Zorg is mensenwerk, laten we dat vooropstellen. Maar slimme technieken en innovaties kunnen een enorme aanwinst zijn om zo lang mogelijk een eigen waardevol leven te leiden. Om te wonen waar je je veilig en vertrouwd voelt en waar je zelf de regie hebt. Vief zet vier innovatieve hulpmiddelen op een rij.
Sociale zorgrobot Tessa
‘We moeten niet zomaar taken overnemen, maar er juist voor zorgen dat mensen dingen zelf kunnen doen. Want zelfregie en zelfstandigheid zijn heel belangrijk.’ Met dit in het achterhoofd is zorgrobot Tessa ontwikkeld. Tessa geeft verbale begeleiding, waardoor mensen weer meer zelf kunnen doen en minder fysieke zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het aankleden of het douchen. Zo kan je – ook als je wat vergeetachtiger wordt – een stuk langer thuis wonen. Je kunt Tessa een dagschema met (gesproken) instructies geven, maar doordat ze verbonden is met internet kan ze ook op afstand bediend worden.
Doe de Vief Check
Vul de gratis Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.
Daarnaast speelt Tessa ook graag jouw eigen lievelingsmuziek af. Dat maakt deze zorgrobot niet alleen handig, maar ook nog leuk gezelschap! Jan-Willem Heeg, COO en partner van Tinybots: “Tessa wordt met name ingezet door de thuiszorg ingezet bij mensen thuis die ondersteuning kunnen gebruiken voor cognitieve beperkingen. Zo hebben mensen meer zelfregie, kunnen ze meer zelf en hebben ze minder zorg nodig. ”Voor zorgrobots krijg je geen vergoeding vanuit je zorgverzekering of de Wmo, maar in sommige gevallen mag je de kosten wel van de belasting aftrekken. Daarover vind je hier meer.
Meer info: www.tinybots.nl
Virtueel fietsen
Zeg eens eerlijk: beweeg jij genoeg? We weten allemaal dat bewegen belangrijk is. Maar niet voor iedereen is dat even makkelijk. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen die je helpen aan genoeg beweging. Met PraxFit bijvoorbeeld fiets je virtueel door de mooiste gebieden en steden. Zo maak je vanuit je eigen vertrouwde omgeving een tochtje door Amsterdam, Hongkong of Rome, of fiets je zelfs de hele (of halve) Elfstedentocht. Ben je niet zo’n stedentripper? Met PraxFilm kijk je tijdens het fietsen een leuke film. Virtueel bewegen wordt niet vergoed vanuit je zorgverzekering of de Wmo.
Meer info: www.care4more.nl/virtueel-fietsen
Automatische medicijnbox
Je kent het wel: de dag loopt net even anders dan normaal en voor je het weet ben je je medicijnen (weer) vergeten. Dat terwijl het belangrijk is om deze dagelijks te gebruiken. Een automatische medicijnbox met herinneringsfunctie is dan een handig hulpmiddel. Deze kun je namelijk helemaal instellen op je eigen medicijngebruik - eventueel samen met een thuiszorgmedewerker - zodat de medicijnbox een piepje geeft als het tijd is voor je medicijnen. Met een druk op de knop komt er precies uit wat je op dat moment moet innemen. Als je het piepje niet hoort of het alsnog vergeet, neemt de zorgcentrale contact met je op. En als het nodig is, komt iemand van de thuiszorg bij je langs. Ook fijn: de automatische medicijnbox valt onder de Zorgverzekeringswet, je verzekeraar vergoedt dus de kosten.
Meer info: www.evean.nl/zorgaanbod/automatische-medicijnbox
Leefstijlmonitoring
Wij mensen zijn gewoontedieren. Veranderingen in ons leefpatroon kunnen dus aanwijzingen zijn voor een risicovolle achteruitgang. Daarom is het belangrijk het activiteitenpatroon van iemand die alleen woont goed in de gaten te houden. Leefstijlmonitoring geeft inzicht in een leefpatroon, zodat mantelzorgers, zorgmedewerkers en casemanagers veranderingen kunnen ontdekken. Bijvoorbeeld als mensen gaan dwalen of juist minder bewegen dan normaal. De zorgverlener of mantelzorger krijgt daar dan een melding van. Er zijn verschillende systemen voor leefstijlmonitoring, bijvoorbeeld AlleenThuis, cAlarm Sense, eLsa™ Activity Sensing en HomeCare / Vitaal Thuis. Een beperkt aantal gemeenten financiert (de eerste maanden van) de abonnementskosten van leefstijlmonitoring vanuit de Wmo. Via sommige aanvullende zorgverzekeringen krijg je het ook (deels) vergoed.
Voor een overzicht van de verschillende systemen: www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/leefstijlmonitoring
Financiering vanuit de Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het meedoen in de maatschappij en het bieden en krijgen van mantelzorg. Het gaat dan om mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking, langdurig zieken en ouderen. De Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente en elke gemeente hanteert een andere regeling en de hoogte van de eigen bijdrage, ook voor hulpmiddelen.Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ wordt bepaald of je recht hebt op ondersteuning. Meer weten? Neem contact op met je gemeente. Geef ook aan dat je gebruik wilt maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Daar heb je recht op.
Meer informatie over de Wmo vind je op de website van de Rijksoverheid.
Vief tipt
De slimme sensoren van Leefsamen zijn vanuit je huis in verbinding met naasten, zoals familie of buren. Ze bieden inzicht in het leefpatroon en kunnen incidenten registeren, zoals brand of inbraak, maar ook paniek en langdurig geen beweging. Als er iets alarmerends wordt geregistreerd, krijgt degene die verbonden is een melding. Zo kunnen mensen snel geholpen bij incidenten in huis en, nog veel belangrijker, kunnen incidenten worden voorkomen. Kijk op Leefsamen.nl voor meer informatie.
Meer informatie over veiligheid?
Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.