Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Contant geld: daar heb je niet (meer) van terug

Zo houd je grip op je geld in een cashloze samenleving

Contant geld is in rap tempo uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Banken sluiten filialen en we moeten alles zelf online gaan regelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs als je de basis van het internetbankieren onder de knie hebt; hoe houd je grip op je geld? Vief heeft een paar onbetaalbare tips. 

Nederlanders betalen steeds minder vaak met contant geld. Zonder die briefjes en munten in je portemonnee wordt geld steeds minder tastbaar. En wat je niet vast kunt houden ontglipt je makkelijk. Gelukkig zijn er praktische mogelijkheden genoeg om controle te houden over je financiën. Zelfs als dit in eerste instantie juist lastiger lijkt, of als je niet álles meer zelfstandig kunt regelen. De meeste banken bieden speciale cursussen online bankieren voor ouderen aan. En als je de basis eenmaal onder de knie hebt, wordt het alleen maar makkelijker. Zéker als je onderstaande tips toepast. 

Stel notificaties in

Wil je op de hoogte gehouden worden als het saldo op je bankrekening verandert? Stel hiervoor dan notificaties (meldingen) in. Bij veel banken kun je instellen dat ze je op verzoek een seintje geven via e-mail of sms. Daardoor hoef je niet steeds in te loggen om transacties te bekijken en ben je altijd op de hoogte als er iets op je rekening gebeurt.

Verlaag je paslimiet

Bij veel banken kun je met je pas bijvoorbeeld standaard tot €1.000 contant geld opnemen bij een geldautomaat. In een winkel mag je standaard met je pas tot €2.500 betalen. Vind je deze bedragen te hoog? Dan kun je de limiet op je pas verlagen. Zo loop je minder risico dat er grote bedragen worden afgeschreven, mocht er een keer iets gebeuren. Meestal kun je dit zelf instellen in je internetbankieromgeving. Loopt je vast, neem dan contact op met je bank. 

Check regelmatig je rekening

Als je weet hoe je veilig kunt bankieren kun je ook regelmatig je bankrekening controleren. Dat is een goede manier om controle te houden over je uitgaven. Je kunt je rekeningafschriften ook eenvoudig downloaden en eventueel printen om uitgaven te vergelijken. Zo zie je het sneller als bedrijven ineens meer afschrijven, omdat bijvoorbeeld je voordelige abonnementsperiode is afgelopen.

Open een boodschappenrekening 

Is er iemand die regelmatig boodschappen voor je doet? Dan kun je ook een aparte rekening voor boodschappen openen, en jouw boodschappenhulp machtigen om die rekening te gebruiken. Je stort het geld voor de boodschappen op die aparte rekening. Degene die de boodschappen voor je doet, kan van die rekening de boodschappen betalen. Maar die kan dus niet bij de rest van je geld.

Geef volmachten aan de juiste persoon

Met een volmacht wijs je zelf iemand aan die jou financieel mag vertegenwoordigen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand complexe financiële zaken voor je regelt, of als je tijdelijk niet in staat bent je eigen belangen te behartigen. Uiteraard is het heel belangrijk dat je alleen iemand een volmacht geeft die je volledig vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner of een familielid. Nog veiliger is het om twee onafhankelijke personen te machtigen die je vertrouwt, zodat die ook elkaar kunnen controleren.

Tip van Vief

Het NIBUD heeft een Financieel jaarplanner programma. Via de Jaarplanner e-mailcoaching krijg je het jaar rond tips, tools en reminders om je geldzaken gezond te houden. Wil je weten wat je ongeveer kunt verwachten of wil je direct aan de slag. Ontdek hier uit welke onderdelen en acties het programma bestaat


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.