Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Waarom je je seksleven niet als een nachtkaars moet laten uitgaan én hoe je dat voorkomt

Seks alleen voor jonge mensen? Wij weten wel beter! Ook veel mensen die de vijftig zijn gepasseerd, zijn seksueel actief en tevreden met hun seksleven. Maar laten we eerlijk zijn: er verandert wel het een en ander. Wendy van Mourik – oprichtster van De Paarse Keizerin – weet hoe we daarmee om kunnen gaan. “Lichamelijke veranderingen kunnen een fijn seksleven in de weg staan, maar er is meer mogelijk dan je denkt.”

Seks is (als het goed is) niet alleen leuk, het is ook een fijne manier om te ontspannen en te genieten, het zorgt voor minder (hoofd)pijn en seks troost. Seks vermindert zelfs de kans op hart- en vaatziektes en prostaatkanker. En het is natuurlijk een goede cardiotraining. Daarnaast is seks dé manier om je verbonden te blijven voelen met je partner. Tijdens het vrijen worden er namelijk hormonen aangemaakt die zorgen voor een diepere verbinding die op geen enkele andere manier tot stand komt. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.

Hoe vaak doen we het nog?

Het is dus maar goed dat ook als we wat ouder worden seksualiteit en intimiteit belangrijk blijven vinden. Want hoewel de seksuele activiteit wel degelijk terugloopt, zitten we niet stil. Integendeel: uit onderzoek (cijfers: Rutgers, 2019) blijkt het volgende:

  • 75 procent van de mensen tussen 55 en 64 jaar was het afgelopen jaar seksueel actief
  • 55 procent van de mensen tussen 65 en 75 jaar was het afgelopen jaar seksueel actief
  • 28 procent van de mensen tussen 75 en 85 jaar was het afgelopen jaar seksueel actief

Dat de seksuele activiteit daalt naarmate we ouder worden is deels te wijten aan het verlies van een partner, maar heeft óók te maken met dat we er wat minder zin in hebben dan pakweg dertig jaar geleden. Want toegegeven: als we een jaartje ouder worden, verandert er op dat gebied wel het een en ander.“Hoe langer je niet vrijt, hoe moeilijker het is om de motor weer op gang te brengen”

Knuffelseks

“De manier waarop we vrijen verandert als we ouder worden”, ziet Wendy van Mourik, oprichtster van website en webshop De Paarse Keizerin. “Er is minder aandacht voor ‘penetratie-seks’ en meer voor ‘knuffel, liefde en aanraken-seks. En het is vaker zo dat lichamelijke veranderingen een fijn seksleven in de weg kunnen staan. Je hebt wat sneller pijn – in je rug bijvoorbeeld. Bij vrouwen wordt de huid van de vagina dunner en droger, wat kan leiden tot pijn bij het vrijen. Er ontstaan daardoor ook sneller irritaties en infecties. Bij mannen is de erectie minder hard en duurt het ook lang voordat de penis stijf wordt. Als dat een paar keer moeizaam gaat kan dat al leiden tot faalangst, en dat helpt al helemaal niet mee. Vanaf een jaar of 40 tot 50 neemt de kans op prostaatproblemen toe. Samengevat moet je, als je wat ouder bent, wat meer overwinnen om een goed seksleven te behouden. Maar laat je seksleven niet als een nachtkaars uitgaan: hoe langer je niet vrijt, hoe moeilijker het is om de motor weer op gang te brengen.”

Tips voor een goed seksleven

Hoe houden we de motor ronkend? Daarvoor heeft Wendy de volgende tips:

  • Blijf samen praten over wat je fijn vindt en wat juist niet. Als je al lang samen bent, ben je misschien goed op elkaar ingespeeld, maar na verloop van tijd kunnen er dingen veranderen. Zeker na de overgang. Dan kan het zo zijn dat wat je altijd fijn vond nu niet meer goed voelt, of zelfs pijn doet. Bespreek ook je fantasieën, als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Als je samen een gerecht maakt praat je ook over wat je wilt maken en wat je lekker vindt. Dat is hetzelfde met seks.
  • Als je ouder wordt is lichamelijke opwinding heel belangrijk (neem daar dus de tijd voor!), maar als je al 25 jaar op dezelfde manier vrijt wordt het er niet spannender op. Waar het wel spannender van wordt: nieuwigheid, experimenteren en uit je comfortzone stappen. Routines sluipen er makkelijk in, dus laat deze los en ga samen op zoek naar nieuwe avonturen. Je hoeft echt niet de hele Kamasutra uit te spelen, een paar kleine veranderingen kunnen het al anders maken.
  • Overkom hobbels die je weerhouden van een goed seksleven. Er zijn heel veel hulpmiddelen om het comfortabeler en makkelijker te maken, denk aan goede glijmiddelen of een erectiering. Die heb je al voor 15 euro en het maakt je erectie veel steviger, daar hoef je geen viagra voor te slikken. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Maak er samen af en toe een feestje van.

Vief tipt:

Wil je ook je seksleven een nieuw leven inblazen? Kijk eens in de webshop van De Paarse Keizerin. Voor hem, voor haar en voor jullie samen (of voor jou alleen) staat er vast iets leuks tussen. Wie er niet uitkomt raadpleegt de keuzehulp.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.