Meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van pijn, stijfheid, moeite met bewegen en vermoeidheid. Hun diagnose: artrose, de meest voorkomende vorm van reuma. De impact van artrose is enorm. Daarom is het belangrijk om de ziekte te herkennen.
Op dit moment lijden 1,5 miljoen mensen in Nederland aan artrose. De verwachting is dat dit in 2040 rond de 3 miljoen zal zijn. Artrose is dan de meest voorkomende ziekte. 85 procent van de mensen met artrose heeft altijd pijn. De ziekte staat in de top-5 van aandoeningen in Nederland met de meest ingrijpende gevolgen voor het gewone, dagelijkse leven. Niet echt een leuke binnenkomer hè?Wel belangrijk om te weten, want artrose wordt vaak afgedaan als een ‘beetje slijtage’, terwijl het veel meer is dan dat: artrose is een serieuze, chronische gewrichtsziekte waarbij het hele gewricht ziek is. De kwaliteit van het kraakbeen neemt af of verdwijnt zelfs helemaal (waardoor de botten over elkaar gaan schuren, wat erg pijnlijk is), het bot onder het kraakbeen verandert, er kunnen uitsteeksels gaan groeien en de slijmvlieslaag kan gaan ontsteken – waardoor het hele gewricht dik en warm aanvoelt. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, in de knieën, schouders, nek en heupen.
Symptomen van artrose
Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van het gewricht pijnlijk, later zijn de gewrichten vaak stijf en doen ze ook pijn in rust. Andere klachten zijn:
- Stijfheid vooral na een periode van rust, bijvoorbeeld ’s morgens
- Een krakend gevoel of geluid
- Beperking in je bewegingen
- Verandering van de stand van het gewricht
- Vochtophopingen in het gewricht
Als je artrose hebt, is bewegen moeilijk en pijnlijk. Daardoor doe je dat automatisch ook minder. Logisch, maar daardoor kunnen wel andere gezondheidsproblemen ontstaan. Want als je minder beweegt, vergroot je ook het risico op hart- en vaatziekten. En als je veel ontstekingsremmende pijnmedicatie slikt, kan dat een negatief effect hebben op de werking van je nieren. Verder zien we bij mensen met artrose ook meer problemen als depressiviteit of eenzaamheid.
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
De impact van artrose
Artrose is dus niet een onschuldige kwaal waar mensen maar mee moeten leren leven. Het is een ziekte die ernstige schade veroorzaakt. Zelfs financieel, want door de schade die artrose veroorzaakt kunnen we soms minder lang werken. Op de website van ReumaNederland is niet voor niks te lezen: “We gaan niet dood aan artrose, maar door artrose gaan heel wat gezonde, zorgeloze levensjaren verloren.” Als we willen dat 50-plussers straks kunnen blijven werken en meedoen aan de samenleving, en als we willen dat 70-plussers straks nog mantelzorg kunnen verlenen, dan moeten we hier volgens een Rotterdamse hoogleraar artrose de komende jaren volop in investeren: "Voorlichting is ontzettend belangrijk. Veel is gewoon nog niet bekend waardoor artrose vaak niet of laat erkend wordt. Want niet iedereen met pijnklachten gaat direct naar de huisarts. Dus trek aan de bel als je je zorgen maakt, stap naar de huisarts of specialist en begin met oefentherapie."