Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Steuntje in de rug voor mantelzorgers dankzij moderne technologie

Wist je dat een op de drie volwassen Nederlanders mantelzorg verleent? Ben jij daar eentje van? Iemand die elke dag opnieuw alle ballen in de lucht probeert te houden? 

Zware taak

40% van alle mantelzorgers brengt 7x per week een bezoek aan iemand om een oogje in het zeil te houden of zorg te verlenen. Een mooie, maar zware taak. Zeker als je die zorg combineert met een baan of een gezin of allebei. En toch: mantelzorg verleen je omdat je zielsveel van iemand houdt. Je denkt er niet bij na. Je doet het uit liefde en verbondenheid met de zieke. 

Uit liefde

Zo zegt José, die 3 jaar lang voor haar dementerende moeder heeft gezorgd: “Ze vonden allemaal dat het te zwaar was voor mij. Iedereen riep dat mama naar een tehuis moest. Het was ook een uitputtingsslag. Soms wist ik oprecht niet hoe ik de zorg voor haar en m’n twee pubers onder één hoed moest krijgen. En ondertussen wilde ik ook graag blijven werken.  Maar ondanks die vermoeiende spagaat die soms het uiterste van mij en mijn gezin vergde, hield ik van haar. En dus zou ik het zo weer doen…. maar dan nog beter.’

Steuntje in de rug voor mantelzorgers

Wil je weten wat er nog meer mogelijk is om jouw leven en het leven van degene voor wie je zorgt, makkelijker te maken? Bezoek dan de website van Zorg van Nu.

Technologie kan helpen

Mantelzorgers denken niet in termen van geven en nemen. En omdat het ‘uitbesteden’ van zorg voor veel mensen - net als voor José - geen optie is, gaan mantelzorgers soms door tot ze er letterlijk bij neervallen. 

Wil je wél blijven zorgen, maar zou je ook blij zijn met wat hulp en ondersteuning? Er zijn allerlei technologische innovaties die wat taken van je kunnen overnemen. Denk aan slimme beeldschermen die iemand helpen herinneren op welk moment hij of zij bepaalde medicijnen moet innemen. Of een simpele versie van een computer om te kunnen beeldbellen met de kleinkinderen. 

Neem een kijkje:

Kijk je mee hoe die technologische hoogstandjes er in de praktijk uitzien en ervaren worden? Bekijk de video.

kijktijd: 1 min 40 seconden


Meest gelezen