Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Goed leren leven met COPD

Zo pak je de draad op na de diagnose

Omgaan met COPD is geen eenvoudige opgave. Het is een ziekte die een enorme impact heeft op je dagelijkse functioneren. Na de diagnose COPD kun je behoorlijk in de war zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om goed met COPD te leren leven. Vief zet de belangrijkste op een rij voor je. 

Maar eerst even: wat is COPD eigenlijk precies? COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. In 2020 hadden naar schatting 562.700 mensen een vorm van COPD. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen van 50 jaar en ouder en vanaf 70 jaar komt de ziekte vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Als je COPD hebt, krijg je minder zuurstof en is ademen moeilijker. Daardoor heb je minder energie.

Doe de Vief Check

Ruim 20.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

Dagelijkse zaken zoals boodschappen doen, traplopen en klusjes in huis worden zwaarder. Je wordt afhankelijk(er) van de hulp van anderen. COPD gaat helaas niet over en je moet er dus mee leren leven. Dat is niet altijd even makkelijk. Toch kun je best veel doen om je kwaliteit van leven op peil te houden. 

Na de diagnose

Hoewel COPD dus niet te genezen is, kun je samen met je arts wel werken aan een ‘behandelplan’. Dat helpt je beter en langer te leven. Het eerste advies is vaak: vermijd geïrriteerde longen. Dat vermindert de ergste symptomen van COPD. Rook je nog? Stop daar dan direct mee. Je arts kan ook medicijnen voorschrijven om de symptomen onder controle te houden. Daarin onderscheiden we twee soorten:

  1. Onderhoudsmedicatie. Deze medicijnen moet je elke dag innemen om de symptomen te verminderen en te voorkomen. 
  2. Noodmedicatie. Deze neem je alleen in als je symptomen ervaart. Omdat dit altijd en overal kan gebeuren, is het goed om dit soort medicijnen altijd bij je te hebben. Je arts helpt je beslissen welke medicijnen voor jou het beste werken.

Wil je liever zo weinig mogelijk of geen medicijnen, vraag dan naar de mogelijkheden van longrevalidatie. Hierbij worden je stadium, je symptomen en andere omstandigheden meegewogen om te helpen bij het vinden van de juiste combinatie van therapieën. 

Wat is longrevalidatie?

Longrevalidatie is een programma waarbij experts je helpen helpen met gerichte ademhalingsoefeningen en een fitnessplan om je longfunctie te helpen verbeteren.

Het programma wordt op maat samengesteld voor jouw situatie: je huidige longfunctie, je leeftijd en andere factoren. Dit type therapie past in elk stadium van COPD. 

De fysiotherapeut kan helpen

Ook de fysiotherapeut kan je helpen bij longrevalidatie. Deze kijkt eerst naar je dagelijkse leven, hoe het is gesteld met je algehele conditie en je spierkracht en wat jouw manier van ademhalen en hoesten is. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Ook krijg je van de fysiotherapeut oefeningen om beter adem te halen. Daarbij leren ze je ook om tijdens én na therapie actiever te zijn en te blijven. 

Wat kan ik nog meer doen?

Het klinkt misschien gek, maar je kunt met COPD ook bij een diëtist terecht om een COPD-vriendelijk dieet te ontwikkelen. Daarnaast zijn er enkele operaties voor mensen met COPD, die in sommige gevallen kunnen helpen. Een daarvan is een longvolumereductie-operatie. Door het verwijderen van (de meest slechte) delen van de longen, krijgen de wat betere delen meer ruimte. Hierdoor neemt de longcapaciteit toe. Een longtransplantatie is zo ongeveer de allerlaatste optie. Alleen patiënten met een zeer ernstige longaandoening zoals longemfyseem, met beperkte levensverwachting waarvoor geen andere behandeling meer mogelijk is, komen hiervoor in aanmerking. 

Doe de Vief Check

Ruim 20.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

Praat erover

Bij COPD is het, net als bij chronische ziekte, belangrijk dat je om hulp vraagt. Dus praat met iedereen in je omgeving over wat je meemaakt en waar je tegenaan loopt. Dat is niet alleen belangrijk omdat zij dan rekening met je kunnen houden; misschien hebben ze ook wel goede tips. Omdat COPD vooral onder 50-plussers zo vaak voorkomt kent bijna iedereen wel iemand die het heeft. Durf dus ook om steun van je familie, vrienden en buren te vragen. 

Deel ervaringen en verhalen

Ook is het prettig om anderen die COPD hebben te ontmoeten. Dat kan bij de Longpunten van het Longfonds. Omdat je vaak je leven moet aanpassen is het fijn om goede informatie te ontvangen en ervaringen uit te kunnen wisselen. Zoals Vief als geen ander weet helpt het delen van emoties en verhalen enorm. Wil je nu direct je verhaal delen, of tips over hoe jij de draad weer oppakte na de diagnose COPD? Onder aan de pagina kan je jouw verhaal met Vief delen.

Tot slot

COPD is voor iedereen anders. Voel je je verdrietig, gefrustreerd of somber? Dat is heel normaal. Probeer vooral te kijken naar wat nog wel goed gaat. En -het moeilijkste- accepteer dat sommige dingen simpelweg niet meer kunnen. Erken dat dit een verlies is waar je als het ware om moet rouwen. Maar na iedere periode van rouw komt ook een moment dat je het licht weer ziet. Er is veel hulp beschikbaar. Ook zijn er écht mogelijkheden om met de juiste aanpassingen, een vol leven te leiden. 

Tip van Vief

Wil je graag naar een fysiotherapeut maar weet je niet goed wie jou het beste kan helpen? Hier vind je altijd een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Meer informatie over COPD?

Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Meest gelezen