Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

WhatsApp: dit kun je ermee (en hier moet je op letten)

Tips en trucs om optimaal gebruik te maken van de grootste sociale mediadienst van Nederland

“We appen!” Je hoort het iedereen roepen. Niet zo gek, want inmiddels gebruiken zo’n 13 miljoen Nederlanders deze berichtenservice. Daarmee is Whatsapp veruit koploper onder sociale media-diensten. En hoewel we bij Vief vinden dat er niets gaat boven persoonlijk contact, kan een dienst als WhatsApp wel degelijk je leven verrijken. Het maakt contacten onderhouden en informatie uitwisselen namelijk een heel stuk makkelijker. Dus zetten we graag een paar tips op een rij. 

Bellen en videobellen met WhatsApp

Behalve tekstberichten, foto’s en video’s versturen kun je ook bellen met WhatsApp. Het voordeel hiervan? Het is gratis! Je telefoon moet wel met internet verbonden zijn via een wifi-netwerk. Dan betaal je niet via je belbundel voor het gesprek. Bellen doe je door de app te openen, een contact te selecteren en rechts bovenin op het telefoon-icoontje te klikken. Toen videobellen tijdens de coronapandemie snel furore maakte, profiteerde ook Whatsapp daarvan. Want videobellen is heel eenvoudig met deze dienst. Open de app, selecteer een contact en kies rechts bovenin voor het camera-icoontje. Je kunt ook met meerdere personen tegelijk videobellen. Leuk om bij te kletsen met een groepje vriendinnen, kinderen of (klein)kinderen!

Maak een geluidsopname

Als je heel veel te vertellen hebt (of gewoon geen zin hebt om een heel verhaal te typen) gebruik dan de opnamefunctie van WhatsApp. Open de app, selecteer een contact, druk rechtsonder op het microfoontje en houd het ingedrukt zolang je praat. Let op: het opnemen start dus op het moment dat je erop drukt, stopt als je je vinger er vanaf haalt en wordt dan direct verstuurd. Je kunt zoveel opnames maken als je wilt. 

Eenvoudig zoeken in berichten

Ken je dat: je weet nog dat je over een bepaald onderwerp berichten hebt uitgewisseld maar weet niet meer wanneer of wat de conclusie was ... dat vind je heel eenvoudig terug met de zoekfunctie. Zodra je de app opent zie je die boven je contactenlijst staan. Typ het onderwerp van het bericht in de zoekbalk en voilá; alle berichten waarin het woord voorkomt verschijnen. Wil je nauwkeuriger zoeken in een app conversatie met één persoon of groep? Klik dan op deze persoon of groep en gebruik de zoekfunctie.

Een bericht verwijderen, doorsturen, kopiëren of markeren

Oeps, een bericht belandt in de verkeerde appgroep of bij de verkeerde persoon. Geen paniek, het overkomt ons allemaal weleens. Je verwijdert het bericht heel eenvoudig door je vinger op het bericht te plaatsen tot je een ‘uitklapmenuutje’ ziet. Onderaan staat (vaak in het rood) een prullenbak-icoontje. Druk er op en weg is je bericht. Soms kun je nog kiezen tussen ‘verwijder voor iedereen’ en ‘verwijder voor mezelf’. Kies de eerste optie. Nu we dat handige uitklapmenuutje toch open hebben staan; hierin vind je ook veel andere handige functies. Zo kun je een bericht markeren als ‘favoriet’ door op het sterretje te drukken. Je kunt het dan altijd later makkelijk terugvinden onder ‘groepsinformatie’. Ook kun je via dit menu eenvoudig berichten doorsturen, kopiëren of meenemen in je antwoord. 

Meldingen voor (groeps)gesprekken uitzetten

Hoe meer je WhatsApp gebruikt, hoe meer appgroepen er bijkomen. Zo’n groep is superhandig om snel met meerdere mensen tegelijk te communiceren. Maar het betekent ook dat je veel meer berichtjes ontvangt. Wil je even af van die constante berichtenstroom? Zet dan de meldingen van de groep uit en bekijk op een later moment wat er allemaal is uitgewisseld. Dat doe je als volgt: je drukt op de groepsnaam. Dan verschijnt de groepsinformatie. Kies voor ‘demp’ en dan ‘altijd’, ‘een week’ of ‘acht uur’. 

WhatsApp op je computer

WhatsApp is gemaakt voor de mobiele telefoon maar je kunt het ook op je computer installeren. Je kunt WhatsApp op je desktop gebruiken zonder een browser. Handig voor wie moeite heeft met typen op de telefoon of wie gewoon graag een groter scherm gebruikt. Download WhatsApp via de Microsoft Store, de Apple App Store of de WhatsApp-website en volg de installatie-instructies. WhatsApp Desktop werkt alleen op computers die voldoen aan de volgende besturingssysteemvereisten: 

  • Windows 8.1 of nieuwer
  • macOS 10.11 of nieuwer

Wees alert op WhatsApp fraude

De populariteit van WhatsApp trekt helaas ook criminelen aan. WhatsApp fraude komt steeds vaker voor. Het werkt meestal ongeveer zo: de cybercrimineel vindt je nummer op bijvoorbeeld social media of Marktplaats en met een smoes proberen ze je de verificatiecode te ontfutselen. Zodra je deze doorstuurt, kunnen de oplichters jouw WhatsApp overnemen en gebruiken om jouw contacten mee op te lichten. Of ze communiceren vanuit jouw naam met een ander nummer en beweren dat je een nieuw of tijdelijk nummer hebt. Daarna gaan ze proberen om je geld afhandig te maken. 

  • Krijg je een onverwacht betaalverzoek van een bekende? Bel hem of haar dan op en vraag of het klopt. Let op: doe dit via het telefoonnummer dat bij jou bekend is en niet via het nummer waarvan je het betaalverzoek hebt ontvangen!
  • Hetzelfde geldt voor betaalverzoeken vanuit de bank of een bedrijf. Die versturen nooit een betaalverzoek via WhatApp. 
  • Geef nooit een verificatiecode door, ook niet als een bekende daar naar vraagt;
  • Stel een zogeheten ‘tweetrapsverificatie’ in. In WhatsApp doe je dat als volgt:

Open WhatsApp en ga naar Instellingen > Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen. Kies een code die je niet kunt vergeten. WhatsApp zal je geregeld om de code vragen, zodat je ‘m niet vergeet. 

Vief tipt: 

Je kunt met WhatsApp meer dan je denkt. Wil je meer functies ontdekken? Kijk dan eens rond op de website van WhatsApp. Ook een handige website voor alles wat met social media en computers te maken heeft is Seniorweb

Meer informatie over het gebruik van technologie?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen