Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

5 x tips om de tijd na je pensioen zinvol in te vullen

Sommigen kijken er reikhalzend naar uit, anderen vinden het stoppen met werken lastiger. Feit is: als je met pensioen gaat, gaan je dagen er anders uitzien. Meer tijd biedt meer gelegenheid voor vrienden en familie. Maar we horen ook van veel Vief-ers dat ze hun tijd graag zinvol willen besteden. Hoe je dat kunt doen?

Hierbij de vijf tips van Vief:

  1. Vrijwilligerswerk. Nu je zelf niet meer werkt, kun je je handen natuurlijk uit de mouwen steken voor een ander. Vrijwilligerswerk kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Zeker als je van reizen houdt, is dit een prachtige combinatie. Er zijn organisaties die vrijwilligersprogramma's aanbieden waar je je kennis, kunde en tijd kunt inzetten voor projecten in het onderwijs, de gezondheidszorg, milieubescherming en nog veel meer. Tip: kijk bijvoorbeeld eens op Workaway.info.
  2. Wandelen. Misschien had je ‘vroeger’ minder oog en tijd voor de natuur om je heen en alles wat die je te bieden heeft. Een manier om daarvan te genieten is door er doorheen te wandelen. Van kustpad tot bergpad en georganiseerd of op eigen houtje: Nederland heeft vele prachtige wandelroutes. En naast dat je dan lekker buiten bent, houdt wandelen je ook actief. Tip: op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende routes die je te voet of per fiets kunt ontdekken. Alleen, samen of met de (klein)kinderen.
  3. Reizen. Je pensioen biedt de perfecte gelegenheid om te (gaan) reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Kies voor een bestemming die al lang op je verlanglijstje stond, of maak nu eindelijk die reis met het hele gezin - met of zonder alle aanhang, zoals vroeger. Maar ook als je altijd al een keer hebt willen backpacken of juist wil deelnemen aan een georganiseerde groepsreis: als je de middelen hebt, is dit de tijd om het te doen. Tip: Ouderenreizen organiseert groeps-, bus- of rondreizen voor de actieve 50- of 65plusser.
  4. Gezondheid en welzijn. Natuurlijk is het fijn dat je meer tijd hebt voor je vrienden en (klein)kinderen, maar vergeet ook jezelf niet. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Met activiteiten als yoga, tai chi, meditatie of een les in de sportschool verlies je je eigen gezondheid en welzijn niet uit het oog.
  5. Sociale contacten (aanhalen). Het cliché van de geraniums kennen we nu wel - daar wil je niet achter (blijven) zitten. Maar het cliché komt natuurlijk wel ergens vandaan. Sociale relaties opbouwen en onderhouden is ook tijdens je pensioen van grote waarde. Kijk waar je interesses liggen, en of er een club of vereniging is die bij je past. In een buurthuis wordt ook veel georganiseerd, kijk eens rond of daar een activiteit tussen zit die je aanspreekt. Kun je meteen aan die buurvrouw vragen hoe het nu met haar gaat. Tip: meld je aan bij Kluppen. Een app voor 50plussers die het gezelliger vinden om sámen op pad te gaan.

Vaker inspirerende tips ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Wat je ook doet: luister vooral naar je eigen interesses, passies en waarden bij het besteden van deze waardevolle tijd na je pensioen. Het belangrijkste is dat je iets doet waar je voldoening uit haalt en wat jou de zingeving geeft die je zoekt.


Meest gelezen