Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom sociaal woning delen Marie-Thérèse (85) en Nils (20) zo goed bevalt

Marie-Thérèse (85) had woonruimte over, student Nils (20) zat in woningnood. Met behulp van het platform van Kitty van der Made, MijnWoongenoot, werden ze aan elkaar gekoppeld. Sinds september 2023 wonen ze in hetzelfde huis.

“Sociaal woning delen heeft voordelen voor beide generaties”, vertelt Kitty. En dat kunnen Marie-Thérèse en Nils beamen.

Ouderen in het klaslokaal

Maar eerst even terug naar het concept. Kitty van der Made is docent Social Work aan Avans Hogeschool in Breda. “Ik zag de nood bij mijn studenten om een betaalbare, schone en rustige woonplek te vinden. En niet elke student wil in een studentenhuis wonen. Maar ja, wat dan?” Dankzij Kitty’s contact met senioren, die ze vaak uitnodigt in haar lessen, weet ze dat sommige ouderen woonruimte over hebben en het heel fijn vinden als er iemand bij hen in huis woont. Eén en één was al snel twee. Halverwege 2022 zag Kitty’s platform MijnWoongenoot het levenslicht.

Zingeving aan beide kanten

Met het platform koppelt Kitty mensen in woningnood aan mensen die woonruimte over hebben, met senioren en studenten als specialisatie. Dit sociaal woning delen heeft vele voordelen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Kitty: “Mensen gaan gezonder eten, want als je samen eet, maak je er meer werk van. Ook slapen ze beter, want niet alleen zijn in een groot huis voelt veiliger. En, heel belangrijk: er wordt aan beide kanten een gevoel van zingeving ervaren. Je helpt elkaar. Dat geeft een zinvol gevoel. De een is van betekenis voor de ander, en als we van betekenis zijn voor elkaar, gaat eigenlijk alles beter.”

Een uitkomst voor Nils

Data Science en AI-student Nils (20) kan dat beamen. Hij woont sinds zes weken bij Marie-Thérèse (85) en dat is op veel gebieden een uitkomst. “Woonruimte in Breda is heel duur: je betaalt al snel vierhonderd euro voor een kamer van zes vierkante meter.” Een studentenhuis sprak hem ook niet echt aan. “Ik heb er wel een paar bekeken, maar ik was vaak één van de velen. Dan moet je maar hopen dat je eruit wordt gepikt. Daarbij doen ze daar best veel samen en is het vaak een beetje rommelig. Dat past niet echt bij mij. Ik doe liever mijn eigen ding.”

Het gaat allemaal vanzelf

Zijn moeder attendeerde Nils op MijnWoongenoot, een concept dat hem meteen aansprak. Hij werd gematcht met Marie-Thérèse, met wie hij direct een klik had. Inmiddels heeft hij zijn eigen kamer, “maar eigenlijk een hele verdieping” in haar huis. Met Marie-Thérèse maakt hij afspraken voor wat nodig is, maar eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. “We zijn er best wel vrij in. ‘s Ochtends spreken we de planning met elkaar door: hoe ziet je dag eruit, eet je hier of niet, en wie kookt er? Dat gaat allemaal heel makkelijk. Daarnaast probeer ik te helpen met huishoudelijke klusjes.”

Vaker inspirerende verhalen ontvangen?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Geen generatiekloof

Ook Marie-Thérèse is zeer te spreken over haar nieuwe huisgenoot. Haar twee stiefkinderen en kleinkind zijn wat op afstand, en op deze manier blijft ze toch in contact met de jongere generatie. “Ik vind het leuk om het zo een beetje bij te houden. Hij is twintig, ik ben vijfentachtig, daar zitten heel wat generaties tussen. Maar hij ervaart het niet als een enorme generatiekloof. Hij is het gewend om met zijn eigen opa en oma om te gaan, al zijn die wel wat jonger, zo rond de zestig.”

Perfecte woonvorm

Nils woont er nog maar kort, maar is blij met deze woonvorm. “Ik kom uit een gezin van zeven man en heb nog nooit op mezelf gewoond. Om dan in mijn eentje in een studiootje te gaan zitten, had best een grote stap geweest. Nu heb ik iemand om mee te praten als ik terugkom van school.”

Openstellen voor hulp

Afspraken maken met Nils gaat makkelijk. Ze bespreken wie er kookt, maar hebben verder weinig andere huisregels vastgelegd - en dat ligt misschien ook wel een beetje aan Marie-Thérèse zelf, geeft ze toe: “Ik moet dat een beetje voeden. Hij is heel welwillend, maar ik moet me ook een beetje openstellen om geholpen te worden. Ik wil ook dingen aan hem vragen waardoor ik het daarna zelf kan. Ik denk dat dat met Nils wel gaat lukken.”En zoals Kitty al aangaf, het mes snijdt aan twee kanten, ook in Breda. Zo verzorgt Marie-Thérèse tijdens Nils’ vakantie zijn schildpad en visjes, die op zijn kamer op zolder staan. “Gelukkig heeft hij een hospita die goed trappen kan lopen, haha.”

Wat weerhoudt je?

Het is duidelijk: Marie-Thérèse is hartstikke tevreden met Nils. Ze vraagt zich daarom ook af waarom niet meer mensen woonruimte beschikbaar stellen. “Waar men tegenop ziet, weet ik niet. Voor mij is belangrijk dat ik het niet zelf hoef te doen. Ik heb Kitty achter de hand. Zij regelt de contracten, er zijn goede afspraken, en als er iets gebeurt, dan kan ik dat aan haar melden.” Ze raadt deze manier van woonruimte delen dan ook iedereen aan.

Meer weten over MijnWoongenoot? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met Kitty van der Made.


Meest gelezen