
Het is misschien geen onderwerp waar je dagelijks over nadenkt, maar het kan veel rust geven om op tijd de dingen te regelen voor later. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. Door nu bewust na te denken over zorg, financiën en allerlei andere praktische zaken, voorkom je dat jij of zij later misschien heel gehaast besluiten moeten nemen.
Hoe wil je straks wonen?
Op een gegeven moment kan zelfstandig wonen lastig worden. Weet je al of je dan thuis wilt blijven wonen? Dan moeten er misschien aanpassingen komen in huis. Of zie je een zorgwoning als een betere optie? Dit zijn vragen om nu al te bespreken met familie of vrienden. Je kunt bij de gemeente informeren naar voorzieningen, zoals thuiszorg of woningaanpassingen en je opties verkennen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken voorkomen onverwachte situaties. Daarnaast is het slim om te onderzoeken welke financiële regelingen er zijn, zoals een persoonsgebonden budget (PGB) of zorgtoeslagen, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn, mocht je extra ondersteuning nodig hebben.
Regelen van financiële zaken en een levenstestament
Je financiën goed op orde hebben is belangrijk, zowel voor nu als voor later. Heb je al een testament? Is het nog actueel of moet het worden bijgewerkt? In een levenstestament leg je vast wie jouw financiële en medische zaken mag regelen als je dat zelf niet meer kunt. Dit voorkomt onduidelijkheid en zorgt ervoor dat later beslissingen worden genomen die in lijn zijn met jouw wensen. Leg in ieder geval het volgende vast:
- Wie jouw vertrouwenspersoon is voor financiële en medische beslissingen.
- Welke behandelingen je wel of niet wilt.
- Wat er met je financiën en eigendommen gebeurt.
Meer informatie vind je hier.
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Praktische zaken rondom overlijden
Hoewel het confronterend kan zijn om je hiermee bezig te houden, is het fijn om te weten dat je nabestaanden later niet met lastige keuzes blijven zitten. Je kunt bijvoorbeeld nu al je uitvaartwensen vastleggen, een wilsbeschikking opstellen en belangrijke documenten en wachtwoorden overzichtelijk bewaren. Zo maak je het voor je dierbaren een stuk gemakkelijker. Naast je uitvaartwensen kun je ook nadenken over hoe je wilt dat je sociale media-accounts worden beheerd na je overlijden. Veel platforms bieden de mogelijkheid om een ‘digitale erfgenaam’ aan te wijzen die je accounts kan sluiten of beheren.
Meer informatie:
Het belang van een open gesprek
Veel mensen vinden het lastig om over deze onderwerpen te praten, maar juist zo’n gesprek kan later veel misverstanden en stress voorkomen. Bespreek je wensen met je partner, familie of met goede vrienden. Praat er over op een rustig moment. Een goed startpunt is bijvoorbeeld iets wat je hebt meegemaakt of een actueel onderwerp uit het nieuws.
Overzicht houden
Je hoeft niet alles in één keer te regelen, maar een beetje structuur helpt wel. Maak een map met belangrijke documenten of gebruik een digitaal overzicht. Dit kan bestaan uit je testament, financiële gegevens, zorgwensen en inloggegevens van belangrijke accounts. Zo houd je controle en voorkom je dat anderen later moeten gissen naar jouw voorkeuren.
Naast het vastleggen van je wensen en documenten, kan het ook nuttig zijn om een vertrouwenspersoon aan te wijzen die weet waar alles te vinden is. Dit kan een familielid zijn, maar ook een goede vriend of een professional zoals een notaris. Door iemand in vertrouwen te nemen, voorkom je dat belangrijke informatie verloren gaat of niet op tijd wordt gevonden. Bespreek regelmatig of alles nog actueel is en of er nieuwe zaken zijn die aandacht nodig hebben.
Een handige tip is om deze documenten minstens één keer per jaar te controleren en aan te passen als dat nodig is. Wetgeving verandert, net als je persoonlijke situatie, en het is fijn om zeker te weten dat alles up-to-date blijft.Door nu al na te denken over later, geef je jezelf en je naasten een gerust gevoel. Wat je precies regelt en wanneer, bepaal je zelf. Maar hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt.