Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Wmo Enschede

Wmo in Enschede

In gemeente Enschede willen we graag dat iedereen zo lang mogelijk voor zichzelf kan zorgen. Maar wat als dat tijdelijk niet lukt? Dan is er de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet is van cruciaal belang voor mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse taken, zoals huishoudelijk werk of vervoer. De Wmo kan je leven aanzienlijk verbeteren door je toegang te geven tot essentiële diensten en ondersteuning. 

Voor wie is de Wmo in Enschede?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet om mensen te ondersteunen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven. Of je nu moeite hebt met huishoudelijke taken, vervoer of andere dagelijkse activiteiten, de Wmo is er om je te helpen. De wet is bedoeld voor iedereen die niet zelfstandig kan functioneren, ongeacht waarom. Doel is om je zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en deel te laten nemen aan de maatschappij.

Hulp & voorzieningen vanuit de gemeente Enschede

In Enschede helpt de Wmo je om toegang te krijgen tot de hulp die je nodig hebt. Of het nu gaat om hulp in huis, hulp bij vervoer of andere ondersteuning, de Wmo is er om je te helpen. Het voordeel van toegang tot de Wmo in Enschede is dat het je in staat stelt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en actief deel te nemen aan de samenleving.

Welke Wmo-voorzieningen biedt Enschede?

Wmo en hulp in huis: Wanneer je je huishouden niet meer zelf kunt doen, kun je hulp vragen van familie, vrienden of buren. Maar soms is dat niet mogelijk of niet voldoende. In dergelijke gevallen kun je huishoudelijke hulp regelen via een organisatie. Dit kan een professionele schoonmaakdienst zijn of een persoonlijke assistent die je helpt bij je dagelijkse taken. Als dit ook niet lukt, of als de kosten te hoog zijn, dan kun je hulp aanvragen via de Wmo in Enschede.

De Wmo is er niet alleen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor aanpassingen in huis of andere hulpmiddelen. Misschien heb je moeite met bewegen en heb je een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets nodig. Of misschien zijn er aanpassingen in je huis nodig, zoals een traplift, sta-ophulp of tillift, om je mobiliteit en zelfstandigheid te vergroten.

In sommige gevallen zijn grotere aanpassingen nodig, zoals het verbreden van deuropeningen of het installeren van een badkamer op de begane grond. Ook hierbij kan de Wmo helpen. Het belangrijkste is dat je de hulp krijgt die nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Wmo en hulp bij vervoer: wanneer je zelfstandig reizen moeilijk vindt, zijn er in Enschede verschillende mogelijkheden. 

Je kunt gebruik maken van ANWB AutoMaatje, een service waarbij een vrijwilliger uit de buurt je met zijn of haar eigen auto vervoert tegen een kleine vergoeding. Voor reizen van maximaal 25 kilometer kunt u de Regiotaxi gebruiken. Wanneer je verder wilt reizen, kun je contact opnemen met Valys. 

GoOV is een slimme app die je helpt als je moeite hebt met alleen reizen. Wanneer je speciale vervoersbehoeften hebt, kun je een aangepaste auto of een rolstoelbus huren via de Zonnebloem. 

De NS OV-taxi brengt je naar het dichtstbijzijnde station en ook de NS biedt hulpmiddelen voor mensen met een handicap. 

Het is belangrijk om te weten dat er voorwaarden aan deze diensten verbonden zijn. Een medewerker van het wijkteam zal onderzoeken of je aan deze voorwaarden voldoet.

Drie tips voor het aanvragen van Wmo-voorzieningen in Enschede

  • Wees proactief: wanneer je denkt dat je hulp nodig heeft, wacht dan niet. Neem contact op met de Wmo en vraag om hulp.
  • Wees geduldig: het proces kan enige tijd duren, maar wees geduldig en volhardend. Het is het waard.
  • Onderzoek andere mogelijkheden: er zijn mogelijk andere vormen van hulp beschikbaar. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie en ondersteuning.

Meest gelezen