Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Stuur ons een e-mail

Mantelzorgers zijn onzichtbare maar onmisbare helden. Dit is waarom.

Het beroep op mantelzorgers wordt steeds groter. Hoe is dat voor de groeiende groep mantelzorgers in Nederland? Vief sprak Ginette Klein van MantelzorgNL over de mooie en minder mooie kanten van het ‘vak’. “Mantelzorg kan mensen laten inzien waar het om gaat in het leven: dat je mensen hebt van wie je houdt, dat het goed met ze gaat en dat je tijd voor elkaar hebt.”

Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers. Je bent mantelzorger als je vrijwillig en onbetaald hulp verleent aan iemand uit je sociale kring. Veel mantelzorgers vinden het zorgen voor de ander vanzelfsprekend. Door vergrijzing en afschalende zorg wordt het beroep op mantelzorgers steeds groter. Vroeger kon je, als zelfstandig thuis wonen steeds moeilijker werd, verhuizen naar een ‘bejaardentehuis’. Nu woon je steeds langer zelfstandig thuis en kan je pas als je als je 24-uurs zorg nodig hebt naar een verpleeghuis. Als er plek is tenminste, want verpleegplekken zijn tegenwoordig schaars. Net als professionele hulpverleners. Het is dus maar goed dat die vijf miljoen mantelzorgers er zijn.

Onder de mantel der liefde

Ginette Klein is medewerker mantelzorglijn, sociaal juridisch adviseur en trainer bij MantelzorgNL. Zij spreekt mantelzorgers maar ook zorgvragers dagelijks. Helden zijn het, vindt Ginette. “Mantelzorg kan heel zwaar zijn. Zo’n tien procent van de mantelzorgers is ‘zwaar belast’. Mantelzorg mag niet verplicht gesteld worden, maar sommige mantelzorgers voelen zich wel verplicht, worden geclaimd of vinden dat je iemand niet aan zijn lot overlaat. Voor veel mensen is zorgen voor een naaste vanzelfsprekend – hoe zwaar dat soms ook is.”

“Dat vind ik het mooie aan mantelzorgers: dat ze het gewoon maar doen, dag in dag uit”

“In de coronaperiode schaalde veel normale zorg af en daardoor kwam er behoorlijk wat extra op de schouders van mantelzorgers,” weet Ginette. “Ga er maar aan staan. Dat vind ik het mooie aan mantelzorgers: dat ze het gewoon maar doen, dag in dag uit. Mantelzorgers zijn onzichtbare maar waardevolle en onmisbare helden. Die alles doen zonder betaling, beloning of erkenning. En mantelzorgers handelen uit liefde, daar komt het woord mantelzorg ook vandaan: dat mensen ‘onder de mantel der liefde’ voor elkaar zorgen.”

Voldoening

En daarmee komen we op de mooie kant van mantelzorg, want hoewel de nadruk vaak ligt op hoe zwaar mantelzorg is, kan voor iemand zorgen je ook heel veel brengen. Misschien nog wel meer dan het van je vraagt, aldus Ginette. “Zorgen voor een ander geeft je het gevoel dat je ertoe doet, dat kan je heel veel voldoening geven. Het kan ook veel doen voor de band tussen mantelzorger en hulpvrager: we zien vaak dat de onderlinge relatie verstevigt en verdiept. Natuurlijk is ziekte vaak verdrietig en zwaar - niet alleen voor de zieke zelf maar ook voor diens omgeving - maar als je door ziekte wordt stilgezet ontstaat er vaak tijd voor elkaar en voor mooie gesprekken. Soms beseffen mensen op zo’n moment ineens waar het om gaat in het leven: dat je mensen hebt van wie je houdt, dat het goed met ze gaat en dat je tijd voor elkaar hebt. We moeten mantelzorg niet romantiseren, maar we mogen het daar best vaker over hebben.”

Advies voor mantelzorgers

Ben je zelf mantelzorger? Probeer de zorg vanaf het begin goed te verdelen. Spreek van tevoren af wat er nodig is en wie daarvoor verantwoordelijk is. Zo voorkom je dat er teveel op één iemand geleund wordt. Vele schouders maken licht werk! Zorg ook dat je op tijd op zoek gaat naar professionele zorg. En: zorg goed voor jezelf. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor een ander kunt zorgen.

Meer inspiratie voor mantelzorgers?

Ontvang regelmatig handige tips en inspirerende verhalen rechtsreeks in je mailbox. Schrijf je nu gratis in voor de digitale nieuwsbrief van Vief.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Vief
 * Verplichte velden

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Vief tipt:

Heb je vragen of heb je steun en advies nodig? Of behoefte aan een luisterend oor? MantelzorgNL helpt jou helpen. Op de website vind je informatie over tal van onderwerpen en als je de Mantelzorglijn belt (030 760 60 55) of appt (06 27 23 68 54) kijkt iemand direct met je mee.


Meest gelezen