Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Persoonsgebonden budget of zorg in natura? Jij kiest!

Als je zorg of hulpmiddelen nodig hebt om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, wordt dit vergoed via zorg in natura of via een persoonsgebonden budget. Wat zijn de verschillen en wat past het beste bij jouw situatie? Vief dook erin en zocht het voor je uit.

Wie zorg, hulp of hulpmiddelen nodig heeft, kan al snel het gevoel krijgen in een doolhof te belanden bij de aanvraag ervan. Dit soort zorg en hulp wordt vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente beslist of je hier recht op hebt. Zo ja, dan kun je de zorg (deels) inkopen met het persoonsgebonden budget of kiezen voor zorg in natura. Vaak moet je dit al bij je aanvraag laten weten, dus het is goed om de voor- en nadelen van beide soorten vergoeding helder in beeld te hebben. Daar helpt Vief je graag bij.

Doe de Vief Check

Ruim 30.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

Keuzevrijheid of ontzorging

Het grootste verschil tussen een persoonsgebonden budget (pgb) en Zorg in Natura (ZiN) is eigenlijk heel eenvoudig: keuzevrijheid.

Bij een pgb sta jij aan het roer, bij ZiN voert de gemeente, het zorgkantoor of je zorgverzekeraar de regie. En dat heeft beide voor- en nadelen. Wat bij jou past hangt helemaal van je individuele situatie af. Hoe je beide aanvraagt, lees je verderop in dit artikel.

Wat is Zorg in Natura?

Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar welke zorgorganisatie of leverancier jouw zorg of voorziening levert. Zij hebben de regie. Samen zorgen zij dat jij passende zorg krijgt. Je kunt dus bijvoorbeeld niet zelf bepalen door wie, hoe laat en hoe je wordt geholpen. Wel kun je vaak kiezen tussen een aantal zorgorganisaties of leveranciers waarmee jouw gemeente afspraken heeft gemaakt. Die keuze is meestal niet zo groot. Maar het voordeel is: je hoeft zelf niets te regelen en je hoeft geen administratie bij te houden. Ook komt je zorgverlener bij je thuis langs om afspraken te maken over de zorg die jij nodig hebt. Alles wordt vastgelegd in een zorgplan, dat regelmatig doorgenomen, aangevuld en - indien nodig - aangescherpt wordt.

De voordelen van Zorg in Natura (ZiN)

  • Geen gedoe; gemeente en zorgorganisaties regelen alles voor je
  • Geen administratie bijhouden

De nadelen van Zorg in Natura

  • Minder keuze in zorgaanbieders
  • Minder vrijheid om zelf te bepalen wanneer, van wie en hoe je zorg krijgt

Wat is een persoonsgebonden budget (pgb)?

Van traplift tot thuiszorg: bij een persoonsgebonden budget heb jij de regie over je eigen zorg en hulp. Je bepaalt dus zelf bij wie je de zorg, de rolstoel of rollator inkoopt. Je sluit contracten met ze af, maakt een planning en regelt de betalingen. Je houdt dus ook zelf de administratie bij. Daarnaast stuur jij de zorgverleners aan. Je maakt een zorgplan waarin je de besteding van het budget bepaalt. Pas wanneer dit plan in orde is, zal de gemeente het pgb toekennen. Dat klinkt al met al een stuk ingewikkelder dan Zorg in Natura. Gelukkig zijn er partijen die je hierbij kunnen helpen, zoals UWassistent. ‘Doordat onze assistenten op regionaal niveau werken, kunnen ze naast het helpen bij de aanvraag, mensen ook direct in contact brengen met lokale zorgverleners’, legt Bas Tolenaar uit.

De voordelen van het pgb

  • Meer keuzevrijheid
  • Zelf bepalen wanneer en door wie je geholpen wordt

De nadelen van het pgb

  • Veel zelf regelen
  • Administratie en verantwoording

Pgb-vaardigheid

Om een persoonsgebonden budget aan te kunnen vragen, moet je van de overheid wel ‘pgb-vaardig’ zijn. Dat betekent dat je aan tien criteria moet voldoen om in aanmerking te komen voor een pgb. Op de website van Rijksoverheid kun je een handige checklist downloaden met meer informatie hierover.

Doe de Vief Check

Ruim 30.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

ZiN en pgb combineren

Alsof het allemaal al niet lastig genoeg is, kun je ook nog kiezen om ZiN en pgb te combineren. Je vraagt bijvoorbeeld persoonlijke verzorging én verpleging aan. Voor de verpleging maak je gebruik van de thuiszorg via ZiN. De persoonlijke verzorging regel je via een pgb. Dagbesteding kun je regelen via zorg in natura, terwijl je huishoudelijke hulp betaalt vanuit je persoonsgebonden budget.

Omzetten

Onder voorwaarden (zoals jouw pgb-vaardigheid) kun je overstappen van Zin naar pgb en andersom. Krijg je Zorg in Natura en wil je liever zorg of hulp van iemand die je kent? Of zelf bepalen hoe laat de thuiszorg langskomt? Omgekeerd kan het dus ook: je hebt een pgb maar dat bevalt niet. Krijg je de planning niet rond? Vind je het toch teveel gedoe? Vraag dan bij je gemeente of jouw cliëntondersteuner hoe je kunt overstappen van een pgb naar ZiN.

Vief tipt:

We kunnen ons voorstellen dat het je een beetje duizelt na al deze informatie. Heb je hulp nodig bij het kiezen? Of wil je iemand die naast je staat bij de aanvraag van je persoonsgebonden budget? Vief-partner UWassistent biedt uitkomst met deskundige informatie en persoonlijk advies. Vraag geheel vrijblijvend een (telefonische) kennismaking aan.

Meer informatie over hulp en vergoedingen?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen