Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Lekker badderen soms gevaarlijk? 5 tips om uitglijders in de badkamer te voorkomen

Het is waarschijnlijk een van je ergste nachtmerries: uitglijden onder de douche of in bad! En niet geheel ten onrechte: volgens zorgvoorbeter.nl is het aantal bezoeken van ouderen van 65 jaar en ouder aan de Spoedeisende Hulp de afgelopen 10 jaar met ruim 11% gestegen. Uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Expertisebureau letselpreventie veiligheid.nl blijkt dat de meeste ongevallen thuis in de badkamer gebeuren. De badkamer/douche staat op plek 2 van ‘onveiligste locaties in huis’. Dit komt vaak door een te gladde vloer, een te hoge instap of het gebrek aan houvast.

Hoog tijd voor wat aanpassingen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om je badkamer veiliger te maken. Vief ging op onderzoek uit en kwam tot 5 tips die zouden kunnen helpen om je badkamer weer tot die fijne, veilige plek te maken waar je kunt genieten van een moment voor jezelf: 

  1. Als je moeite hebt met staan in de douche, kan het gebruik van een douchestoel of badmat helpen. 
  2. Ook handgrepen of beugels voor zowel douche als bad zijn een prettige manier om je vast te houden als je moeite hebt om in balans te blijven.
  3. En als je moeite hebt met het gebruik van de douche, kun je een douchekop met een lange slang gebruiken zodat je kunt douchen terwijl je op een opklapbare douchezitting, douchestoel of -kruk zit. 
  4. Goede verlichting in de badkamer is een must. Je wilt op elk moment goed kunnen zien wat je doet. 
  5. Misschien kan het ook geen kwaad om een noodknop te laten monteren? Op deze manier kun je snel hulp krijgen als je toch in moeilijkheden raakt. 

Vaker handige tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Tip van Vief
Als je het lastig vindt om je badkamer veiliger te maken, kun je altijd contact opnemen met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanpassen van badkamers voor mensen met beperkte mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan veiligdouchen.nl.


De Vief Check

Ruim 10.000 mensen gingen je voor.

Vul de Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.

De Vief Check

Meest gelezen