Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Bucketlist: parachute springen of gewoon je kleinkinderen opzoeken?

Ouder worden komt met gebreken maar ook: met zeeën aan vrije tijd. Met het pensioen breekt de periode aan waarin er niet meer van alles moet, maar vooral van alles mag. Wat ga jíj doen met deze luxe? Waar - en aan wie - ga je je tijd besteden en wat wil je zéker nog doen ‘before you kick the bucket’?

En daar hebben we meteen de herkomst te pakken van de term ‘bucket list’. ‘To kick the bucket’ betekent ‘to die’, ofwel ‘doodgaan’. De term bucket list werd voor het eerst gebruikt in 1999 door scenarioschrijver Justin Zackham. Hij stelde een lijst samen die hij ‘Justin’s List of Things to do Before I Kick the Bucket’ noemde. Een hele mond vol en al gauw kortte hij het af naar ‘Justin’s Bucket List’. Bovenaan deze lijst stond de wens om een scenario te schrijven dat opgepikt zou worden door Hollywood. Ineens schoot het hem te binnen dat het concept van een bucket list zèlf al een briljant scenario zou kunnen worden. Zackham schudde een scenario uit zijn mouw over twee terminale mannen in een race tegen de klok, die voor hun overlijden hun bucket list willen afwerken. De film The Bucket List werd een succes, de term ‘bucket list’ gemeengoed.

Groots en meeslepend

Tot zover een duik in de herkomst. Nu de invulling van de lijst. Heb jij er eigenlijk een? Zo’n lijst waarop staat wat je allemaal gedaan wil hebben voordat je overlijdt? Het kan best mooi zijn hier eens over na te denken. Maar pas wel op dat je de lijst niet vult met activiteiten en doelen die groots en meeslepend zijn, zoals de Kilimanjaro beklimmen of ontbijten met Richard Gere. Voeg ook wat zaken toe die sowieso haalbaar zijn, anders liggen stress en ontevredenheid op de loer. En als er íets is waar we niet jonger van worden....

Reizen en verhuizen

Maar wat staat er dan zoal op onze bucket lists? Uit onderzoek van Bureauvijftig in opdracht van Margriet (onder 570 vrouwen van 60 jaar en ouder uit het Nationale 50Plus Panel) blijkt dat zestigplussers graag dingen willen doen die ze leuk vinden. Er wordt vooral gedroomd over reizen. Bijna de helft van de 60’ers wil regelmatig op vakantie blijven gaan. Ver weg is leuk maar niet een vereiste; Europa is ook mooi. Opvallende kandidaat voor op de bucket list is verhuizen. Maar liefst één op de vier wil dat nog een een keer doen. Niet omdat het móet, maar vanwege het avontuur en de wens voor een nieuwe start.

Gezin en gezondheid

Meer tijd besteden aan gezin en gezondheid prijkt ook op veel wensenlijstjes. De respondenten van het onderzoek noemen als grootste geluk het gezin (47%) en gezondheid (42%). Ook worden vriendschappen meer gekoesterd: het aantal vrienden neemt weliswaar af, maar de band wordt hechter en waardevoller. Een actieve en waardevolle bijdrage blijven leveren als je niet meer werkt is ook een vaak genoemde wens. Vrijwilligerswerk kan hier een mooie oplossing voor zijn.

Parachute springen

Wil je het wél groots en meeslepend aanpakken, doe dan inspiratie op met de tips die Zwitserleven verzamelde via social media met de actie ‘Maak je bucket list waar’. De top 10 met meest genoemde antwoorden is indrukwekkend:
1 Reis maken
2 Noorderlicht zien
3 Parachute springen
4 Disney park (Amerika) bezoeken
5 Zwemmen met dolfijnen
6 Ballonvaren
7 Naar een concert gaan
8 Duiken
9 Een boek uitgeven
10 (Opnieuw) trouwen

Wensen die de top 10 niet haalden maar wel het delen waard zijn, zijn bijvoorbeeld een raketlancering meemaken, huilen met de wolven in Canada, optreden voor het Koninklijk Huis en....een dag directeur van de Efteling zijn.

Vief tipt

  • Maak het overzichtelijk en daag jezelf uit om je bucket list op te stellen aan de hand van vijf categorieën: wat je wilt zien, doen, lezen, eten/drinken en maken. Bedenk bij elke categorie een activiteit die hierbij past.
  • Je kunt een bucket list op de computer maken, zoals met de gratis app Levensdossier, waarmee je je levensdoelen overzichtelijk bewaart en deelt met vrienden en familie. Je kunt er ook een mooi notitieboekje voor aanschaffen.
  • Klaar met mooie plannen maken? Draai het dan eens om een maak een lijstje met dingen die je echt nooit meer wil doen nu je alle tijd en vrijheid hebt.
  • Vief is benieuwd naar jouw persoonlijke top 10 bucket list. Of heb je een bijzondere wens van je lijstje al vervuld? Laat het ons weten door hieronder jouw verhaal te delen.

Meest gelezen