Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wandelen is goed voor lichaam en geest. De paden op dus!

Wandelen is niet voor niets zo populair: je wordt fit én je komt tot rust. Na twintig minuten lopen voel je de dagelijkse beslommeringen al van je af glijden. Kunstenaars en grote denkers zweren zelfs bij een stevige wandeling om het creatieve proces op gang te brengen. Vief trok de wandelschoenen aan en zocht een paar bijzondere routes voor je uit. 

Alle grote denkers waren wandelfan. Zo zei Albert Einstein al dat ‘je benen de wielen van je creativiteit’ zijn. En filosoof Friedrich Nietzsche stelde dat ‘alle grote denkbeelden tijdens het wandelen ontstaan’. Het verband tussen wandelen en creativiteit is ook wetenschappelijk bewezen. In 2010 bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois dat drie keer per week 40 minuten wandelen in een rustig tempo de verbindingen tussen belangrijke hersendelen verbetert. 

Ook voor je lichaam is wandelen zo ongeveer de beste workout. Wandelen versterkt je spieren en botten en dat vermindert de kans op botontkalking. Door te wandelen bouw je ook kraakbeen op, waardoor je soepeler kunt (blijven) bewegen. Elke dag dertig minuten wandelen verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. En ‘lest best’ blijkt uit diverse onderzoeken dat wandelen het risico op hartaandoeningen met 9,3 procent verkleint. Met een stappenteller of ‘activity tracker’ zie je meteen of je per dag genoeg beweegt. Handig!

Samen wandelen is natuurlijk nog leuker, dus ga met een vriend of vriendin, of verzamel een groepje waarmee je regelmatig een flinke wandeling maakt. Hieronder vijf routes die het ontdekken meer dan waard zijn. 

1. Het Dassen Hendrik pad

Dit mooie en avontuurlijke wandelpad van Natuurmonumenten in het verre oosten van Nederland dankt zijn naam aan Hendrik Tijdhof, die het rond 1900 gebruikte om naar Oldenzaal te lopen. In de buurt van het pad lag een dassenburcht, vandaar de bijnaam Dassen Hendrik. De route is 4,2 kilometer lang en leidt je onder meer langs een zeldzame Mariakapel, het landgoed Egheria en het hoogste punt van Overijssel! Te wandelen binnen anderhalf uur. 

2. NS Wandeling De IJsselvallei

Voor wie wat meer uitdaging zoekt is dit een geweldige wandeling. Je loopt in twee dagen via Zutphen langs de mooiste stukken van de IJssel en passeert onderweg verschillende kastelen en overblijfselen van de IJssellinie. De eerste dag loop je in 18 km van station Zutphen naar Deventer. Daar overnacht je in een schitterend pand uit 1645 en de volgende dag loop je langs eerst pal langs de rivier om daarna de landgoederen van Deventer en Olst in te duiken. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen dag 1 of alleen dag 2 te lopen. NS wandelingen zijn ideaal als je geen eigen vervoer hebt want je loopt altijd van station naar station. 

3. De klassieker: het Pieterpad

Het Pieterpad is het bekendste (en langste!) wandelpad van ons land, van Pieterburen tot de St. Pietersberg door de meest afwisselende landschappen. Er zijn diverse mobiele wandelapps waarin alle etappes zijn opgenomen (soms inclusief uitvoerige beschrijving) en GPS-tracking zorgt dat je niet kunt verdwalen. De 26 etappes zijn verdeeld in dagelijkse porties van tussen de 12 en 23 kilometer. Durf je het avontuur aan? Op de website van het Pieterpad vind je alles wat je moet weten over deze klassieker. 

4. Lekker struinen in de duinen 

Het Pieterpad voert je langs de meest uiteenlopende landschappen, maar de Noordzee en de blanke top der duinen zul je niet zien. De duinen van Schoorl zijn in alle seizoenen een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. In de Schoorlse Duinen ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? En dat er ook een blotevoetenpad loopt? 

5. Wandelen langs werelderfgoed

Misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht: Het Kromme Rijnpad. Deze wandeltocht volgt grotendeels een oud jaagpad langs de rivier de Kromme Rijn, die stroomt tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Laat daar nou net de Nieuwe Hollandse Waterlinie lopen, onlangs toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. De totale route van het Kromme Rijnpad is 29 kilometer. Ook zijn er diverse korte wandelrondjes mogelijk waarbij je langs bijzondere onderdelen van de waterlinie loopt. 

Vief tipt

Als je net begint met wandelen is -naast de juiste schoenen en outfit- langzaam opbouwen aan te raden. Een schema vormt hierbij een prima houvast. Je voorkomt ermee dat je te veel, maar ook dat je te weinig traint. Hier vind je een handig trainingsschema

Vaker handige (wandel)tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen