Het is een van je grootste nachtmerries: uitglijden in je eigen huis. Helaas is het niet geheel denkbeeldig. Uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het kenniscentrum letselpreventie blijkt dat de meeste ongevallen thuis gebeuren. Hoe kun je dat voorkomen?
Vallen is één van de grootste gezondheidsrisico’s. Jaarlijks worden ruim 25.000 heupfracturen veroorzaakt door een val. Bij ruim 30% van alle 65-plussers veroorzaakt dit een verlies van mobiliteit en dus zelfstandigheid. Uit cijfers blijkt dat we vooral vallen door een gebrek aan evenwicht, verminderd zicht en door duizeligheid en verlies van spierkracht. Gelukkig kun je zelf wel het een en ander in je huis aanpassen om dit te voorkomen.
Houvast in de badkamer
De badkamer is met alle natte oppervlakken zeker niet de veiligste plek in huis. Wat kan helpen zijn handgrepen of beugels voor zowel douche als bad: een prettige manier om je vast te houden. Als je moeite hebt met het gebruik van de douche, kun je een douchekop met een lange slang gebruiken zodat je kunt douchen terwijl je op een opklapbare douchezitting, douchestoel of -kruk zit. Ook goede verlichting in de badkamer is een must. Je wilt op elk moment goed kunnen zien wat je doet, toch? En die natte, gladde vloer dan? Je kent ze vast: die antislipmatjes met zuignappen? Helaas hebben die een groot nadeel: ze blijven niet altijd goed liggen doordat het vuil zich aan de onderkant kan hechten. Een beter alternatief zijn antislipstickers die je in de badkuip of op de douchevloer kunt plaatsen: hiermee houd je altijd voldoende grip. Als je moeite hebt met staan in de douche, zou je het gebruik van een douchestoel kunnen overwegen.
Een veilige trap
De trap kan een ander obstakel zijn. Heb je weleens van een trapspilbeugel gehoord? Een trapspilbeugel is een eenvoudige en voordelige handigheid waarmee je gemakkelijk ook aan de smalle kant van een draaitrap houvast hebt. De beugel draait om de spil van de trap en biedt zo een vloeiende ondersteuning naar boven of beneden. Je kunt zo’n beugel kant-en-klaar kopen voor zowel een linksdraaiende als een rechtsdraaiende trap.
Zet vloerkleden vast
Heb je een los vloerkleed in uw woonkamer? Een matje bij de ingang? Het gaat wat ver, maar eigenlijk zou de beste oplossing zijn om alle losliggende kleden te verwijderen. Toch zijn er ook alternatieven. Zo kun je antislipmatjes onder een kleed leggen. Of kiezen voor een kleed of mat die aan de onderkant al beschikt over een antisliplaag. Een andere oplossing is om dubbelzijdig plakband aan te brengen onder het matje/kleed.
Geen losslingerende kabels
Ook losliggende snoeren en kabels vormen een risico. Je maakt je woning aanzienlijk veiliger door snoeren en kabels zoveel mogelijk weg te werken achter plinten of door het gebruik van zogenoemde ‘kabelgootjes’. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Ook kun je kabels en snoeren vastzetten met behulp van kabelclips. Ook die zijn bij de bouwmarkt te koop. Zo is het risico dat je struikelt aanzienlijk minder groot en het oogt ook nog eens lekker opgeruimd.
Vaker handige tips ontvangen?
Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.
Een slimme rookmelder
Je hebt ongetwijfeld een of meerdere rookmelders in huis, maar heb je weleens aan een slimme rookmelder gedacht? Deze rookmelders zijn met elkaar en het WiFi-netwerk verbonden. Bij rook gaan alle gekoppelde rookmelders in huis af en wordt er een bericht gestuurd naar bijvoorbeeld de smartphone van de buren of familie. Zorg er sowieso voor dat er op elke verdieping minimaal een gekoppelde rookmelder is.
Kookbeveiliging tijdens het koken
Ook voor de keuken bestaan er verschillende technische oplossingen voor meer veiligheid. Stel er ontstaat bijna brand (door bijvoorbeeld een vlam in de pan, of aanbranden omdat je vergeten bent het gas uit te zetten), dan zorgt de kookbeveiliger ervoor dat de gastoevoer of de elektriciteit meteen wordt afgesloten. Dit gaat door middel van een aangepaste rookmelder of hittemelder. Bij loos alarm kun je de melder gewoon resetten en zal het fornuis weer normaal werken.
Nachtverlichting met bewegingssensor
Voldoende licht is belangrijk, vooral ‘s nachts. Nachtverlichting met een bewegingssensor verlicht de vloer wanneer je langsloopt. Zo zie je precies waar je loopt en struikel je niet over drempels, richeltjes of spullen die op de vloer liggen. Dit soort nachtverlichting is er ook in combinatie met een rookmelder: dan sla je meteen twee veiligheidsvliegen in één klap.