Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Ontdek net als Nettie hoe je veilig omgaat met wat de dokter je voorschrijft.

Diclofenac, omeprazol, metoprolol. Zo’n 11 tot 12 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen. Het is fijn dat medicatie ons kan helpen zo goed mogelijk oud te worden, maar het is wel essentieel dat we weten hoe we medicijnen veilig gebruiken. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Zo ontdekte Nettie en haar zoon Raymond de Medido van MobileCare. “Ze gebruikt het nu bijna drie jaar en dat gaat heel goed”, aldus Raymond.

Doe de Vief Medicijncheck

En ontdek of je jouw medicijnen veilig inneemt

Het op het juiste moment innemen van de juiste medicijnen is belangrijk, maar soms ook lastig. Hieronder kun je zelf nagaan of je baat hebt bij ondersteuning bij de inname van medicijnen. Het kost je maar 3 minuten.

Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met chronische aandoeningen. En aangezien we steeds ouder worden, wordt die groep steeds groter. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met minimaal één chronische aandoening zelfs met 17 procent gestegen. En het aantal mensen met multimorbiditeit (meer dan één chronische ziekte) steeg met maar liefst 26 procent. De helft van de 75-plussers heeft multimorbiditeit. Dat zijn in totaal 580.000 mensen. (cijfers: RIVM)

De oorzaken van veel chronische aandoeningen zijn te beïnvloeden met preventieve maatregelen, zoals een gezonde leefstijl met voldoende beweging, gezond eten en het hebben van een gezond gewicht, en natuurlijk: niet roken. Soms helpt dat niet (genoeg), en dan bieden medicijnen vaak uitkomst.

Veilig medicijngebruik

Mensen met één of meer chronische ziekten gebruiken vaak meerdere medicijnen tegelijk. Dat noemen we polyfarmacie. Daar is niks mis mee, maar het is goed om te weten dat medicijnen elkaars werking kunnen beïnvloeden. Dat geldt ook voor (homeopatische of kruiden)geneesmiddelen of pijnstillers van de (natuur)drogist of apotheek. Het is daarom belangrijk dat je huisarts of apotheker weet welke medicijnen je gebruikt.

Dat medicijnen elkaars werking kunnen beïnvloeden kan het zelf beheren of innemen van medicatie moeilijker maken. Maar dat kan ook komen doordat je geheugen niet meer is wat het was, je de tablet maar moeilijk kan breken of je het gewoon maar niet in je systeem krijgt. Hoe dan ook: er zijn allerlei redenen waarom het fijn kan zijn om wat hulp te krijgen bij het beheren en innemen van je medicatie.Een zorgverlener kan je hierbij helpen met een BEM-check. Dat staat voor ‘Beoordeling eigen beheer van medicatie’.

Met de BEM-check maakt een zorgverlener een individueel zorgplan voor het medicijngebruik en wordt gekeken of het raadzaam is om met behulp van ondersteuning - zoals een wijkverpleegkundige of een medicijndispenser of ander hulpmiddel - de medicatie in te nemen. Nettie Kroon gebruikt zo’n medicijndispenser.

Voor mijn moeder is het heel fijn dat er niet iedere ochtend iemand voor de deur staat.

Raymond en Nettie Kroon over Medido

Zo’n drie geleden werd bij Nettie Kroon, de moeder van Raymond Kroon, beginnende dementie en Parkinson geconstateerd. Niet lang na de diagnose verhuisde Nettie van Rotterdam naar Oud Gastel in Brabant, dichterbij Raymond en zijn vrouw. Daar stelde de thuiszorg voor om gebruik te gaan maken van een automatische medicijndispenser. Zo gezegd zo gedaan: via Vief-partner MobileCare schaften ze een Medido aan.

Raymond en zijn moeder zijn enthousiast, zo vertelt hij aan Vief: “Ze gebruikt het nu bijna drie jaar en dat gaat heel goed. Voor mijn moeder is het heel fijn dat er niet iedere ochtend iemand voor de deur staat. Het verlicht ook de druk op de thuiszorg en voor mijn vrouw en mij is het een fijn en veilig idee dat dit in ieder geval geregeld is. Er gaat een alarm, ze drukt op het knopje en de medicijnen komen eruit. Het werkt echt perfect. En als dat niet zo is dan kan ik zo met MobileCare bellen en dan is het snel opgelost. Zij bellen ook een keer per week om even een praatje met mijn moeder te maken, aardig toch? Het is fijn dat wij een beetje ontzorgd worden en het helpt haar enorm in het zelfstandig blijven wonen, zelfs met beginnende dementie.”

Doe de Vief Medicijncheck

Wil je erachter komen of een medicijndispenser jou uitkomst kan bieden? Of zou wijkverpleging in jouw situatie beter passen? Doe de Vief Medicijncheck! De Vief Medicijncheck is ontwikkeld in samenwerking met Viefers uit het hele land, gemeenten, cliëntondersteuners en experts. Je doet hem gratis en anoniem.


Meest gelezen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief

Regelmatig tips en inspiratie rechtsreeks en gratis in je mailbox. Viefs nieuwsbrief staat bomvol inspiratie, tips en nieuwtjes om de regie over je leven zelf in de hand te houden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.