Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Ontmoet je nieuwe huisgenoten: Siri, Alexa en Nest

In 2030 zullen er voor het eerst in de geschiedenis meer 50-plussers zijn dan 50-minners. Volgens schattingen lopen er tegen die tijd zo’n 27,3% mensen van 50 jaar en ouder rond op onze aardbol. Dat creëert zo zijn eigen uitdagingen. Dat de zorg het moeilijk heeft, weten we natuurlijk al lang. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de groep mantelzorgers die steeds kleiner wordt, neemt die druk alleen maar toe. Daar komt bij dat we met z’n allen graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Ook als we wel wat zorg nodig hebben.

Technologie als oplossing

Gelukkig is er al veel technologie beschikbaar om ons te ondersteunen. Met een duur woord: age tech. Technologie dus die ervoor zorgt dat mensen grip kunnen houden op hun leven, dat ze het zelf voor het zeggen hebben. Het grappige is dat er een hardnekkig vooroordeel bestaat over ouderen en technologie: dat zou namelijk een slechte combinatie zijn. Niets is minder waar!

Nederlanders zijn geen digibeten

Het is juist een feit dat wij Nederlanders technologie over het algemeen omarmen als we er beter van worden. We zijn Europese koplopers als het gaat om digitalisering. En dan hebben we het ook echt over alle generaties. Oma brengt rustig een uur achter de computer door als het betekent dat ze kan beeldbellen met haar kleinzoon. En volgens recent onderzoek heeft 1 op de 5 ouderen een smartwatch - dat geldt dus ook voor de groep boven de 84 jaar. We zijn dol op de stem van Alexa in huis en films kijken we bij voorkeur op onze laptop of computer. Er is wel een kleine kanttekening: beeldbellen en rondstruinen op social media is geen enkel probleem, maar als we online belastingaangifte moeten doen, vallen we toch graag terug op de (jongere) mensen om ons heen.

Age tech om langer thuis te wonen

Er zijn inmiddels talloze innovatieve producten op de markt die het mogelijk maken dat we met een gerust hart alleen thuis kunnen blijven wonen. Er zijn apparaatjes die monitoren als we vallen of hulp nodig hebben. Een hele geruststelling voor de familie die niet meer drie keer dagelijks hoeft te bellen om een teken van leven te krijgen. Slimme sensoren in de slaapkamer detecteren of je wel uit bed bent gestapt. Een sensor in de douche houdt nauwlettend in de gaten of je niet over de gladde vloer uitglijdt. En áls er iets gebeurt, is hulp nabij omdat de sensoren onmiddellijk de juiste hulpdiensten alarmeren.

Huishoudelijke hulp op wielen

Hoewel je wellicht gehecht bent geraakt aan het praatje met je huishoudelijke hulp, is het soms ook fijn als zo’n robotstofzuiger in een mum van tijd alle kruimels onder de tafel vandaan zuigt. Precies wanneer het jou uitkomt. En als je soms twijfelt of je je medicatie al hebt ingenomen, kan het echt een uitkomst zijn als een medicijndispenser dit bijhoudt. De mogelijkheden zijn bijna grenzeloos: zo nodig kun je ook jezelf geruststellen door je waardes bij te houden zoals je bloeddruk, je hartslag.

Meer weten over slimme oplossingen voor thuis? Kijk dan eens hier: HIER of HIER.


Meest gelezen