Een nachtje heerlijk slapen en uitgerust wakker worden, dat doet een mens goed. Helaas krijgen we naarmate we ouder worden steeds meer moeite met in- en doorslapen. Gelukkig kunnen we daar vaak wat aan doen.
Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Dat is niet voor niets: slaap is heel belangrijk voor ons dagelijks functioneren en onze gezondheid. Net zo belangrijk als eten zelfs. Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Daardoor krijgen je hersenen de kans zich te reinigen zodat ze emoties beter kunnen verwerken en dingen beter kunnen onthouden. Na een nacht met weinig slaap kun je je moeilijker concentreren, maak je wat meer fouten en ben je wat labieler. Niet fijn, maar wel overkomelijk. Consequent minder slapen brengt echter grote gezondheidsrisico’s met zich mee.
Doe de Vief Check
Vul de gratis Vief Check in en krijg snel inzicht in de wirwar van zorg, hulpmiddelen en voorzieningen waar jij baat bij kunt hebben.
Het heeft impact op je organen en geeft meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Meer slaapproblemen
Het is goed om te weten dat minder makkelijk inslapen, lichter slapen en minder lang slapen (’s nachts vaker wakker worden) normale verschijnselen zijn bij het ouder worden. Daarnaast krijgen we als we ouder worden ook vaker last van slaapproblemen zoals slapeloosheid, apneu en rusteloze benen. Slaapstoornissen worden vaak veroorzaakt door stress, medische of psychische problemen, medicatie-inname en een grotere gevoeligheid voor omgevingsfactoren.Een middagdutje van maximaal een half uur kan ervoor zorgen dat je ’s avonds wat langer wakker blijft (en niet in slaap valt voor de tv). Maar pas er toch mee op: actief zijn verbetert de slaap en een dutje kan er ook voor zorgen dat je minder makkelijk in- of doorslaapt.
Tips voor een betere nachtrust
Wat kunnen we nou doen als we de slaap niet goed kunnen vatten? We vroegen het Marieke Sikkes, GZ-psycholoog en coördinator bij het Nederlands Kennis Instituut Ouderenpsychiatrie. Dit zijn haar tips:
1. Zorg voor een goede balans tussen activiteit en rust, mentale en lichamelijke activiteiten over de dag. Voldoende beweging, omgevingslicht en ontspanningsmomenten hebben een positief effect op het slapen.
2. Bouw je activiteiten twee uur voor het slapen gaan af. Doe geen inspannende lichamelijke of mentale activiteiten en kies liever voor een boek of een puzzel dan tv, tablet of smartphone. Vermijd het gebruik van cafeïne houdende dranken in de avond.
3. Houd een vaste routine aan als je naar bed gaat. Ga pas slapen wanneer je voldoende slaperig bent om in slaap te vallen. Ga plassen voor het slapen gaan. Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer met een aangename temperatuur.
4. Beperk de tijd in bed. Maximaal 8 uur in bed en gebruik je bed enkel voor slapen en seks, niet om tv te kijken, te appen of emails te beantwoorden. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en ga geen slaap inhalen na een slechte nacht.
5. Ga uit bed als je langer dan twintig minuten wakker bent en dit zelf als hinderlijk ervaart. Ga naar een andere ruimte om saaie klusjes te doen bij gedempt licht. Als je merkt dat je slaperig wordt, ga je weer naar bed. Wat ook kan helpen is je wekker omdraaien zodat je niet telkens geconfronteerd wordt met de tijd die je wakker ligt.
Als deze slaaptips niet werken
Heb je deze tips geprobeerd maar lig je nog steeds wakker? “Je huisarts kan meedenken over passende behandeling”, aldus Sikkes. “Cognitieve gedragstherapie is de eerste keuze bij de behandeling van slaapstoornissen en is langdurig werkzaam bij 65 procent van de mensen met slapeloosheid. Bij deze behandeling wordt breed gekeken naar de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en blijven bestaan van slapeloosheid en worden gedragsmatige (anders doen) en cognitieve (anders denken) interventies gebruikt. Wees terughoudend met slaapmedicatie vanwege bijwerkingen (o.a. valgevaar), verslaving en beperkte werkzaamheid bij regelmatig gebruik.”
Vief tipt
Een overactieve geest is vaak de oorzaak van slapeloosheid. Stress en onrust zorgen ervoor dat je niet kan ontspannen, en dus minder makkelijk in- of doorslaapt. Slaaprobot Somnox maakt gebruik van de kracht van ademhaling: de meest natuurlijke, bewezen en effectieve manier om rust in je hoofd te krijgen en beter te slapen. Een rustige ademhaling vermindert namelijk stress, verlaagt je hartslag en brengt je lichaam tot rust. Hoe werkt het precies? Heel simpel: Somnox simuleert de ademhaling. Door de slaaprobot vast te houden voel je fysiek de kalme ademhaling en neem je die (onbewust) over. Zo kun je makkelijker ontspannen en beter slapen.Test Somnox dertig dagen, gewoon in je eigen bed. Als je slaap niet voldoende verbetert krijg je je geld terug.
Meer tips om beter te slapen?
Altijd op de hoogte blijven van handige tips en inspirerende artikelen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief van Vief.