor actieve grootouders en staat boordevol leuke activiteiten voor thuis en uit.

Meer leuke inspiratie voor met de kleinkinderen opdoen?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen