We tellen af naar 7 oktober: dan is het Nationale Ouderendag. Een jaarlijks terugkerend initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Dit jaar is het thema Mobiliteit. Een belangrijk onderwerp wat woordvoerder Lise Notenboom betreft, want “mobiliteit is de sleutel naar het groot houden van je wereld en het onderhouden van je sociale netwerk”. Een mooi moment om je eens af te vragen: hoe zit het met mijn mobiliteit en hoe blijf ik mobiel als de jaren echt beginnen te tellen?
“Over drie jaar telt Nederland 4,2 miljoen 55-plussers,” zegt Lise. “Het Nationaal Ouderenfonds denkt mee over hoe al deze mensen op een goede manier oud kunnen worden. Dat oud worden gaat makkelijker als je mensen om je heen hebt. Helaas is er een groep ouderen die dat niet of nauwelijks heeft. Zij zijn vaak eenzaam. Wij helpen hen door ze bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om ‘onder de mensen’ te komen. En we bieden ze - via onze 8.000 vrijwilligers en tal van lokale initiatieven - ook concrete activiteiten aan.”
Van A naar B maakt blij
Nationale Ouderendag is voor het Nationaal Ouderenfonds een mooi moment om te laten zien wat het allemaal doet. Dit jaar dus met bijzondere aandacht voor mobiliteit. Lise: “Met de auto naar een verjaardag, met de trein een dagje erop uit. Als je mobiel bent, heb je meer ruimte en kans om mee te doen in de samenleving en om te doen waar je blij van wordt. Van A naar B kunnen geeft vrijheid. Maar die mobiliteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We hebben onderzoek gedaan onder 55-plussers en daaruit blijkt dat deze groep over het algemeen best mobiel zijn. Velen hebben nog lange tijd een eigen auto, bijvoorbeeld. Maar vanaf 75 jaar neemt de vanzelfsprekendheid om mobiel te zijn in rap tempo af. En groeien kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Een op de drie 75-jarigen heeft de laatste vijf jaar te maken gehad met een afname van mobiliteit. Vooral door gezondheidsredenen of vanwege financiën.”
Hulp vragen is moeilijk
Respondenten van het onderzoek (dat officieel verschijnt op 7 oktober a.s.) geven aan dat er allerlei hulplijnen zijn die ze kunnen benutten om van A naar B te komen. Tegelijkertijd geven ze aan terughoudend te zijn in het daadwerkelijk vragen van hulp. “Maar liefst 83% zegt in meerdere mate te kunnen rekenen op de hulp van familie,” verklapt Lise alvast. “Toch vraagt maar 40% echt om hulp. En dan zijn het vooral vrienden waar ze zich op richten, niet familie. We vermoeden dat schaamte en trots hier een rol spelen. Mensen ervaren blijkbaar een drempel om hulp te vragen.”
Kijk dichtbij
Het Nationaal Ouderenfonds hoopt dat die drempel wat weggenomen wordt door het bespreekbaar te maken. “We kunnen niet verwachten dat de overheid alles oplost. En met de huidige vergrijzing wordt het ook ronduit onbetaalbaar. Kijk dus dichtbij en houd het simpel. Stap over je eigen schaduw heen en vraag een lift aan de buren of bel je kind voor een ritje.”
Mobiliteit onder ouderen: een aantal feiten op een rij
- Mobiliteit is volgens ouderen een van de belangrijkste voorwaarden om controle over hun eigen leven te houden en dingen te kunnen blijven doen die belangrijk voor hen zijn. Zonder mobiliteit verkleint hun leefwereld en sociale netwerk.
- Ruim een derde van de ouderen ziet op tegen reizen met het openbaar vervoer.
- Ruim 1 miljoen 60-plussers heeft geen rijbewijs. Alternatief vervoer is vaak te duur. Uit eerder onderzoek van het Ouderenfonds (Ouderenpanel 2021) blijkt dat veel mensen ook niet goed weten waar ze allemaal terecht kunnen.
Vief tipt
- De Nationale Voorleeslunch die altijd tijdens Nationale Ouderendag wordt georganiseerd bestaat dit jaar 10 jaar en voor dit jubileum schreven Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah speciale Voorleeslunchverhalen. Deze zijn samen met de verhalen die eerder geschreven werden voor de Voorleeslunch gebundeld in een speciale uitgave. De auteurs lezen hun verhaal op 7 oktober a.s. voor bij Omroep MAX op NPO 1, tijdens Nationale Ouderendag.
- Op die dag wordt door het hele land voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen door bekende en onbekende Nederlanders.
- Op zoek naar meer info over mobiel blijven? Check de Mobiliteitscafes van het Nationaal Ouderenfonds eens. En ken je de BoodschappenPlusBus al?
- Lees ook wat Vief eerder schreef over alternatieven voor eigen vervoer!