Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom muziek je beste vriend is

En je maar beter naar haar kunt luisteren

Of je nu muziek maakt of er alleen maar naar luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op je grijze massa. Luisteren naar muziek kan stress verminderen en je krijgt er een bewezen beter humeur van. Zelf of samen muziek máken heeft zelfs nog meer positieve effecten. Vief dook erin en legde haar oor te luisteren bij de experts. 

Weet je nog, dat ene liedje dat voor altijd bij die eerste vakantieliefde hoort? Het lied van de openingsdans van je bruiloft? Het liedje dat alleen van jou, of van jullie tweeën was? Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en euforie. In onze hersenen speelt muziek schijnbaar een heel eigen spel. Als niets anders zou zij zorgen voor positieve neurologische verbindingen. Helpen bij het vertragen van de symptomen van Alzheimer. En zelfs eenzaamheid kunnen verminderen, als ‘empathische vriend.’ Daarover straks meer. Muziek lijkt, kortom, een wondermiddel. Is het dat ook?

Verrijking voor je brein

Nationale breinprofessor Erik Scherder zegt erover: “De emotie die je ervaart bij het luisteren naar muziek wordt geregistreerd in een gebied in de hersenen dat vlakbij de motorische gebieden in je brein ligt.” Aha. Dus daarom wil je zo graag meebewegen als je muziek hoort. Dansen en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat begint dus al in onze grijze massa. Erik Scherder: “Muziek is gewoon een geweldige verrijking voor het brein én voor je leven. Het bevordert bovenal je empathische vermogens.” 

Muziek verbroedert

Nog beter dan naar muziek luisteren is zelf een instrument bespelen, volgens Scherder. “Dan heb je de motorische actie, de visuele actie, het kijken naar de muzieknoten of je medemuzikanten, en een auditieve input; het luisteren zelf.” We zetten onze hersenen daarmee flink aan het werk en dat is prima. Daar zijn ze voor. Er is nog maar één ding beter dan zelf muziek maken: samen muziek maken. We zeggen niet voor niets dat ‘muziek verbroedert’. Het contact is ondanks de afstand intiem en versterkt de onderlinge verbondenheid. Het is een uitermate sociaal gebeuren. En dat is gewoon hartstikke goed voor je mentale welzijn. 

Een gevoel van gezelschap

Muziek wordt niet alleen steeds vaker gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid, maar ook als middel tegen eenzaamheid en depressieve gevoelens. Zo concludeerde een Fins onderzoek in 2020 dat muziek ingezet kan worden als ‘sociaal surrogaat’. De onderzoekers veronderstelden dat ‘het luisteren naar troostende muziek, als reactie op een ervaring van sociaal verlies, een gevoel van gezelschap geeft, dat zich uit in verminderde eenzaamheid en verhoogde empathie.’ 

Muziek als vriend

De resultaten? Het luisteren naar muziek van je eigen keuze leidt tot een aanmerkelijke vermindering van gevoelens van eenzaamheid en een relevante toename van empathie. Uit het rapport: “Het gunstige effect van luisteren naar muziek op het sociale isolement van deelnemers is in overeenstemming met het idee van muziek als sociaal surrogaat, wat de ervaring van muziek als een vriend zou bevestigen.”

Afspraakje bij de radio

Muziek als vriend? Klinkt misschien toch zo gek nog niet he? Een ontmoeting kan altijd en overal. Begin maar eens met een afspraakje bij de radio. En wil je zelf een instrument leren bespelen? Dat kan echt op elk moment in je leven. Je moet er alleen de tijd voor nemen. Bijna iedere gemeente heeft wel een muziekschool die je op weg en verder kan helpen. Neem les bij een muziekstudent of muzikant via Skype, Google Hangouts, WhatsApp video of YouTube livestreams. Soms plaatsen ze advertenties in kranten, tijdschriften of in de supermarkt. Wil je kunnen oefenen waar en wanneer je wilt? Lekker in je eigen tijd en tempo? Dan is een online cursus misschien wel iets voor jou. 

Viefs conclusie? Muziek is écht een wondermiddel. En overal verkrijgbaar. 

Tip van Vief

Op deze website kun je online muzieklessen vergelijken en kiezen wat het beste bij je past. 


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.