Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Geen zin in een rollator? Wat zijn andere slimme oplossingen?

Wanneer lopen lastiger wordt, denk je al snel aan een rollator. In principe een prima hulpmiddel, maar niet iedereen is er dol op. Gelukkig zijn er tal van andere oplossingen om mobiel te blijven. 

Wandelstokken en loophulpmiddelen

Een eenvoudig maar effectief alternatief is de wandelstok. Die is er in soorten en maten: met een ergonomische grip, verstelbare hoogtes en zelfs ingebouwde verlichting voor extra veiligheid. En als je iets meer ondersteuning nodig hebt, dan zijn er wandelstokken op drie of vier poten die nog meer stabiliteit bieden dan een standaardmodel. Een andere oplossing is de elleboogkruk. Dit hulpmiddel ontlast je been en biedt extra steun tijdens het lopen. Dit kan fijn zijn als je tijdelijk of eenzijdig last hebt van een been, voet of knie.

Loop- en steunfietsen

Weleens gehoord van een loopfiets voor volwassenen – ook wel een loophulp met wielen genoemd? Dit kan een verrassend fijne optie zijn. Een hulpmiddel dat lijkt op een fiets zonder trappers en helpt bij het behouden van een natuurlijke loopbeweging. Heb je soms last van je balans? Dan kun je met zo’n fiets soepel en zonder overmatige belasting vooruitkomen. De steunfiets lijkt op de loopfiets, maar is een driewieler voor volwassenen.  Echt een uitkomst voor wie moeite heeft met balans maar nog wel zelfstandig wil fietsen. Deze fietsen zijn er in verschillende modellen, zelfs met elektrische ondersteuning.

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Orthopedische oplossingen

Soms zit de oplossing niet zo zeer in een hulpmiddel, maar in de juiste schoenen. Stevige, goed passende schoenen met een antislipzool en goede demping kunnen echt het verschil maken. Als je problemen hebt met je voeten, dan kunnen steunzolen of orthopedische schoenen veel verlichting bieden. Daarnaast bestaan er speciale sokken en braces die de stabiliteit van enkels en knieën verbeteren. Denk aan een enkelbrace voor extra steun of een kniebrace om de belasting op gewrichten te verminderen.

Aanpassingen in huis

Soms begint mobiel blijven ook simpelweg thuis. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen dan al een groot verschil maken: 

  • Leuningen en handgrepen geven extra steun bij traplopen of opstaan.
  • Antislipmatten voorkomen uitglijden in badkamer of keuken.
  • Trapliften of extra tussenstappen zijn handig voor wie traplopen moeilijk vindt.

Wat je vooral niet zou moeten doen als bewegen in  huis niet meer vanzelf gaat, is je vasthouden aan stoelen en kastjes. Het is een veelgemaakte fout die gemakkelijk tot ongelukken kan leiden. Wat stukken beter én veiliger werkt, zijn strategisch geplaatste wandbeugels, in de badkamer of in het trappenhuis. 

Technologie als hulpmiddel

Gelukkig komen er ook steeds meer technologische snufjes die je mobiliteit kunnen ondersteunen. Denk aan slimme schoenen die waarschuwen bij een verkeerde loophouding of apps die oefeningen en wandelroutes aanbieden. Ook GPS-trackers voor mensen met beginnende dementie kunnen extra zekerheid bieden als iemand nog zelfstandig naar buiten gaat. Daarnaast kunnen trainingsprogramma’s zoals valpreventiecursussen helpen om je zelfzekerder te bewegen. Vaak worden die aangeboden door fysiotherapeuten of gemeentes. Kijk bijvoorbeeld op de website van VeiligheidNL (www.veiligheid.nl).

Blijf in beweging

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: blijf in beweging. Regelmatige oefeningen verbeteren de balans, spierkracht en coördinatie, waardoor hulpmiddelen soms langer uitgesteld kunnen worden. Daarnaast zijn activiteiten zoals zwemmen, yoga of Tai Chi uitstekende keuzes om soepel en mobiel te blijven.

Conclusie

Een rollator is dus zeker niet de enige optie als lopen moeilijker wordt. Er bestaan allerlei alternatieven, van eenvoudige wandelstokken tot technologische hulpmiddelen. Het belangrijkste is om te blijven bewegen en oplossingen te kiezen die bij jouw levensstijl passen. Heb je twijfels over wat voor jou werkt? Overleg dan met een fysiotherapeut of ergotherapeut voor persoonlijk advies.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.