Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Veel veilige kilometers fietsen met je e-bike? Dat kan!

Better safe than sorry met deze 6 veilige tips

Als je ‘m eenmaal gewend bent, kun je haast niet meer zonder. De e-bike. Wat een uitvinding! Met minimale inspanning leg je kilometers af. Met gemak fiets je naar bestemmingen waarvoor je voorheen de auto pakte. Beter voor het milieu dus én goed voor jezelf want hoewel de accu het zware werk doet, wordt er van je spieren en conditie ook nog wat verwacht. Win-win dus.

Totdat....je valt.

Uit recent onderzoek van VeiligheidNL (kenniscentrum voor letselpreventie) blijkt niet alleen dat het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel in tien jaar tijd met 18% is gestegen, maar ook dat een derde van de slachtoffers met ernstig letsel een fietser van 55 jaar of ouder is. Die groep is groter dan voorheen en die stijging wordt vooral veroorzaakt door een groeiend aantal enkelvoudige fietsongevallen. En - je voelt ‘m al aankomen - slachtoffers die bij zo’n ongeval op een elektrische fiets rijden, hebben meer risico dat ze een behandeling op de Spoedeisende Hulp nodig hebben dan slachtoffers die op een gewone fiets reden.

Wat kun je doen om te blijven genieten van die kilometers maar tegelijkertijd met een grote bocht om de SEH te fietsen? Meer dan je denkt!

1. Draag die helm!
Uit hetzelfde onderzoek als we al noemden, blijkt dat het dragen van een fietshelm de kans op hersenletsel met een derde vermindert. Kijk hier waar je op moet letten bij het kopen van een helm.

2. Zijspiegels monteren
Nóg safer zit je in het zadel met zijspiegels waarmee je inhalende fietsers of scooters ziet aankomen en waarmee je zelf checkt of inhalen een goed idee is.

3. Zadel niet te hoog (en niet te laag)
Een e-bike is zwaarder en sneller dan een gewone fiets. Het is daarom extra belangrijk dat je goed met je voeten bij de grond kan. Je zadel te hoog zetten, maakt je instabiel. Te laag is ook niet goed. Ideaal is het als de knie net niet gestrekt is. Kun je met je voeten bij de vloer, dan staat het zadel dus eigenlijk te laag. De leverancier van je fiets of de plaatselijke fietsenmaker kan je helpen om je zadelhoogte goed in te stellen. De Fietsersbond heeft ook goede tips voor de juiste afstelling.

4. Slim opstappen
De motor van een e-bike kan een klein zetje geven als je opstapt. Je fiets gaat dan al rijden voor je goed en wel zit. Zet je e-bike dus voordat je opstapt in de laatste ondersteuningsstand. Ben je eenmaal op weg, dan kun je de ondersteuning opschroeven.

5. Door de bocht? Trappers stil!
Zet de trapondersteuning op lange, rechte stukken gerust op standje hoog. Maar let op: komt er een bocht aan, stop dan even met trappen. Als je op volle snelheid een bocht nadert en ook fanatiek bij-trapt, verlies je zó je evenwicht.

6. Fiets PhoNo
De regel om tijdens het fietsen geen telefoon in de hand te mogen hebben, is er niet voor niks. Afleiding is een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen. En de telefoon is een kei in afleiden. De app PhoNo helpt je mobielvrij te fietsen. Je krijgt punten als je een rit fietst zonder je telefoon aan te raken totdat de timer stopt. Ben je eerder klaar met fietsen? Geef dan aan dat je wil stoppen, omdat je klaar bent met fietsen. De PhoNo app moedigt je aan met notificaties. Je download de app in de App Store of op Google Play. O ja, mooie bijvangst: voor elke minuut die jij met #PhoNo fietst, zamel je geld in voor Stichting de Noordzee, die de Nederlandse stranden en Noordzee schoonhoudt.

Vief tipt:
Wil je meer leren over veilig fietsen op de elektrische fiets? De Fietsschool van de Fietsersbond geeft e-bikelessen!

Meer inspiratie voor leuke activiteiten?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen